Ett kreditkort är en särskild typ av betalkort som förknippas med en kredit, tillhandahållen av den bank eller finansinstitution som utfärdar kortet. Kreditkort fungerar som en form av lån där du använder kortet som betalningsmedel för dina köp.

Vad är kreditkort

Hur fungerar ett kreditkort?

När du gör inköp dras pengarna från den kredit som är kopplad till kortet. I slutet av varje månad får du en faktura med de betalningar och inköp som gjorts under månaden.

Du har möjlighet att antingen betala hela månadsfakturan direkt, vilket innebär att ingen ränta tillkommer, eller att välja delbetalning. Vid delbetalning tillkommer ränta och eventuella avgifter som bestäms av kortutgivaren.

Här kan du läsa mer om funktionerna kring ett kreditkort.

Kostnader att tänka på

Ett kreditkort kan medföra vissa kostnader för dig som användare. Det är viktigt att vara medveten om dessa för att undvika överraskningar. Här är några av de kostnader du kan stöta på:

 • Årsavgift: Kreditkort kan ha en årsavgift, vilket kan variera mellan 0 och flera tusen kronor. Denna kostnad betalas för att inneha kortet, även om det inte används under året.
 • Ränta: Kreditkort har oftast en årsränta som kan ligga någonstans mellan 10 % och 25 %. Om du inte betalar din kredit i tid kommer du att betala ränta på den utestående skulden.

Andra avgifter kan också tillkomma, såsom uttagsavgifter för att ta ut pengar i bankomater. Det är därför viktigt att noggrant läsa igenom avtalsvillkoren för ditt specifika kreditkort för att ha full förståelse för vilka kostnader som kan tillkomma.

hur fungerar kreditkort

Fördelar med kreditkort

Kreditkort erbjuder många fördelar till användarna. Här följer några fördelar som du kan dra nytta av genom att använda kreditkort:

 • Bonuspoäng: Kreditkort ger dig möjlighet att samla bonuspoäng på dina köp, vilket kan användas för att få rabatter och förmåner senare.
 • Cashback: Vissa kreditkort ger cashback, vilket innebär att du får tillbaka en viss procent av pengarna du spenderar med ditt kort.
 • Rabatter: Med kreditkort kan du få exklusiva rabatter och erbjudanden hos utvalda butiker och tjänster.
 • Reseförsäkring: Kreditkort med reseförsäkring erbjuder ett skydd för dig när du är ute och reser,
  vilket kan innefatta exempelvis ersättning för försenade flyg eller förlorat bagage.
 • Återbäring: Återbäring är ytterligare en fördel som vissa kreditkort erbjuder, där du får en del av
  beloppet du spenderat som återbäring till ditt konto.
 • Flexibilitet: Kreditkort ger dig flexibilitet i dina utgifter, eftersom du kan handla nu och betala senare inom en viss räntefri period.

Genom att använda kreditkort på rätt sätt kan du dra fördel av dessa förmåner och göra dina vardagsinköp och resor mer fördelaktiga och bekväma. 

Nackdelar med kreditkort

Det är viktigt att förstå att kreditkort inte enbart kommer med fördelar som bonuspoäng och bekvämlighet. 

Det finns flera nackdelar och risker som kan påverka din ekonomiska hälsa negativt om de inte hanteras korrekt. Här går vi igenom några av de mest framträdande nackdelarna:

 • Skuld: När du använder ett kreditkort skapar du en skuld som du behöver betala tillbaka. Om du inte betalar tillbaka skulden i sin helhet vid fakturans förfallodatum kan det leda till högre räntekostnader.
 • Ränta och räntekostnader: Om du inte betalar hela skulden vid förfallodatum tillkommer ränta på det återstående beloppet. Detta kan snabbt öka dina kostnader för att använda kreditkortet.
 • Uttagsavgift: Vissa kreditkort har en uttagsavgift när du tar ut pengar i en bankomat, även om du
  betalar tillbaka hela skulden inom utsatt tid.
 • Valutapåslag: Om du handlar utomlands eller på nätet i en annan valuta än SEK kan det tillkomma
  valutapåslag, vilket innebär en extra avgift vid växling mellan valutor.
 • Avgifter: Olika avgifter som årsavgift, fakturaavgift, förseningsavgift och andra avgifter kan förekomma beroende på vilket kreditkort du använder.
 • Kreditupplysning: Ansökan om ett kreditkort innebär oftast en kreditbedömning där företaget eller
  banken kontrollerar din kreditvärdighet. För ofta kan kreditupplysningar påverka ditt kreditbetyg
  negativt.

Vanliga frågor och svar

Vad innebär det att ha ett kreditkort?

Att inneha ett kreditkort innebär att du kan göra inköp utan att pengarna dras direkt från ditt bankkonto. Istället får du en faktura i slutet av månaden, som du antingen kan betala tillbaka inom en viss tid för att undvika ränta, eller välja att delbetala med ränta.

Vilka är skillnaderna mellan bankkort och kreditkort?

Huvudskillnaden mellan bankkort och kreditkort är att bankkort drar pengarna direkt från ditt konto, medan ett kreditkort ger dig en kredit som du kan använda för inköp och sedan betalar tillbaka genom en faktura.

Vad är fördelar med kreditkort?

Fördelar med kreditkort inkluderar möjligheten att använda krediten för betalningar och sedan återbetala utan ränta inom en viss tid, samt bonusar och förmåner som ofta erbjuds av kreditkortsföretag, såsom reseförsäkring, bonuspoäng och rabatter.

Vad är nackdelen med kreditkort?

Nackdelen med kreditkort är räntan och eventuella avgifter som kan tillkomma om du inte betalar tillbaka krediten inom den räntefria perioden eller om du väljer att delbetala. Det finns också en risk att du överskrider din kreditgräns om du inte hanterar dina utgifter klokt.

Hur fungerar ränta på kreditkort?

Ränta på kreditkort tillämpas om du inte betalar tillbaka hela din kredit inom den räntefria perioden, eller om du väljer att delbetala. Räntesatsen varierar beroende på kreditkort och bank, och räntan beräknas på det kvarvarande beloppet efter att den räntefria perioden löpt ut.

Hur använder man kreditkort?

För att använda ett kreditkort, aktivera det först genom att följa bankens instruktioner. Använd sedan kortet för inköp online eller i butik genom att dra eller skanna det.