Grekland, med sina historiska landmärken och imponerande landskap, är en omtyckt destination för svenska resenärer. Som turist är det nödvändigt att känna till de lokala betalningsmetoderna för att förenkla din reseupplevelse.

Kreditkort Grekland
Innehåll

Är kreditkortsbetalning vanligt i Grekland?

I Grekland har kortbetalningar blivit vanligare under de senaste åren, men kontantbetalning är fortfarande populärt i mindre städer och på landsbygden. Därför rekommenderas det att ha både kort och kontanter tillgängliga.

De vanligaste korten i landet

De vanligaste kreditkorten som accepteras i Grekland är Visa och Mastercard. Andra företag såsom American Express och Discover kanske inte accepteras lika brett.

Var och när accepteras kreditkort i Grekland?

betala med kort i grekland

Kreditkort accepteras vanligtvis i större städer, turistområden och hotell. På mindre orter och i mer avlägsna områden kan kortbetalningar vara mindre vanliga. Var beredd på att vissa restauranger och bensinmackar kanske endast tar emot betalning i kontanter.

Förstå avgifterna när du använder kortet utomlands

Beroende på vilket kreditkort du har, kan det finnas både fördelar och avgifter när du använder ditt kreditkort utomlands. En del kreditkort erbjuder förmåner som reseförsäkring, medan andra inte tar ut några avgifter för valutaväxling.

Skydda dig från kortbedrägeri

Var uppmärksam på vanliga bedrägerier när du använder ditt kreditkort i Grekland. För att skydda dig följ dessa tips och bästa praxis:

  • Använd enbart ditt kort på betrodda platser.
  • Kontrollera dina kontoutdrag regelbundet för ovanliga transaktioner.
  • Om du känner dig lurad eller märker något misstänkt med ditt kort, spärra det omedelbart och kontakta svenska ambassaden för hjälp.

Tips för när du ska göra uttag från bankomater

betala med kort eller kontanter i grekland

Vid uttag i bankomat så kan grekiska banker ta en avgift på cirka 3 euro per uttag. För att få bäst växelkurs och undvika onödiga avgifter, använd bankomater från större grekiska banker som Alfa, National Bank of Greece, Piraeus Bank och Eurobank. 

Undvik bankomater på turisttäta platser där avgifterna kan vara högre. Ett tips är att ha kreditkort som har fria uttagsavgifter.

Jämför kort som passar din resa

KreditkortAvgiftValutapåslagUttagsavgiftAvbeställningsskyddBagageförseningOlycksfallsskydd
Bank Norwegian0 kr1,75 %0 %JaJaJa
Remember Flex0 kr1,75 %3 %JaJaJa
Coop Mastercard0 kr (Gäller första året, därefter 295 kr/år)1,75 %1,50 %JaJaJa
Forex Kreditkort225 kr0 %2 %JaJaJa
Collector Easyliving195 kr0 %3 %JaJaJa

Kontanter i Grekland – ett viktigt alternativ

Kontanter är ett praktiskt alternativ i Grekland, eftersom det fortfarande används i många situationer. Att bära kontanter kan dock innebära risk för förlust eller stöld. Kom ihåg att ha både euro med dig när du reser till Grekland för att säkerställa att du kan betala i alla situationer.

Bästa sättet att växla pengar på

Försök undvika att växla pengar på flygplatser, då deras växlingskurser ofta är ogynnsamma. Det lönar sig att jämföra bankomater och växlingskontor på plats i Grekland för att hitta den bästa växelkursen. Det kan även vara mer förmånligt att ta ut euro direkt i en bankomat istället för att växla svenska kronor till euro i förväg.

Vanliga frågor och svar

Behövs kontanter i Grekland?

Ja, det är rekommenderat att ha kontanter i Grekland eftersom vissa butiker och restauranger endast accepterar kontantbetalningar.

Kan man betala med kort i Grekland?

Kortbetalningar accepteras vanligtvis i större städer och turistområden. Dock är det viktigt att ha kontanter som backup.

Vilka kort fungerar bäst i Grekland?

De mest populära kreditkorten, såsom Visa och Mastercard, fungerar bra i Grekland. Kom ihåg att kontrollera med utgivaren om de kan användas utomlands.

Är det dyrt att växla pengar i Grekland?

Att använda en bankomat för att ta ut pengar i Euro kan vara billigare än att växla pengar hemma. Var försiktig med vilken bankomat som används för att undvika höga avgifter.

Andra läsvärda guider