Ja, idag kan du ha de flesta kreditkort i mobilen genom att skaffa en digital plånbok och koppla ett virtuellt kreditkort i telefonen. Det är mycket enkelt och fördelarna är många.

Så fort du kopplat ett kreditkort till din mobiltelefon kan du nämligen börja betala med mobilen och på så sätt slippa ta med dig kort och plånbok överallt.

Vill du också koppla ditt kreditkort till en telefon så har vi samlat all information du behöver här.

Denna sida innehåller annonser

kreditkort i mobil
Innehåll

Kreditkort i mobilen – så kommer du igång

För att du ska kunna betala med mobilen så krävs två olika saker. För det första måste din kreditgivare stödja denna typen av betalningar och för det andra behöver du en digital plånbok och ett kreditkort med stöd för Apple Pay eller ett kreditkort med Google Pay.

Den digitala plånboken kan användas till att betala i fysiska butiker såväl så på nätet. Och det finns idag plånböcker till flera bärbara enheter, däribland smartphones, smart watches, surfplattor och datorer.

Vilken plånbok till mitt kreditkort i mobilen?

Valet av digital plånbok är enkelt då du helt enkelt väljer den som har stöd för ditt operativ system. De olika betalningslösningarna är otroligt lika varandra så det finns egentligen ingen fördel med en jämfört med den andra.

Du behöver alltså inte byta telefon bara för att få tillgång till en bättre plånbok.

Google Pay

Google Pay är namnet på plånboken som används på alla Android-enheter (förutom Samsung). Appen är gratis att ha och är till och med förinstallerad på de allra flesta Android-telefoner.

Numera kan även de med iPhones ladda ner Google Pay till sina enheter om det av någon anledning passar personen bättre.

Apple Pay

Apple Pay är en digital plånbok som fungerar på i princip samma sätt som Google Pay men som är utvecklad för iPhones, iPads och Apple Watches.

Den har i mångt och mycket samma funktionalitet som Google Pay. Den enda skillnaden är vilket operativ system den fungerar för.

Samsung Pay

Slutligen har vi Samsung Pay som är en digital plånbok utvecklad för Samsung Galaxy-enheter. Appen är förinstallerad på alla Samsung Galaxys och används istället för Google Pay när du vill ha ett kreditkort i mobilen.

För- och nackdelar med kreditkort i mobilen

Fördelar

  • Betala genom att blippa mobilen
  • Alla transaktioner godkänns med kod eller ansiktsigenkänning
  • Betala smidigt för varor och tjänster på nätet
  • Slipp ta med dig plånboken överallt

Nackdelar

  • Alla banker har ännu inte stöd för digitala plånböcker
  • Går endast att använda om din mobiltelefon är laddad

Hur betalar jag med kreditkort i mobilen?

Som sagt kan du betala med ett kreditkort i mobilen i alla butiker som accepterar kontaktlösa betalningar, eller blippbetalningar som de också kallas.

När du har installerat appen kopplar du ditt kreditkort till mobilen och din mobil blir som ett kreditkort som du kan blippa med. När du ska betala med mobilen låser du upp telefonen och lägger telefonens baksida mot betalterminalen.

Hur det går till när du ska betala varierar beroende på vilken app som du har installerat. Vissa appar kräver att du bekräftar ditt köp med en pinkod medan andra vill att du bekräftar betalningen med ansiktsigenkänning eller med hjälp av ditt fingeravtryck.

Köpet registreras i appen och där sorteras även dina köp för respektive kort som du använder.

PayPal och Payson är två vanliga betalningslösningar på internet

PayPal och Payson är välkända betallösningar för internetköp som du kan koppla ditt kreditkort till och som du sedan använder för att betala ditt med mobilen genom deras appar.

När du har kopplat ditt kort till PayPal eller Payson är ditt kort registrerat och du behöver inte tänka på att lägga in dina kortuppgifter varje gång du ska göra ett köp. Med PayPal eller Payson kan du när som helst göra ditt internetköp i mobilen.

Vanliga frågor om kreditkort i mobilen

Kan man ha kredit i mobilen?

Ja, du kan koppla ett kreditkort till mobilen för att möjliggöra smidigare betalningar utan behov för ett fysiskt kort. Tänk bara på att krediten inte kopplas till mobilen direkt, utan du kopplar ett fysiskt kreditkort till din telefon. Därmed fungerar din mobiltelefon lite som en mellanhand vid köp.

Finns det kreditkort på telefonen?

Ja, du kan ha ett kreditkort i mobilen om kortet har stöd för det och du har en digital plånbok nedladdad och installerad på telefonen. Att koppla ditt kort till telefonen går snabbt och du kan börja betala omedelbart efter att kopplingen är gjord.

Källor: