Ett kreditkort är en variant av kontokort och har formatet ID-1. ID-1 är ett format som kännetecknar ett kort med storleken 85,60 x 53,98 mm. Formatet ID-1 används till exempel på kreditkort, bankkort, svenska id-kort och lite nyare körkort samt digital-tv-kort. 

Det sägs att kreditkort har ett kortformat som är utformat enligt det gyllene snittet, men det stämmer inte riktigt eftersom det i verkligheten har något längre längd- och breddförhållande. Tjockleken på kortet är 0,76 mm.

Vilken storlek har ett kreditkort

Innehåll

Första kreditkortet skapades med måtten från ett visitkort

Det första kreditkortet skapades utifrån ett visitkort av amerikanen Frank McNamara 1950. Idén fick han efter ett restaurangbesök där han inte kunde betala notan eftersom han hade glömt sin plånbok hemma. Han skrev sitt namn på ett visitkort och fick komma tillbaka och betala sin nota senare, vilket var det som senare ledde till att han startade företaget Diners Club. 

Idén bakom Diners Club var att Frank McNamara skulle agera mellanhand för kunder som inte kunde betala sin nota omgående utan ville skjuta upp sin betalning och betala sin skuld i slutet på månaden till Diners Club.

Mastercard och Visa bildas för att kortet ska kunna användas internationellt

I slutet på 1950-talet började flera banker att utveckla kreditkortets potential att användas på både nationell och internationell nivå. Det var också då som organisationerna Mastercard och Visa började att bildas. I dag är det de två organisationerna som är de största när det gäller kreditkort. 

Idag är kreditkortet oftast utformat som ett fysiskt kort med en magnetremsa och ett chip. De kort som i dag har magnetremsor kommer stegvis att bytas ut mot chip eftersom chip håller en högre säkerhetsnivå.