Hur fungerar ett gemensamt konto?

Varför ansöka om två olika kreditkort när man kan dela ett gemensamt konto med sin sambo eller en annan familjemedlem? Det är en fråga som allt fler börjar ställa sig och som allt fler kreditkort börjar tillhandahålla lösningar för.

Så hur fungerar ett gemensamt konto kopplat till ett kreditkort? Och framför allt, hur öppnar man ett gemensamt konto? Läs vidare för att hitta alla svaren.

Bästa korten med gemensamt konto och extrakort

Remember Flex
Remember Flex
 • Ingen årsavgift
 • Rabatt i över 300+ butiker
 • Återbäring även på hotell, flyg- och utlandsresor
 • Prisgaranti, allriskförsäkring och reseförsäkring
5.0 av 5
Läs omdöme
Resurs Gold
Resurs Gold
 • 0,5 bonuspoäng per krona på alla köp
 • 6 månaders räntefri delbetalning
 • Få exklusiva rabatter och erbjudanden
 • Erbjuder sparkonto med 0,90 % ränta
4.5 av 5
Läs omdöme
Swedbank Mastercard
Swedbank Mastercard
 • Låg ränta
 • Omfattande reseförsäkring
 • Köpskydd och allriskförsäkring till bra priser
3.5 av 5
Läs omdöme
Resurs Classic
Resurs Classic
 • Låg ränta
 • Ingen årsavgift
 • 6 månaders räntefri delbetalning
4.0 av 5
Läs omdöme
Marginalen Gold
Marginalen Gold
 • Rabatt i 200 butiker och cashback när du handlar online
 • Reseförsäkring + 8 andra försäkringar
 • Enkelt att delbetala utgifter
 • Låg valutaväxlingsavgift
4.0 av 5
Läs omdöme

Dela kreditkort eller öppna ett gemensamt konto?

Om du har delad ekonomi med en sambo, partner eller annan familjemedlem så finns det många fördelar med att ha ett delat konto kopplat till sitt kreditkort. Det finns i regel två sätt att göra detta på, antingen så delar ni kreditkort eller så ansöker ni om ett huvudsakligt kreditkort och ett extra kort, dvs. ett gemensamt konto. Även företagskort fungerar på detta sättet men då ansöker man om ett kreditkort för företaget och sedan extrakort till de anställda som behöver det. På så sätt kan man samla alla företagets utlägg på en och samma månadsfaktura och undvika onödigt administrativt arbete.

Nackdelen med att dela ett kreditkort är att man inte har tillgång till det samtidigt och därför måste planera alla inköp och utgifter. Dessutom är det personen som ansökt om kortet som är huvudinnehavare och när de andra personen använder kortet har innehavaren ingen uppsikt om vad det spenderas pengar på. Det krävs därför både planering och stor tillit för att det ska fungera. Vidare kräver vissa inköp legitimation vilket endast huvudinnehavaren kan erbjuda.

Fördelen med ett delat kort är däremot att man endast behöver ett kreditkort för att ha ett “gemensamt konto”. Det blir helt enkelt mindre administrativt arbete. Är det också så att endast en av personerna i förhållandet kvalificerar för ett kreditkort, är denna lösning den enda som fungerar.

På grund av detta rekommenderar vi att man alltid – om det går – öppnar ett huvudsakligt kreditkort som ena personen står på och att man sen ansöker om ett extra kort. Då är båda korten kopplade till samma kreditutrymme och har samma funktioner, och korten kan användas samtidigt på olika platser. Det är också denna sortens lösning som är ett riktigt gemensamt konto.

Ica Bankkort plus har bland annat en lösning där man kan dela bonuspoäng och skapa ett gemensamt konto för att på så vis låta hela familjen både månadsspara men även samla ihop bonus med sina respektive bank- och kreditkort.

Man kan även dela bankkonto

Vi vill också passa på att nämna att det inte endast är kreditkort som man kan ha som gemensamt konto. Du kan nämligen ansöka om extra kort till ett vanligt bankkonto hos exempelvis Handelsbanken, Nordea eller SEB. Den bästa banken för ett gemensamt konto är i våra ögon Swedbank som är enkelt att öppna och som kan anpassas efter behov.

Öppna ett gemensamt konto med två kort

Innan du bestämmer dig för att öppna ett gemensamt konto så behöver du överväga varför du/ni behöver det och främst vad ni kommer att använda det till. Som du säkert redan känner till är inte alla kreditkort skapade på efter samma villkor och vissa passar exempelvis bättre för resor medan andra är bra att använda i matbutiken.

Nedan kan du läsa lite mer om de vanligaste kreditkorten för gemensamt konto och vad de är bäst lämpade för.

OBS! Tänk på att det alltid är en person som står som kredittagare och därmed ansvarar över kreditutrymmet, räntor och andra avgifter som kan uppstå. Även om kontot används av flera personer är det alltså bara en som bär det totala ansvaret. Var därför försiktig med vem eller vilka du väljer att dela kort med, framför allt om det är du som ansöker om huvudkortet.

Dela företagskort och -konto

Än idag är den vanligaste formen av gemensamt konto – eller delat kreditkort – så kallade företagskort. Och det är kanske inte så konstigt. Alla företag med löpande utgifter som de anställda hanterar behöver nämligen ett kreditkort för att optimera processen och minimera det administrativa arbetet.

Vanliga anledningar till att man har gemensamma företagskonto är om man har chaufförer som måste tanka sina bilar under arbetstid, anställda som reser mycket i jobbet och behöver boka flyg- och tågbiljetter, osv.

Dela ett kreditkort med familjen

Det blir också allt vanligare att man har gemensamt konto inom familjen. Vanligaste är att sambos eller parterna har delad ekonomi och därför även delade konton, det är den mest praktiska lösningen. Då kan man själva bestämma vilka utgifter kreditkortet ska användas till och sedan betala månadsfakturan med de pengar man delar.

Du kan också ansöka om extra kort med eller utan begränsningar till dina barn. Många använder det som en livlina ifall barnen av någon anledning hamnar i en situation där de inte har råd att underlätta sin situation. Till exempel om de måste ta en taxi hem sent på natten eller blir strandade på en flygplats mitt ute i ingenstans.

För att sammanfatta det hela lite tänkte vi också ta en titt på de kanske tre vanligaste anledningarna varför par skaffar gemensamt konto.

Gemensamt matkonto

De allra flesta som har en seriös intim relation och även bor tillsammans har delade matkonton. Och eftersom det finns en rad kreditkort som är så kallade matkort, dvs. de ger extra rabatter och bonusar när man handlar i utvalda matbutiker, är fördelarna många med att dela ett gemensamt matkonto.

Gemensamt resekonto

Vi rekommenderar också att alla som reser mycket eller planerar en större resa skaffar ett resekort – ett kreditkort för resan. Dessa kreditkort är kopplade till diverse bonusprogram såsom SAS Eurobonus och erbjuder även kompletterande reseförsäkringar, billiga transaktioner i utlandet, etc.

Gemensamt sparkonto

Slutligen är det inte helt ovanligt att sambos och familjer har delade sparkonton. Ska man köpa en bil eller planerar en stor resa kan det vara praktiskt att spara pengarna ihop och att alla inblandade har översikt över kontot.

Med det sagt kan man inte använda ett kreditkort som sparkonto då kreditkortet endast är till för utgifter. Men det finns en rad debetkort på marknaden som kan användas till detta samt vanliga bankkonton hos en av Sveriges storbanker. Fördelarna med att ha delat sparkonto och delat kreditkort hos samma bank är många och förhållandevis uppenbara.