Upptäck hur du kan njuta av flygplatsernas lounger utan att betala extra. Oavsett om det är via din biljett, ett bonusprogram, ett speciellt kreditkort eller en inbjudan från en vän, finns det flera sätt att få tillgång till denna komfort. Läs vidare för att utforska dina alternativ och förbättra din reseupplevelse.

Tillgång till lounger på flygplatser
Innehåll

Gratis tillgång till lounger

Det finns flera sätt för dig att få gratis tillgång till lounger på flygplatser till exempel om du har ett kreditkort för användning utomlands. Här är några av de vanligaste metoderna:

  1. Flygbiljetter med lounge access: Vissa flygbolag inkluderar lounge access i dyra biljetter. Om du exempelvis bokar en biljett med SAS Plus eller SAS Business, får du automatisk tillgång till flygplatsens lounge.
  2. Högre medlemsnivåer i bonusprogram: När du uppnår ett högt medlemskap i ett flygbolags bonusprogram kan du få lounge access. Passagerare hos flygbolag som SAS kan till exempel få tillgång till loungen på Arlanda och Oslo flygplatser när de uppnår SAS Plus-nivå eller högre.
  3. Kreditkort med lounge access: Vissa kreditkort ger gratis tillträde till lounger på flygplatser. Förutom att erbjuda betalnings fördelar ger dessa kort möjlighet att koppla av i bekväma lounger innan flyget. Med dessa kort får du tillgång till hundratals flygplats lounger över hela världen.
  4. Följ med en vän som har tillgång: Om en vän redan har tillträde till en lounge genom sitt flygbolag eller sitt kreditkort, kan du bli inbjuden att delta utan extra kostnad. Att resa tillsammans med någon som har tillgång gör det möjligt för dig att njuta av loungens bekvämligheter och service som sällskap till din vän.

Här kan du läsa mer om hur SAS Eurobonus fungerar.

Access till lounger mot en avgift

Det finns flera sätt för dig att få tillgång till lounger på flygplatser, även om du inte har en biljett som inkluderar lounge access. Ett av alternativen är att lägga till lounge access som ett tillval på din flygbiljett. Med detta tillval kan du njuta av de bekvämligheter som en lounge erbjuder, även om du har köpt en billigare biljett.

Om du är medlem i Star Alliance, kan du också få tillgång till lounger mot en avgift. Detta ger dig möjlighet att använda lounger på flygplatser runt om i världen och få en avkopplande paus innan ditt flyg, även om du inte reser med business class eller liknande biljetter.

Ett annat alternativ för att få lounge access är att använda Lounge Key eller Priority Pass. Med sina olika medlemsnivåer kan du få tillgång till över 1300 lounger globalt. Beroende på vilken nivå du väljer, kan du betala en årsavgift och njuta av förmånerna som dessa lounger erbjuder.

För att förstå skillnaderna mellan Lounge Key och Priority Pass, se vår detaljerade jämförelse.

Slutligen kan vissa lounger vara tillgängliga för alla resenärer mot en entréavgift. Om du är intresserad av att använda en lounge utan att binda dig till ett medlemskap eller specifik allians, kan detta vara ett bra alternativ för dig. Ibland kan du även betala direkt på plats när du anländer till loungen.

Genom att använda något av dessa alternativ kan du förgylla din resa och få tillgång till loungerna på flygplatser, utan att behöva betala för dyrare biljetter eller skaffa dig ett speciellt kreditkort.

Olika typer av lounger

Olika typer av lounger

När du reser finns det olika typer av lounger på flygplatser som ger dig möjlighet att slappna av, arbete eller njuta av god mat och dryck. Dessa lounger skiljer sig åt i vilka krav de ställer för att du ska kunna nyttja dem. Här går vi igenom några av dem.

Flygbolagets lounger

Flygbolagets Lounger drivs av enskilda flygbolag, och tillträde ges oftast vid köp av specifika biljetter. Om du har en första klass eller business class-biljett, eller om du har nått en viss medlemsnivå hos flygbolaget, kan du förvänta dig att ha tillgång till deras lounge. De erbjuder en avslappnad miljö där du kan förbereda dig inför flygresan.

Tredjeparts lounger

Tredjeparts Lounger är lounges som drivs av externa företag och inte av själva flygbolaget. Dessa lounger kan erbjuda gratis tillträde genom avtal med flygbolag, eller tjänster som Priority Pass. Tredjeparts lounger kan ha olika inriktningar, från budget medvetna till lyxiga alternativ, och de är öppna för resenärer oavsett flygbolag eller biljettklass.

Kreditkorts lounger

Kreditkorts Lounger är lounger som drivs av kreditkortsföretag och erbjuder tillgång till de kunder som innehar kreditkort från det företaget. Om du har ett kreditkort som ger tillgång till flygplatsernas lounger, kan du nyttja dessa oavsett vilket flygbolag du reser med.

Här kan du lära dig mer om hur du kan boka resa med ditt kreditkort.

Lounger tillgängliga i Sverige

Du kan hitta lounger på många flygplatser i Sverige som erbjuder en bekväm miljö för dig att koppla av och njuta av före och mellan flyg. Här är några exempel på lounger tillgängliga i Sverige:

  • SAS lounges på bland annat Arlanda och Landvetter
  • Norwegian Reward erbjuder tillgång till VIP-lounger på 250 flygplatser, inklusive svenska flygplatser
  • Eurocard ger dig tillgång till lounger på utvalda flygplatser i fem av Europas länder, inklusive Sverige

För att få tillgång till dessa lounger kan du använda medlemskap som Priority Pass eller boka tillgång via flygbolagens hemsidor och appar.

Vanliga frågor och svar

Vilka kort ger tillträde till lounger?

Många premium kreditkort, såsom Eurocard, ger tillgång till utvalda lounger på flygplatser runt om i världen.

Hur får man lounge access på Arlanda?

För att få lounge access på Arlanda, kan du antingen ha en biljett som inkluderar lounge-tillgång, vara medlem i ett flygbolags medlemskap program, eller köpa tillgång vid lounge receptionen.

Vilka har rätt att använda SAS lounge?

Du kan använda SAS lounge om du har en giltig biljettyp, exempelvis SAS Plus, eller om du har en tillräckligt hög medlemsnivå i deras EuroBonus-program.

Hur mycket kostar ett Priority Pass?

Ett Priority Pass medlemskap varierar i pris beroende på nivå och kan kosta mellan 89 Euro och 399 Euro per år.

Vilka förmåner ingår i SAS Lounge?

I en SAS Lounge kan du njuta av Wi-Fi, mat och dryck, arbetsutrymmen och möjligheter att koppla av innan din flygning.

Vad serveras för mat i SAS loungen?

I SAS loungen serveras en rad olika maträtter, både varma och kalla, samt snacks, drycker och kaffe.