När man planerar en resa till Italien kan frågor kring användningen av kreditkort uppstå, eftersom betalningslösningar kan variera mellan länder. I denna artikel går vi igenom vilka kreditkort som accepteras, eventuella avgifter vid utländska transaktioner, samt tips för att smidigt använda ditt kreditkort under din resa.

Kreditkort i Italien
Innehåll

Kontanter eller kreditkort på resan?

När du reser till Italien är det klokt att ha både kreditkort och kontanter i form av euro (EUR) som är landets valuta tillgängliga. Att använda kreditkort utomlands är praktiskt då du kan ha större koll på dina kostnader.

Fördelar och nackdelar

Kreditkort

Fördelar

 • Undviker behovet av att bära stora summor kontanter.
 • Ger extra säkerhet vid förlust eller stöld.
 • Möjliggör enkel övervakning av utgifter genom onlinekontroll.

Nackdelar

 • Potentiella avgifter som valutapåslag och transaktionsavgifter.

Kontanter

Fördelar

 • Mer lämpligt i mindre städer eller där kreditkort inte accepteras.
 • Bra för små utgifter som dricks, marknader och lokala butiker.

Nackdelar

 • Säkerhetsrisken med att förlora dem eller bli utsatt för stöld.

Resekreditkort – Få ut mer på din Italien resa

Använda ett resekort hjälper dig att optimera din resa till Italien. Med ett resekreditkort får du belöningar när du bokar flyg, hotell och andra reseaktiviteter. Du kan också tjäna poäng och cashback på inköp du gör under resan.

Ett bra resekreditkort ger dig fördelar som rabatter på flygbiljetter och hotell, tillgång till VIP-lounger samt reseförsäkring för hela familjen. Dessutom kan du undvika valutapåslag och uttagsavgifter när du använder kortet i Italien.

Genom att använda ett resekreditkort för dina kostnader på resan, kan du verkligen förbättra din totala reseupplevelse och spara pengar. Kom ihåg att jämföra olika kort innan du bestämmer dig för att hitta det bästa alternativet för dina behov.

Tre kreditkort som vi rekommenderar

KreditkortHögsta kreditReseförsäkringValutapåslagUttagsavgift utomlands
Bank Norwegian150 000 krJa1,75 %0 %
Remember Flex120 000 krJa1,75 %3 %, minst 35 kr
Marginalen Traveller150 000 krJa1,65 %3 %

Vanligt accepterade kreditkort i Italien

Att vara informerad om vilka kreditkort som accepteras i Italien är viktigt för en smidig finansiell upplevelse under din vistelse. Denna information underlättar betalningar och hjälper dig att undvika eventuella överraskningar.

Visa och Mastercard

Visa och Mastercard är de mest accepterade kreditkorten i Italien. Dessa internationella korttyper används vanligtvis vid betalningar i butiker, restauranger och andra institutioner. Det kan dock vara bra att vara medveten om att vissa ställen inte accepterar kortbetalningar under ett visst belopp. Ta därför alltid med dig lite kontanter som reserv.

American Express och andra kort

American Express och andra kreditkort är mindre vanliga i Italien. Även om de finns, kan det vara svårare att hitta handlare och restauranger som accepterar dem. Det rekommenderas att ha både kontanter och ett Visa eller Mastercard-kort med sig på resan för att undvika problem med betalningar.

Städer jämfört med landsbygdsområden

Betala med kort i italien

När du besöker kända platser i Italien, som Rom, Venedig och Florens, kommer du generellt kunna använda ditt kreditkort på större hotell, restauranger och butiker. Även om kortbetalningar är vanliga, kan mindre etableringar och lokala marknader föredra eller insistera på kontantbetalningar. 

På landsbygden är dock kontanter oftare rekommenderade, särskilt för mindre inköp och när man besöker mindre butiker eller restauranger. Det är därför alltid bra att ha med dig kontanter när du utforskar Italiens charmiga städer och landsbygd.

Avgifter för valutaväxling och kontantuttag

När du använder ditt kreditkort i Italien kan det tillkomma avgifter för valutaväxling och kontantuttag. Valutapåslag är den extra kostnad som läggs på när du handlar i en annan valuta än din egen, exempelvis euro i Italien. Denna avgift kan variera mellan olika kort, men ligger ofta runt 2 % av beloppet.

Det kan även tillkomma uttagsavgifter när du tar ut kontanter från en automat utomlands. Dessa avgifter varierar beroende på vilket kort du har och vilken bank du använder. För att undvika onödiga kostnader är det bra att välja ett kreditkort utan avgifter för valutaväxling och kontantuttag när du reser i Italien.

Tips när du ska använda uttagsautomater

För att minimera kostnaderna när du tar ut pengar vid en bankomat i Italien, följ dessa råd:

 • Undvik bankomater som ligger nära turistattraktioner, då dessa ofta har högre avgifter.
 • Tänk på att vissa bankomater kan ha egna uttagsavgifter, så kolla avgifterna innan du tar ut pengar.
 • Använd ett kreditkort som inte tar ut valutaväxlingsavgifter, för att spara pengar vid konvertering från SEK till EUR.

Genom att följa dessa tips kan du använda ditt kreditkort på ett smartare sätt när du befinner dig i Italien och spara pengar på onödiga avgifter.

Alternativa betalningsmetoder till kreditkort och kontanter

kontanter eller kort i italien

Förutom kontanter och traditionella kreditkort, finns det moderna och alternativa betalningsmetoder i Italien som möjliggör för en säker och smidig handel. Här är några av de populära betalningssätten som kan användas i detta vackra land.

 • Mobilbetalningar och kontaktlösa betalningar: Har blivit allt vanligare i Italien. Genom att länka ditt kredit- eller betalkort till en mobil plånbok som:

kan du betala snabbt och säkert bara genom att hålla din smartphone eller smartwatch nära betalningsterminaler.

 • Förbetalda kort: Engångskort kan vara ett användbart alternativ om du vill undvika att bära kontanter eller använda ditt vanliga kreditkort när du reser. Dessa kort laddas med ett visst belopp innan du använder dem och du kan använda dem på liknande sätt som ett kreditkort, utan att ansluta dem till ditt bankkonto.

I allmänhet, med en blandning av de här alternativa betalningsmetoderna och traditionella kreditkort eller kontanter, kan du navigera i Italien både enkelt och säkert. Ha alltid några olika betalningsalternativ till hands för att vara förberedd inför alla situationer och njut av din vistelse i detta fantastiska land.

Rekommendationer för säker betalning

När du använder kreditkort i Italien är det viktigt att vidta vissa säkerhetsåtgärder för att skydda dina pengar och personliga uppgifter. Här följer några enkla rekommendationer:

 • Använd kända kreditkort: Visa och MasterCard accepteras i stora delar av landet, men inte överallt. Se till att du har ett kreditkort som vanligtvis accepteras i Italien.
 • Var uppmärksam: Titta på kassapersonalens hantering av ditt kort och se till att det alltid förblir inom din synvinkel.
 • Sätt en gräns: Kontrollera med din bank om du kan sätta en daglig eller månatlig gräns på ditt kort för att minimera förluster vid eventuella missbruk.
 • Håll dina uppgifter säkra: Dela aldrig ditt kortnummer, CVV-kod eller PIN-kod med någon och var försiktig när du använder kortet på offentliga platser som internetkaféer eller restauranger.
 • Kontrollera dina kontoutdrag: Övervaka dina kontoutdrag regelbundet för att upptäcka eventuella obehöriga transaktioner snabbt och rapportera dem till din bank.
 • Använd alternativa betalningsmetoder: Om möjligt, använd kontanter eller mobila betalningsmetoder när du känner dig osäker på säkerheten kring kortbetalningar.

Genom att följa dessa rekommendationer kan du öka säkerheten kring dina betalningar och minska risken för bedrägerier.

Vanliga frågor och svar

Kan man betala med kort i Italien?

Ja, kortbetalning accepteras i många ställen i Italien, men det finns ställen där kontanter fortfarande är det enda betalningsalternativet.

Vad kostar det att betala med kort i Italien?

Kostnaderna för att betala med kort i Italien varierar beroende på din bank och korttyp. Kontakta din bank för att få information om eventuella avgifter.

Vilka typer av kreditkort accepteras mest i Italien?

Visa, MasterCard, Diners och American Express accepteras i stora delar av Italien, men inte överallt. Kontrollera med din bank innan resan.

Hur betalar man bäst i Italien?

En kombination av kreditkort och kontanter rekommenderas när du reser i Italien. Ha alltid kontanter i reserv för mindre etableringar och platser där kort ej accepteras.

Vad kostar det att ta ut pengar i Italien?

Avgiften för att ta ut pengar i Italien beror på vilket kort och bank du använder. Fråga din bank om uttagsavgifter och valutapåslag.

Bör jag ha kontanter i reserv när jag reser i Italien?

Ja, det är rekommenderat att ha kontanter i reserv när du reser i Italien eftersom inte alla platser accepterar kreditkort och betalkort.

Andra läsvärda guider