Funderar du på att skaffa ett kreditkort men är osäker på vilka för- och nackdelar det medför? I den här artikeln dyker vi djupt ner i ämnet och ger dig en tydlig översikt över både de positiva aspekterna och de potentiella riskerna med att använda ett kreditkort.

Fördelar och nackdelar med kreditkort
Innehåll

5 fördelar med Kreditkort

Poäng och bonusprogram

Många kreditkort erbjuder poäng och bonusprogram som ger dig förmåner och rabatter på dina inköp. Du kan samla poäng när du använder ditt kreditkort och sedan byta dessa poäng mot resebiljetter, varor, upplevelser eller kontant återbäring. 

Genom att använda ett kreditkort med förmånliga bonusprogram kan du spara pengar och få belöningar för dina köp.

Reseförsäkring och avbeställningsskydd

När du bokar resor och betalar med ditt kreditkort kan du ofta få tillgång till en inkluderad reseförsäkring och avbeställningsskydd. 

Det innebär att du kan känna dig trygg när du reser eftersom du är skyddad mot oväntade händelser och kan avbeställa din resa utan extra kostnad om något händer som gör att du inte kan resa.

Här kan du läsa mer om reseförsäkring:

Leveransförsäkring och köpskydd

När du handlar med ditt kreditkort, särskilt när du handlar på nätet, kan du dra nytta av en leveransförsäkring och köpskydd som erbjuds av många kreditkort. 

Det innebär att du är skyddad mot att betala för varor som aldrig levereras, skadade varor eller felaktiga varor. Dessutom täcker köpskyddet även vissa oväntade situationer såsom stöld eller skador på varan inom kort tid efter köpet.

Läs mer om köpskydd här:

Möjlighet att delbetala

Kreditkort ger dig möjligheten att delbetala dina inköp och ge dig mer ekonomisk frihet. I vissa fall kan detta vara till stor hjälp om du behöver göra stora inköp och vill sprida ut kostnaden över en längre tid. Det ger dig även möjlighet att skjuta upp betalningen om du har svårt att betala en faktura i tid.

Läs också:

Lounge access och concierge service

Vissa kreditkort, särskilt premiumkort, erbjuder tillgång till lounger på flygplatser och concierge service som hjälper dig att boka hotell, biljetter till evenemang och restauranger. 

Detta ger dig en högre komfort när du reser och hjälper dig att njuta av dina resor och upplevelser på bästa sätt. För dig som reser mycket kan detta vara en mycket attraktiv fördel med att ha ett kreditkort.

Här kan du läs om:

5 nackdelar med Kreditkort

Fördel med kreditkort

Ränta och avgifter

Ett problem med kreditkort är att de ofta har höga räntor och avgifter, speciellt vid delbetalning. Om du inte betalar din faktura i sin helhet varje månad kan räntan snabbt ackumuleras och skapa höga kostnader. Dessutom kan det finnas årsavgifter, uttagsavgifter och påminnelseavgifter som ytterligare ökar dina kostnader.

Här kan du läsa mer om räntor:

Skulder

Användningen av kreditkort kan leda till skulder, särskilt om du inte har en buffert att luta dig tillbaka på vid oförutsedda utgifter. Du kanske lockas att göra för många köp eller utgifter som överstiger din budget. Denna typ av beteende kan snabbt leda till att du drar på dig skulder som blir svåra att betala av.

Påverkan på din kreditupplysning

Om du misslyckas med att betala din kreditkortsfaktura i tid eller övertrasserar dina kreditgränser kan det påverka din kreditupplysning negativt. En dålig kreditupplysning kan göra det svårare för dig att få lån, hyra bostad eller teckna avtal i framtiden.

Läs också:

Straffavgifter

Vid försenade betalningar kan kortutgivare ta ut straffavgifter. Dessa kan vara höga och påverka din ekonomi negativt. Om du upplever att det är svårt att hålla koll på när fakturor ska betalas, kan det vara en nackdel med kreditkort då du riskerar att dra på dig straffavgifter om du betalar för sent.

Risk för onödiga köp

Kreditkort gör det enkelt att genomföra spontana köp, vilket kan leda till att du spenderar mer pengar än du har råd med eller som är utanför din budget. Detta kan vara en nackdel om du kämpar för att hålla dina finanser under kontroll. Att överanvända ditt kreditkort kan också leda till kostsamma ränteavgifter och skulder.

Bör alla ha ett kreditkort?

Ett kreditkort kan vara användbart, särskilt när oförutsedda utgifter dyker upp eller för att utnyttja speciella rabatter. Trots dessa fördelar kan kreditkort medföra avgifter, och om man inte hanterar det väl kan det leda till skulder och i värsta fall att man hamnar hos Kronofogden.

Dessutom, om du använder det ofta, kan det påverka hur banker och andra institutioner ser på din ekonomi. Därför är det viktigt att noga överväga dina ekonomiska behov innan du skaffar ett kreditkort.

Vanliga frågor och svar

Vad är negativt med kreditkort?

Negativa aspekter av kreditkort kan vara höga räntor och avgifter vid delbetalning samt risken för impulsköp och ökad skuldsättning ifall du inte hanterar ditt kort ansvarsfullt.

Vad är kreditkort bra för?

Kreditkort erbjuder flexibilitet och bekvämlighet genom att samla dina köp på en faktura, ge möjlighet till betalningsuppdelning och fungera som en buffert för oväntade utgifter.

Hur ska man använda kreditkort?

För att få mest nytta av ditt kreditkort bör du betala hela fakturan i tid för att undvika ränte- och avgiftspålägg. Använd kortet för att få bonusar och rabatter men undvik impulsköp.

Vad är poängen med kreditkort?

Kreditkort ger dig förmånen att handla nu och betala senare, samla poäng eller bonusar på dina inköp och ta del av andra fördelar som reseförsäkringar och rabatter.