Avbeställningsskydd är en del av reseförsäkringen som ingår i många kreditkort, till exempel Visa och Mastercard. Detta skydd ger dig ekonomisk ersättning om du måste boka av en resa i sista minuten på grund av akuta händelser, såsom sjukdom, olyckor eller dödsfall.

avbeställningsskydd på kreditkort
Innehåll

Så aktiveras avbeställningsskyddet

För att avbeställningsskyddet ska gälla måste resan vara betald med det aktuella kreditkortet. Säkerställ att du betalar hela eller en del av resans kostnader med kortet. På så sätt kommer skyddet att aktiveras automatiskt. 

Vanligtvis måste resan kosta minst 1 000 kronor för att det ska gälla. Var dock medveten om att villkor och omfattning kan variera mellan olika kort och försäkringsbolag, så det är alltid bra att läsa igenom det finstilta.

Vilka reserelaterade problem skyddar avbeställningsskydd?

Här följer en lista över vilka reserelaterade situationer och problem som avbeställningsskyddet ofta täcker:

 • Sjukdom eller skada: Om du eller någon i ditt resesällskap blir akut sjuk eller skadad och inte kan resa.
 • Dödsfall: Om någon i ditt resesällskap eller en nära släkting plötsligt avlider.
 • Arbetslöshet: Om du plötsligt blir uppsagd från ditt arbete och inte har råd att resa längre.
 • Plötslig arbetsplikt: Om du just före avresan blir inkallad till arbetet och inte kan resa.
 • Inställt flyg: Om flyget du bokat har blivit inställt eller försenat, och du inte kan hitta alternativa transportmedel.
 • Hotell problematik: Om det hotell eller den boendeanläggning som du har bokat inte kan användas på
  grund av olyckor eller extrema väderförhållanden.

Tänk dock på att avbeställningsskyddet kan variera beroende på vilket kreditkort du har, och det är viktigt att noggrant läsa igenom försäkringsvillkoren för att förstå vad som täcks och under vilka omständigheter. 

Generellt sett gäller avbeställningsskyddet framförallt din resa, vilket innefattar flyg, hotell, paketresor och andra liknande reserelaterade arrangemang som du har valt att boka genom resebyråer eller researrangörer.

Vilka skyddas av försäkringen?

kreditkort avbeställningsskydd

Avbeställningsskydd på kreditkort täcker ofta kortinnehavaren, dess familj och ibland en eller ett par medresenärer. Det kan inkludera barn upp till 23 år samt en eller två vänner som följer med.

Skyddet varierar mellan olika kreditkort, så det är viktigt att kontrollera villkoren för det specifika kortet du använder.

I allmänhet skyddar avbeställningsskyddet dig och dina närmaste från oväntade händelser som kräver att ni avbokar resan före avresa.

Så gör du för att få ersättning

För att få ersättning från avbeställningsskyddet på ditt kreditkort, följ dessa steg:

 1. Kontakta din kortutgivare och informera dem om att du behöver avboka din resa på grund av en giltig anledning, som sjukdom eller olycksfall.
 2. Skicka in nödvändiga dokument, såsom ett läkarintyg, som visar att du inte kan genomföra resan. Intyget ska ange datumet för bedömningen.
 3. Bifoga kvitto på din bokning och eventuella avbokningskostnader.

Ersättningen betalas ut om villkoren uppfylls och de nödvändiga dokumenten är inlämnade.

Kreditkorts företag som erbjuder avbeställningsskydd

I de flesta kreditkort ingår en reseförsäkring med avbeställningsskydd. Detta gäller ofta för kort utfärdade av:

Avbeställningsskyddet kan vara en extra förmån för kortinnehavaren när det gäller att betala för resor och boende.

Vanliga frågor och svar

Vilka kreditkort erbjuder avbeställningsskydd?

De flesta kreditkort från Visa och Mastercard erbjuder avbeställningsskydd som en del av reseförsäkringen. Andra kort, som American Express, kan också ha detta skydd.

Gäller avbeställningsskyddet för alla typer av resor?

Avbeställningsskyddet gäller generellt för de resor som betalas med det aktuella kreditkortet. Kolla kortets specifika villkor för att vara säker på vilka resor som omfattas.

Vilka villkor krävs för att avbeställningsskyddet ska gälla?

För att avbeställningsskyddet ska gälla måste resan betalas med det berörda kreditkortet och de allmänna villkoren för reseförsäkringen måste vara uppfyllda, som till exempel reslängd och personer omfattade.

Kan avbeställningsskyddet kombineras med hemförsäkringen?

Ja, avbeställningsskyddet kan ofta kombineras med tillägget för avbeställningsskydd i din hemförsäkring för extra trygghet. Kontrollera bägge försäkringarnas villkor för detaljer.

Hur aktiverar jag avbeställningsskyddet på mitt kreditkort?

För att aktivera avbeställningsskyddet behöver du betala resan med ditt kreditkort. Skyddet aktiveras automatiskt vid betalningstillfället.

Vad är tidsfristen för att utnyttja avbeställningsskyddet?

Tidsfristen för att utnyttja avbeställningsskyddet varierar beroende på kortet och dess villkor. Kolla kortets specifika detaljer för att veta exakt hur lång tid du har på dig.