Vad är cvc och cvv

Vad betyder cvv och cvc?

CVC (Card Verification Code) och CVV (Card Verification Value) är säkerhetskoder som används för att öka skyddet vid betalningar med kort. Båda koderna refererar till en tresiffrig kod, vanligtvis placerad på kortets baksida. 

CVC koden används främst för Mastercard-kreditkort, medan CVV koden används för kreditkort från Visa. Dessa koder används vid onlineköp och verifierar att kortinnehavaren har det äkta kortet, då koden inte är avläsbar i magnetremsan. 

Användningen av CVV och CVC koder bidrar till en högre säkerhet för kortinnehavare och minskar risken för bedrägerier.

Olika typer av säkerhetskoder och dess förklaringar

  • Vad är CVV – Card Verification Value (CVV) är en tresiffrig kod som förstärker säkerheten för korttransaktioner. Den används främst för onlineköp och placerades vanligtvis på baksidan av Visa-kort.
  • Vad är CCV – Card Code Verification (CCV) är en annan term för CVV kod och används ibland som beteckning för säkerhetskoder, oavsett om det är Visa- eller Mastercard-kort.
  • Vad är CVC – Card Verification Code (CVC) är en tresiffrig säkerhetskod som finns på Mastercard. Koden har samma syfte som CVV och finns oftast på baksidan av kortet, vid sidan om signaturrutan.
  • Vad är CID – Card Identification Number (CID) är en fyrsiffrig kod som finns på American Express-kort. Denna kod ökar säkerheten likt CVV och CVC, men placeras på framsidan av kortet ovanför kortnumret.

Samtliga av dessa säkerhetskoder (CVV, CCV, CVC och CID) används för att skydda kortinnehavaren mot bedrägeri och för att verifiera att köparen har det fysiska kortet i sin hand vid transaktioner som kräver att säkerhetskoden anges.

Var hittar jag CVC och CVV?

Vad är CVV

CVC (Card Verification Code) och CVV (Card Verification Value) är säkerhetskoder som vanligtvis placeras på kortets baksida. De är tresiffriga koder för Visa och Mastercard, medan American Express använder en fyrsiffrig kod.

Dessa koder används för att verifiera att innehavaren har det fysiska kortet vid betalning. Koden är ofta nära signaturfältet på kortets baksida.

Säkerhet vid användning av CVC och CVV

CVC (Card Verification Code) och CVV (Card Verification Value) är säkerhetskoder som används för att öka säkerheten vid kortbetalningar på nätet. Dessa koder, oftast tre siffror för Visa, och Mastercard samt fyra siffror för Amex-kort, finns på kortets baksida och är inte avläsbara i magnetremsan.

Användningen av CVC och CVV är viktig eftersom de hjälper till att verifiera att kortinnehavaren faktiskt har det fysiska kortet i sin hand när betalningen genomförs online. Det blir svårare för bedragare att missbruka stulna kortuppgifter om de inte har tillgång till dessa koder. 

I korthet bidrar CVC och CVV-koder till att minska risken för kortbedrägerier och öka säkerheten för både köpare och säljare på nätet.

Betalsystem och skyddstekniker

Verified by Visa och Mastercard SecureCode

Verified by Visa och Mastercard SecureCode är två säkerhetssystem för betalkort som erbjuder extra skydd vid onlineköp. Båda systemen använder en autentiseringsprocess där kortinnehavaren måste bekräfta sin identitet genom att ange en kod eller lösenord.

3D Secure

3D Secure är en vidareutveckling av Verified by Visa och Mastercard SecureCode. Det är en global standard för ökad säkerhet vid kortbetalningar på internet. Med 3D Secure verifieras i realtid att köparen är den rätta kortinnehavaren och förhindrar därmed bedrägeri.

BankID

BankID är en elektronisk identifieringslösning som gör det möjligt att på ett säkert sätt utföra transaktioner och signera avtal online. Det kan användas i samband med betalningar för att verkligen försäkra om att kortägaren är den som utför betalningen utan att använda sig av ett bankkorts CVC kod.

Dessa skyddstekniker hjälper till att skydda ägaren av bankkort och betalkort från bedrägerier och ger trygghet vid användning av kortet på nätet.

Vanliga frågor och svar

Kan man betala utan CVC kod?

Ja, hos en del bolag är det faktiskt möjligt att genomföra betalningar utan att behöva uppge någon CVC-kod.

Vad är CVC på ett American Express kort?

För Amex-kort benämns CVC-koden som CID, vilket står för Card Identification Number, och består av en 4-siffrig kod placerad på kortets framsida. Under vissa omständigheter kan det också krävas en 3-siffrig säkerhetskod som är belägen på kortets baksida.

Vad är CSC?

CSC, eller Card Security Code, är en säkerhetskod bestående av 3 till 4 siffror som finns på kreditkort och används för att verifiera kortets äkthet vid online-transaktioner.

Vad är det för skillnaden mellan CVC1, CVV1, CVC2 och CVV2?

CVC1/CVV1-koderna är de koder som är införlivade i kortets magnetband, medan CVC2/CVV2 representerar koden som är belägen på kortets yttre del. Vanligtvis när vi refererar till CVC/CVV-koder, avser vi CVC2 och CVV2.