Vanliga frågor

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är den ränta du betalar om du väljer att skjuta upp/dela upp betalningen av din kreditkortsskuld. Skillnaden mellan nominell och effektiv ränta är att den effektiva räntan även inkluderar kostnader som årsavgift, uppläggningsavgift och aviavgift. Eftersom den effektiva räntan inkluderar samtliga avgifter så är det den mest rättvisande räntan vid en jämförelse.

Vad menas med valutapåslag?

När du använder ditt kreditkort utomlands så lägger banken på mellan 1-3 % på alla dina köp. För dig som reser mycket kan därför ett kreditkort utan valutapåslag vara att föredra.

Vad kan jag göra med mina intjänade bonuspoäng?

Hur bonuspoängen kan användas varierar mellan olika kreditkortsutgivare. Vanligtvis får du återbäring i form av avdrag på din faktura eller rabatter inom vissa områden/i vissa butiker. En del kreditkortsutgivare har speciella webshoppar där du kan använda dina bonuspoäng. Något som är vanligt är att du får extra mycket bonuspoäng om du handlar hos det företag som står bakom kreditkortet, exempelvis tankar på Preem med Preem MasterCard eller betalar flygresor med Norwegian med Norwegiankortet.

När gäller reseförsäkringen?

Reseförsäkringen gäller vanligtvis när du betalat hela eller delar av din resa. Hur mycket du måste ha betalat varierar mellan kreditkortsutgivare. Reseförsäkringen täcker vanligtvis dig och din familj/nära anhöriga men även detta varierar. För detaljerad information rekommenderar vi dig att läsa respektive kreditkorts försäkringsvillkor.

Kan jag ansöka om kreditkort från banker jag inte är kund i?

Ja, i de allra flesta fall kan du få ett kreditkort utan att behöva vara kund hos banken/företaget i fråga.

När jag ska betala med mitt kreditkort utomlands får jag ibland frågan om jag vill betala i svenska kronor. Är det bra att göra det?

Nej, vi rekommenderar dig att alltid välja att betala i den lokala valutan. Väljer du att betala i den lokala valutan så sköts valutaväxlingen av din kortutgivare, vanligtvis VISA, MasterCard eller American Express. Väljer du att betala i svenska kronor så sköts växlingen istället av den lokala banken som troligtvis har en högre växelkurs än de stora kortutgivarna. Att välja den lokala valutan vid betalning/uttag kan på grund av detta spara dig en extra kostnad på flera procent av den totala summan du betalar/tar ut.

Kan man betala vanliga räkningar med kreditkort?

Ja, många kreditkortsutgivare låter dig betala räkningar med kreditkort. Det görs i samarbete med någon av de två tjänsterna Betalo och Billhop vilka är sveriges största betaltjänster specialanpassade för att betala räkningar med konto-, betal- eller kreditkort.

Hur mycket kredit kan jag ansöka om?

Vi jämför kreditkort med kreditgränser mellan 30 000-750 000 kr. Vilken kreditgräns du kan få beror i många fall på din ekonomiska situation och vilken risk det innebär för att kreditkortsutgivaren att ge dig kredit. Den maximala kredit du kan få ser du direkt i jämförelsen bredvid respektive kreditkort.

Kan jag ta ut kontanter i uttagsautomater med kreditkort?

Ja det kan du. Dock tillkommer vanligtvis en uttagsavgift på 1-3 % med en minsta kostnad på mellan 20-40 kr. För mer information om uttagsavgifter för respektive kreditkort klickar du på det kreditkort du vill läsa mer om. Där finns all information om vilka avgifter som kan tillkomma vid användning av kreditkortet.

Kan jag använda kreditkort utomlands?

Ja, de allra flesta länder accepterar betalningar med VISA och MasterCard. Även American Express går att använda över hela världen men på färre platser än VISA och MasterCard. Det kan, vilket kreditkort du än har, vara värt att i förväg undersöka vilka kreditkort som accepteras på ditt resmål. Du kan hitta information om uttagsautomater på respektive kortutgivares hemsida. När du handlar eller tar ut pengar utomlands så tillkommer vanligtvis ett valutapåslag på mellan 1-3 %. 

Hur fungerar betalningsfria perioder?

En betalningsfri period, vanligtvis en månad, innebär att du kan skjuta upp hela din kreditkortsskuld till nästkommande månad. Vissa kreditkortsgivare erbjuder en eller flera betalningsfria månader varje år. För att få ta del av detta erbjudande krävs vanligtvis att du uppfyllt vissa krav ett antal månader före den betalningsfria månaden.

När börjar jag betala ränta?

Alla kreditkort erbjuder dig ett visst antal räntefria dagar, vanligtvis någonstans mellan 45-60 dagar. Varje månad får du ett kontoutdrag från din kreditkortsutgivare där utgifter och datum för dessa listas. Betalar du din innestående skuld varje månad så kommer du aldrig betala ränta. Väljer du att skjuta upp och/eller dela upp betalningen av dina skulder i mer än de räntefria dagarna som ingår så tillkommer räntekostnader.