Om du låter ditt kreditkort vara oanvänt kan det påverka din kreditvärdighet negativt. Flera oanvända krediter leder ofta till en lägre UC-score, så det kan vara klokt att avsluta krediter som inte används. Dock är det ibland fördelaktigt att ha en outnyttjad kredit som buffert vid oförutsedda händelser.

Vad händer om man inte använder sitt kreditkort?
Innehåll

Inaktiv kreditkort

Ett kreditkort anses vara inaktivt när det inte används under en längre tid. Hur länge ett kreditkort kan vara inaktivt kan variera beroende på kortutgivaren. Inaktivitet på ditt kreditkort kan eventuellt leda till försämrad kreditvärdighet och kan påverka dina möjligheter att få framtidens lån eller krediter. 

Om du inte använder dina kort och inte behöver dem som en buffert kan det vara klokt att överväga att avsluta det för att förbättra din kreditvärdighet och undvika potentiella avgifter. Läs mer om hur du avslutar ditt kreditkort.

Konsekvenser av inaktivitet

Konsekvenser av inaktivt
kreditkort

Att inte använda ditt kreditkort kan ha olika konsekvenser. Här är några viktiga aspekter att överväga:

  • Påverkan på kreditvärdighet: Även om du inte använder ditt kreditkort kan det fortfarande påverka din kreditvärdighet. Fler krediter ger sämre kreditvärdighet, och om du har flera kort som inte används kan det vara bättre att avsluta dem för att förbättra din kreditvärdighet.
  • Inaktivitetsavgifter: Vissa kreditkortsföretag kan ta ut en inaktivitetsavgift om du inte använder ditt kort under en längre period, exempelvis om kortet är vilande i flera månader. Det är viktigt att förstå villkoren och avgifterna för ditt kort för att undvika oväntade utgifter.
  • Förlust av förmåner och belöningar: Många kreditkort erbjuder belöningar och förmåner baserade på hur mycket du använder kortet. Om du inte använder ditt kreditkort kan du gå miste om dessa förmåner, som kan inkludera rabatter, poäng eller bonusar.

Det är viktigt att hålla koll på dina kreditkort och hur de påverkar din ekonomiska situation. Kom ihåg att även om du inte har någon kredit kopplad till ditt kort, kan ditt konto bli övertrasserat om det inte finns tillräckligt med pengar på kontot.

Andra relevanta artiklar:

Tips på hur man undviker inaktivitet

Att undvika inaktivitet med ditt kreditkort kan vara viktigt för att maximera dess fördelar. Här är några tips för att hantera detta:

  • Identifiera syftet med ditt kreditkort – Ha mål för hur det ska användas, till exempel för att samla bonuspoäng eller för nödsituationer.
  • Var proaktiv i att använda ditt kreditkort – Betala åtminstone en liten återkommande utgift med det varje månad.
  • Överväg att byta kreditkort – Om ditt nuvarande kort inte passar dina behov. Jämför olika alternativ och välj ett kreditkort med fördelar som matchar vad du värdesätter.

Följ dessa tips för att hålla ditt kreditkort aktivt och få ut mesta möjliga av det.

Vanliga frågor om inaktivt kreditkort

Vilka konsekvenser kan det vara att inte använda sitt kreditkort?

Det kan hända att kortet spärras, men det finns normalt inga direkta negativa konsekvenser för din ekonomi.

Kan inaktivitet på kreditkortet påverka kreditupplysningen?

Nej, inaktivitet på kreditkortet påverkar inte din kreditupplysning eller kreditvärdighet direkt.

Kan man förlora sina belöningspoäng om man inte använder sitt kreditkort?

Det kan hända att du förlorar dina belöningspoäng om du inte använder ditt kreditkort under en viss tidsperiod.

Finns det några avgifter om man inte aktivt använder sitt kreditkort?

Det beror på kortutgivaren och avtalet, men avgifter för inaktivitet är oftast inte vanliga.

Kan kreditgränsen minskas om man inte utnyttjar kortet?

Ja, det är möjligt att kreditgränsen kan minskas om du inte använder ditt kreditkort regelbundet.