Vad krävs för att få ett kreditkort

Vem kan få kreditkort?

För att få ett kreditkort måste du först uppfylla vissa grundläggande krav. Du ska ha fyllt 18 år och ha en årsinkomst på minst 125 000 kronor.

Kortutgivaren genomför sedan en kreditbedömning, där faktorer som inkomst, boendekostnader, familjesituation och eventuella andra krediter tas i beaktande. Ett kreditkort innebär ansvar för användaren, med betalning av minst 2-5% av utnyttjad kredit eller minst 100-500 kr på fakturan.

Vem kan ha kreditkort?

Vissa grundläggande krav krävs för att man ska kunna ha ett kreditkort. Den sökande bör vara myndig och folkbokförd i Sverige. Det är också viktigt att ha en stabil inkomst och en god kreditvärdighet, vilket innebär att man inte har några betalningsanmärkningar.

Banken gör en kreditupplysning för att bedöma om personen är kreditvärdig och kan betala tillbaka det lånade beloppet. Har du en sämre ekonomi så finns det kreditkort trots dålig kredit som du kan ansöka om, men dessa har i regel sämre förmåner.

Hur man får ett kreditkort?

hur man får ett kreditkort

För att skaffa ett kreditkort behöver man oftast uppfylla vissa grundläggande krav. Dessa kan variera mellan olika kreditkortsutgivare, men generellt inkluderar de:

 • Ålder De flesta kreditkort kräver att du är minst 18 år gammal.
 • Inkomst – Du kan behöva uppvisa en viss årlig inkomst för att bli beviljad ett kreditkort. Fast det går att få kreditkort med låg inkomst också.
 • Kronfogden – Du får inte har skulder till Kronofogden eller betalningsanmärkningar
 • Kreditvärdighet – Kreditkortsutgivare granskar din kreditvärdighet för att avgöra om du är en låg eller hög risk för dem.
 • Folkbokföring – Du måste ha varit skriven i Sverige i minst 3 år

När du har hittat ett kreditkort som passar dina behov är nästa steg att ansöka om det önskade kreditkortet. Det görs enklast online genom att fylla i en ansökan på kreditkortsutgivarens webbplats. Du kan använda BankID eller annan e-legitimation för att identifiera dig vid ansökan.

Tänk på att kreditgränsen för ditt kreditkort kan variera beroende på vilket kort du väljer, och även baserat på din ekonomiska situation och kreditvärdighet.

Varför kan jag inte få ett kreditkort?

En orsak till att du inte kan få ett kreditkort kan vara att du inte uppfyller kreditgivarens krav vid kreditprövningen. Kreditprövning innefattar alltid kontroll hos UC, och din kreditbedömning kan påverkas negativt vid låg kreditvärdighet.

Nedan följer några faktorer som kan leda till problem med att få ett kreditkort:

 • Låg kreditvärdighet
 • Betalningsanmärkningar
 • Skulder hos Kronofogden
 • Otillräcklig inkomst

För att öka chansen att få ett kreditkort bör du förbättra din ekonomiska situation och ha en stabil inkomst.

Särskilda kreditkortstyper

Det finns olika typer av kreditkort för olika behov och användningsområden. 

Några av dessa inkluderar:

 • Bankkort: Ett vanligt kort utfärdat av din bank, kopplat till ditt konto.
 • Bensinkort: Erbjuder rabatter och förmåner vid bensinstationer.
 • Matkort: Ger bonus och förmåner vid inköp av matvaror.
 • Premiumkort: Har högre kreditgränser och exklusiva förmåner, oftast för personer med hög inkomst.
 • Studenter: Vissa kreditkort är särskilt anpassade för studenter och erbjuder förmåner och rabatter relaterade till studier och utbildning.

Vanliga frågor och svar

Vilka kreditkort är enklast att få?

Några av de kreditkort som är enklast att få bland annat re:member flex, Resurs Gold och Norwegian Kreditkort.

Kan man skaffa kreditkort utan inkomst?

Generellt krävs en stabil inkomst för att skaffa ett kreditkort, men vissa kreditkortsföretag kan göra undantag baserat på individuella omständigheter.