Ett kreditkort kan ha flera typer av kostnader kopplade till det. För det första finns det fasta kostnader som årsavgiften, som varierar mellan 0 och 2 500 kronor per år. För det andra kan det tillkomma räntekostnader när du använder kortet och inte betalar tillbaka hela det använda beloppet direkt. Dessutom kan andra kostnader, som transaktionsavgifter för uttags- samt valutaväxlingsavgifter, påverka den totala kostnaden för ditt kreditkort.

Vad koster kreditkort
Innehåll

Årsavgift

Årsavgiften för ett kreditkort varierar beroende på kortets funktioner och förmåner. Vanligtvis ligger årsavgiften mellan 0 och 2 500 kronor. Det finns både kreditkort helt utan årsavgift och kort med årsavgift, och det är viktigt för dig att överväga vad som passar dina behov bäst. 

Faktorer som kan påverka årsavgiften inkluderar räntekostnaden, förmåner som erbjuds av kortet, och kortutgivarens policy.

Räntor

Räntefria perioder erbjuds ofta av kreditkortsföretag, vilket innebär att du inte behöver betala ränta om du betalar tillbaka det fulla beloppet inom en viss tid. Effektiv ränta är den totala årliga kostnaden för krediten, inklusive räntor, avgifter och andra kostnader.

Räntan på kreditkort kan vara antingen variabel eller fast. Variabel ränta justeras över tid i enlighet med marknadsräntor, medan fast ränta förblir konstant under en viss period.

Läs mer om:

Kreditgräns och övertrassering

Kostnad kreditkort

Kreditgränsen är det maxbelopp du kan spendera månadsvis med ditt kreditkort. Denna gräns påverkar dina kostnader och kan leda till övertrasseringsavgifter om du överskrider den. 

Att övertrassera ditt kreditkort innebär att du spenderar mer än din tilldelade kreditgräns, vilket kan leda till konsekvenser som avgifter och högre räntekostnader. 

Det är viktigt att vara medveten om hur kreditgränsen fungerar för att undvika sådana kostnader och hålla din ekonomi under kontroll.

Läs mer om:

Transaktionsavgifter

När du använder ditt kreditkort för utländska transaktioner, kontantuttag eller betalning av räkningar, kan det tillkomma transaktionsavgifter. Dessa avgifter varierar beroende på kortutgivare och användningssituation.

För utländska transaktioner kan avgifterna inkludera valutapåslag eller fast avgift. Kontantuttag kan innebära en avgift per uttag eller en procentsats av det uttagna beloppet. Vid betalning av räkningar kan banken ta ut en administrativ avgift.

Det är viktigt att vara medveten om dessa avgifter för att göra ett välgrundat val av kreditkort och förstå de potentiella kostnaderna för ditt kortanvändande.

Försäkringar och tilläggstjänster

Kreditkort erbjuder ofta olika försäkringar och tilläggstjänster som kan vara värdefulla för dig. En reseförsäkring kan ge extra trygghet när du reser och täcker bland annat självrisk vid eventuella problem. Försäkringar som prisgaranti och förlängd garanti kan också ingå.

Betalskydd är en ytterligare tilläggstjänst som ger extra säkerhet om du skulle bli sjuk eller arbetslös. Kostnaderna för dessa tilläggstjänster varierar beroende på kortutgivare och korttyp, så det är viktigt att jämföra kort innan du väljer det som passar bäst för dina behov.

Här kan du läsa mer om olika försäkringar och skydd:

Valutaväxlingsavgifter

Avgifter och kostnad kreditkort

Valutaväxlingsavgifter beräknas normalt som en procentandel av ditt utländska köp- eller uttagsbelopp, vanligtvis mellan 1-3%. För att undvika extra kostnader vid användning av kreditkort utomlands, överväg att välja kort utan dessa avgifter eller jämföra och ansöka om kort med låga valutaväxlingspåslag. 

Var uppmärksam på eventuella andra relaterade avgifter, som uttagsavgifter, för att minimera dina kostnader när du använder ditt kreditkort globalt.

Läs mer om:

Straffavgifter

Om du betalar för sent, missar betalningar eller överskrider din kreditgräns på ditt kreditkort, kan du stöta på olika straffavgifter. Dessa avgifter kan variera beroende på kortutgivaren och situationen. För att undvika sådana avgifter är det viktigt att du håller koll på dina betalningar och kreditgränser.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar det att använda kreditkort?

Att använda kreditkort kan vara gratis, men kostnaderna uppstår om du skjuter upp betalningar och betalar ränta. Andra avgifter kan inkludera årsavgift, aviavgift och uttagsavgift.

Vad kostar ett kreditkort i månaden?

Månadskostnaden för kreditkort varierar beroende på användningen och eventuella avgifter. Det kan vara kostnadsfritt, men räntekostnader och avgifter kan tillkomma om du inte betalar fakturan i tid.