Vad väger ett kreditkort
Innehåll

Hur mycket väger ett kreditkort?

Ett kreditkort har en mycket liten vikt och du behöver inte oroa dig för den aspekten. För att ge dig en uppfattning, så väger det normala plastkortet omkring 5 gram. Det finns dock tyngre kort på marknaden, till exempel Amex Platinum Metal som väger runt 19 gram och JP Morgan-kortet som väger 27 gram.

Standarden för kreditkort

Vikten kan variera beroende på kortets material och ytterligare egenskaper. De flesta kreditkort är tillverkade av plast, men det finns även kort gjorda av metall eller blandning av material, vilket kan påverka vikten något.

Internationella standarder, såsom ISO 7813, reglerar måtten för kreditkort, inklusive deras bredd, höjd och tjocklek. Dessa standarder säkerställer att kreditkort fungerar över hela världen och passar i kortläsare och automater.

Här kan du läsa mer om storleken på kreditkort.

Olika materialtyper

Vikten på ett kreditkort

Kreditkort är oftast tillverkade av plast, men premiumkort kan ha metaller och legeringar i sig. Tillverkningsprocessen påverkar kortets vikt, vilket kan variera mellan olika kort. Tänk på att kreditkortets material och vikt kan påverka dess hållbarhet och funktion.

Premiumkort kontra standardkort

Premiumkort är exklusivare än standardkort och kan inkludera dyrare material, vilket kan påverka vikten. Premiumkort kan däremot innebära tyngre och mer exklusiva material som ger en känsla av status.

Kostnaden för att tillverka tyngre kort är naturligtvis högre, men för många användare kan förmånerna och statusen som premiumkort innebär vara värt den extra kostnaden.

Läs mer om de exklusiva metallkorten.

Vanliga frågor och svar

Hur tjock är ett kreditkort?

Ett typiskt kreditkort är ungefär 0,76 mm tjockt, vilket är en standard som kallas ISO/IEC 7810.

Vilka material används för att göra kreditkort?

Kreditkort tillverkas vanligen av PVC-plast, men det finns även kort gjorda av metaller, trä och miljövänligt plastmaterial som polykarbonat och polypropen.

Hur stort är ett kreditkort?

Ett kreditkort följer standardstorleken enligt ISO/IEC 7810 ID-1, vilket innebär att det är 85,60 mm långt, 53,98 mm brett och cirka 0,76 mm tjockt.