Ett gemensamt konto med två kort är ett kreditkort som har två eller flera kort kopplade till sig. Det är en smidig lösning att använda sig av när man delar ekonomi med någon.

Har du frågor eller funderingar över delade konton och gemensamma krediter så hittar du svaren här. Vi delar även med oss av tips på kreditkort som tillåter ett konto med två kort.

Gemensamt konto 2 kort
Innehåll

Dela kreditkort eller öppna ett gemensamt bankkonto?

Om du har delad ekonomi med en sambo, partner eller annan familjemedlem så finns det många fördelar med att ha ett delat konto kopplat till varsitt kort. Framför allt blir det lätt att dela på utgifterna man har i vardagen

Idag får man inte dela på ett gemensamt kort då det bara är en person som godkänns för kreditutrymmet kopplat till kortet. För att dela på ett konto krävs det ett så kallat extra kort.

Delat konto med varsitt kort

Så för att ha ett gemensamt konto med två kreditkort måste först en av personerna som ska dela på konto ansöka om ett kreditkort. Därefter kan man ansöka om ett till extrakort till krediten.

Då är båda korten kopplade till samma kreditutrymme och har samma funktioner, och korten kan användas samtidigt på olika platser. Det är också denna sortens lösning som är ett riktigt gemensamt konto.

Fördelarna med detta är många, då man bland annat kan samla bonuspoäng ihop och ta del av samma försäkringar och förmåner.

Ica Bankkort plus har bland annat en lösning där man kan dela bonuspoäng och skapa ett gemensamt konto för att på så vis låta hela familjen både månadsspara och få rabatt på matvaror, men även samla ihop bonus med sina respektive bank- och kreditkort.

Skaffa ett gemensamt konto

Vi vill också passa på att nämna att det inte endast är kreditkort som man kan ha som gemensamt konto.

Du kan nämligen ansöka om ett vanligt konto hos exempelvis Handelsbanken, Nordea eller SEB och på så sätt få två bankkort till samma konto. Den bästa banken för ett gemensamt konto är i våra ögon Swedbank som är enkelt att öppna och som kan anpassas efter behov.

Det går också bra att ha ett gemensamt debetkort från exempelvis Lunar. Ett debetkort fungerar som en kombination av ett kreditkort och ett traditionellt bankkonto.

Öppna ett gemensamt konto med två kort – steg för steg

Innan du bestämmer dig för att öppna ett gemensamt konto så behöver du överväga varför du/ni behöver det och främst vad ni kommer att använda det till.

Som du säkert redan känner till är inte alla kreditkort skapade efter samma villkor och vissa kreditkort passar bättre för resor medan andra är bra kort i matbutiken.

1. Se över er ekonomi

Börja med att granska er delade ekonomi för att att ni båda har en positiv kreditvärdighet och att ni kommer att kunna betala era räkningar i tid. Se även till att det är ett ekonomiskt försvarbart beslut att dela konto.

2. Ansök om ett passande kreditkort

När ni har tagit en ordentlig koll på er delade ekonomi och försäkrat er om att din har kreditvärdigheten som krävs för ett kreditkort är det dags att hitta det bästa kreditkortet för er och ansöka om det.

Det finns ganska många saker att överväga när man ska välja ett kreditkort och detta kan vi hjälpa er med. Vi har nämligen samlat information om och jämfört alla de bästa kreditkorten på den svenska marknaden.

3. Öppna gemensamt konto

När ni har ansökt om kreditkortet och fått det hemskickat kan ni logga in på Mina Sidor och därifrån snabbt och enkelt beställa ytterligare ett kort kopplat till krediten.

OBS! Tänk på att det alltid är en person som står som kredittagare och därmed ansvarar över kreditutrymmet, räntor och andra avgifter som kan uppstå. Även om kontot används av flera personer är det alltså bara en som bär det totala ansvaret. Var därför försiktig med vem eller vilka du väljer att dela kort med, framför allt om det är du som ansöker om huvudkortet.

För- och nackdelar med gemensamt konto och två kort

Fördelar

  • Samla mer bonuspoäng via er kredit
  • Få översikt över den delade ekonomin
  • Slipp betala ränta för mer än en kredit
  • Dela på alla förmåner som kreditkortet erbjuder

Nackdelar

  • Kräver att båda personerna har en ordnad ekonomi
  • Finns risk att ena personen skuldsätts av den andras spenderande

Dela ett kreditkort med sambo eller familj

Det blir allt vanligare att man har gemensamt konto inom familjen. Vanligaste är att sambos eller partners har delad ekonomi och därför även delade konton.

Då kan man själva bestämma vilka utgifter kreditkortet ska användas till och sedan betala månadsfakturan med de pengar man delar.

Du kan också ansöka om extra kort med eller utan begränsningar till dina barn. Många använder det som en livlina ifall barnen av någon anledning hamnar i en situation där de inte har råd att underlätta sin situation.

Till exempel om de måste ta en taxi hem sent på natten eller blir strandade på en flygplats mitt ute i ingenstans.

Dela företagskort och -konto

Idag är den vanligaste formen av gemensamt konto så kallade företagskort. Och det är kanske inte så konstigt. Alla företag med löpande utgifter som de anställda hanterar behöver nämligen ett kreditkort för att optimera processen och minimera det administrativa arbetet.

Då ansöker man om ett kreditkort för företaget och sedan extrakort till de anställda som behöver det. På så sätt kan man samla alla företagets utlägg på en och samma månadsfaktura och undvika onödigt administrativt arbete.

Vanliga anledningar till att man har gemensamma företagskonto är om man har chaufförer som måste tanka sina bilar under arbetstid, anställda som reser mycket i jobbet och behöver boka flyg- och tågbiljetter, osv.

Populära lösningar för gemensam ekonomi

Gemensamt kreditkort

Som vi nämnt flera gånger är ett av de mest populära och definitivt mest fördelaktiga sätten att ha delad ekonomi att öppna ett gemensamt kreditkort.

Gemensamt matkonto med två kort

De allra flesta som har en seriös intim relation och även bor tillsammans har delade matkonton, alltså ett gemensamt kort för mat. Och eftersom det finns en rad kreditkort som är så kallade matkort, dvs. de ger extra rabatter och bonusar när man handlar i utvalda matbutiker, är fördelarna många med att dela ett gemensamt kort för mat.

Gemensamt resekonto

Vi rekommenderar också att alla som reser mycket eller planerar en större resa skaffar ett resekort – ett kreditkort för resan. Dessa kreditkort är kopplade till diverse bonusprogram såsom SAS Eurobonus och erbjuder även kompletterande reseförsäkringar, billiga transaktioner i utlandet, etc.

Gemensamt bankkonto

Det går även att dela på ett helt vanligt bankkonto från en av Sveriges storbanker. Då kan man exempelvis se till att båda personers löner hamnar på det kontot och att man sen har varsitt bankkort kopplat till pengarna.

Gemensamt sparkonto

Slutligen är det inte helt ovanligt att sambos och familjer har delade sparkonton. Ska man köpa en bil eller behöver spara till en stor resa kan det vara praktiskt att sköta allt sparande ihop så att alla inblandade har översikt över kontot.

Med det sagt kan man inte använda ett kreditkort som sparkonto då ett delat kreditkort endast är till för utgifter.

Däremot finns det en rad debetkort på marknaden som kan användas som gemensamt bankkort samt att du kan öppna vanliga delade bankkonton hos en av Sveriges storbanker. Fördelarna med att ha delat sparkonto och gemensamt kreditkort hos samma bank är många och förhållandevis uppenbara.

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa banken för gemensamt konto?

När det gäller att skapa ett gemensamt konto finns det en mängd olika banker som erbjuder olika alternativ och tjänster. Vilken bank som är bäst för dig beror i slutändan på dina individuella behov och preferenser.

Några faktorer att tänka på när du bestämmer vilken bank som är rätt för dig är avgifter, kundservice, räntor och förmåner.

Kan man ha två kort till samma konto?

Ja, du kan ha två kort för samma konto. Att ha två kort kopplade till samma konto är ett bra sätt att hålla koll på en delad ekonomi.

Med två olika kort kopplade till samma gemensamma konto kan du också skapa utgiftsgränser och restriktioner för varje kortinnehavare om så önskas. På så sätt kan en kortinnehavare inte göra inköp som överstiger sin budget.

Får man dela kort med sambo?

Ja, du kan dela ett kort med din partner. Att dela kreditkort med din sambo är ett bra sätt att hålla koll på gemensamma kostnader, t.ex. matvaror, hyra och räkningar. Med ett gemensamt konto blir lättare att hantera ekonomin tillsammans.

Kan man ha ett gemensamt bankkonto?

Ja, du kan ha ett gemensamt bankkonto. Ett delat bankkonto är en typ av inlåningskonto som ägs av två eller flera personer. Med denna typ av konto har varje ägare lika tillgång till medlen och är lika ansvarig för eventuella avgifter eller kostnader som kan uppstå.

Att ha ett gemensamt betalkort kan göra det lättare att dela ansvaret för räkningar, hushållsutgifter och andra ekonomiska åtaganden.

Kostar det något att skapa ett gemensamt konto?

Nej, det kostar oftast ingenting att skapa ett gemensamt konto. De flesta kreditgivare och banker låter dig skapa gemensamma konton med två kort utan extra avgift.

Vill du har fler än 2 kort kopplade till ett konto så brukar det tillkomma en liten avgift för extra korten.

Glöm inte att ränta och avgifter tillkommer när du använder ett kreditkort!

Går det att ha två kreditkort kopplade till ett konto?

Ja, det går att ha två kreditkort kopplade till ett gemensamt konto. Det är en bra idé för dig och din sambo att dela ett gemensamt konto med två olika kreditkort.

Genom att använda två olika kreditkort blir det lättare att ha koll på er delade ekonomi och ni kan dessutom dela på alla förmåner såsom bonuspoäng, rabatter och försäkringar.

Kan man ha gemensamt BankID?

Nej, BankID är ett personligt verktyg kopplat till EN person. På samma sätt som du inte får förfalska någon annans underskrift får du heller inte använda en annan persons BankID.

Det enda undantaget är att vissa banker låter dig som vårdnadshavare öppna ett BankID till dina barn.

Kan man ha gemensamt konto med två olika banker?

Nej, du kan inte skaffa gemensamt konto hos två olika banker samtidigt. För att du ska kunna dela en kredit krävs det att ni är kunder hos samma bank.

Källor: