Chippet i ett kreditkort är en viktig komponent som bidrar till säkerheten för dina korttransaktioner. Chippet krypterar dina kortuppgifter och gör det därmed mycket svårt för bedragare att kopiera eller läsa av innehållet.

Vad är chippet i ett kreditkort
Innehåll

Kreditkort chipp – en säkerhet

När du genomför betalningar med ditt kort på en bank- eller kontokortsterminal tar terminalen del av informationen lagrad i chippet. Detta säkerställer att dina uppgifter förblir skyddade och minskar risken för bedrägerier, såsom skimming. På så sätt kan du använda ditt kreditkort med större trygghet.

Vad är ett RFID-chip?

Ett RFID-chip (även kallad RFID chipp “Radio Frequency Identification”) vilket översatt till svenska betyder ungefär “tagg som identifieras med hjälp av radiovågor”, är en teknik som möjliggör utbyte av information mellan en RFID-markör och en RFID-läsare via radiosignaler.

Chippets funktion

Chippet på kreditkortet krypterar informationen och tillhandahåller säkra betalningar. Du behöver också ange din PIN-kod för att verifiera betalningen och förhindra bedrägeri. 

Hur fungerar kreditkortschippet?

Kreditkort chipp

Kortläsare och kontaktlösa betalningar

Chippet används för att kryptera informationen på ditt kreditkort. När du använder kortet i en kortläsare kommunicerar chippet och kortläsaren säkert genom att skicka en kod mellan dem. 

Det här gör att det är extremt svårt, om inte omöjligt, för bedragare att kopiera innehållet på kortet. Vid kontaktlösa betalningar kommunicerar chippet trådlöst med kortläsaren via en inbyggd antenn.

Blippa och NFC teknik

När du blippar ditt kort för kontaktlösa betalningar utnyttjar du NFC “Near Field Communication” vilket översatt till svenska betyder “närfältskommunikation”. Det innebär att ditt kort och betalterminalen skickar informationen snabbt och säkert över en kort distans, vanligtvis några centimeter. För att blippa kortet behöver du bara hålla det nära betalterminalens NFC-läsare.

Säkerhetsfunktioner

PIN-Säkerhet

Kreditkortets chip gör säkerhet högre genom att stödja PIN-kodens användning. När du genomför transaktioner med chippet krävs det oftast att du anger din PIN-kod. Detta minskar risken för att obehöriga kan använda ditt kort.

Bedrägeriskydd

Chippet i ett kreditkort innebär även ett ökat skydd mot bedrägeri. Tack vare det är det svårare för bedragare att kopiera kortinformationen vid betalningar jämfört med magnetremsan. 

Detta minskar sannolikheten för att dina uppgifter hamnar i fel händer och ökar säkerheten vid betalterminal. För att vara extra säker så finns det extra skydd för dina kort, ett alternativ är skimningsskydd som funkar genom att ha en störsändare som blockerar signalerna för bedragaren.

Användning och fördelar

Kontaktlös betalning

Kontaktlösa betalningar har blivit allt mer populära tack vare chippet i kreditkortet. Dessa betalningar tillåter dig att betala genom att blippa kortet mot kortterminaler i butiker, vilket gör betalningsprocessen snabbare och smidigare. 

Du behöver inte ange din pinkod för belopp under 200 kronor. Detta gör kontaktlösa betalningar både bekväma och säkra.

Digitala plånböcker

Chippet i kreditkortet möjliggör även användning av digitala plånböcker, som Google Pay, Apple Pay, Samsung Pay och Mastercards Master Pass.

Med dessa appar kan du lägga till ditt VISA-kort eller bankkort för smidiga betalningar direkt från din smartphone. Detta innebär att du inte längre behöver bära med dig ditt fysiska kreditkort, och kan hantera samtliga betalningar genom din mobil.

Vanliga frågor och svar

Vad är chip och PIN-kod?

Chippet är en säkerhetsteknik som krypterar kortinformationen, och PIN-koden är en personlig kod som du anger vid betalning för att bekräfta din identitet.

Vad är chip på kortet?

Chippet är en liten guldfärgad mikrokrets på ditt kreditkort som lagrar och skyddar informationen när du betalar.

Har chip att betala med?

Ja, när du betalar med chip behöver du knappa in din PIN-kod som identifiering, vilket ökar säkerheten i förhållande till magnetremsa.

Hur fungerar kreditkort med chip jämfört med magnetremsa?

Chippet krypterar informationen, vilket gör det svårt för bedragare att kopiera eller läsa kortets innehåll. Magnetremsan är mindre säker eftersom den inte krypterar informationen lika effektivt.