Hur fungerar ett kreditkort
Innehåll

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är kopplat till kredit istället för bankkonto, fungerar som lån och betalas tillbaka till banken månadsvis via faktura. Till skillnad från betalkort, kan betalning skjutas upp på kreditkort. Bankkort är en annan form av kort med likheter till debetkort.

Hur funkar kreditkort jämfört med bankkort?

vad är ett kreditkort

Ett kreditkort är ett slags bankkort kopplat till en kredit istället för ett bankkonto. Krediten fungerar som ett lån som måste betalas tillbaka till banken. 

När man betalar med kreditkort dras pengar från krediten, och en gång per månad regleras denna kredit genom återbetalning via faktura.

Sammanfattningsvis fungerar kreditkort som ett verktyg för att göra inköp och betalningar, där beloppet betalas tillbaka inom angiven tid.

För- och nackdelar med att använda kreditkort

Fördelar

 • Extra rörelsekapital – Användaren får en buffert eller reservkapital för oväntade kostnader eller inköp.
 • Skydd vid konkurs – Om företaget man handlar hos går i konkurs, förlorar man inte sina pengar som vid användning av kontokort.
 • Återbetalningsfri period – Betala tillbaka summan inom angiven tid för att undvika ränta.
 • Månadsvis faktura – Inköp sammanställs på en faktura, möjlighet att delbetala över tid eller betala av hela skulden direkt för att slippa räntekostnader.

Nackdelar

 • Ökad skuldsättning – Kreditkort kan locka till överkonsumtion och risk för att hamna i skuldfällan.
 • Räntor och avgifter – Användning av kredit kan medföra räntekostnader, särskilt vid delbetalning eller försenad betalning.
 • Beroende – Kreditkortet kan skapa en känsla av falsk trygghet och leda till att man blir beroende av kortet istället för att använda egna besparingar.

Kostnader och avgifter

Ett kreditkort kan ha olika kostnader och avgifter, bland annat:

 • Årsavgift – Ibland tillkommer årsavgifter, vilka kan variera mellan 0 och flera tusen kronor.
 • Ränta – Kreditkort har en årsränta, ofta mellan 10 % och 25 %.
 • Uttagsavgift – Avgifter för att ta ut pengar i bankomater.
 • Avbeställningsskydd – Vissa kort erbjuder denna tjänst mot en extra avgift.
 • Valutapåslag – Avgifter för att handla i utländsk valuta.

* Det finns i regel kreditkort utan en eller flera av dessa avgifter. Ska du ta ut mycket kontanter på kortet bör du skaffa en kredit utan uttagsavgift, och ska du resa med ditt kort kan det vara bra att välja ett kort utan valutapåslag, etc.

Ansökan och kreditupplysning

När du ansöker om ett kreditkort görs en grundlig bedömning av din ekonomiska situation av banken eller kreditkortsföretaget. Detta inkluderar en kreditupplysning för att bedöma din betalningsförmåga och risknivå. 

Viktiga faktorer är anställningsstatus, inkomst, skulder, kreditvärdighet och tidigare kreditåtaganden. Banken granskar informationen för att fatta ett informerat beslut och sätta en passande kreditgräns.

Notera att olika institutioner har olika kriterier, så jämför alternativen noga för en lyckad ansökningsprocess.

Skillnaden på kreditkort, kontokort, bankkort och debetkort

Bankkort, kontokort, kreditkort och betalkort är alla typer av betalningskort som används för att genomföra betalningstransaktioner. Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan dessa korttyper för att välja det mest lämpliga kortet för ens ekonomiska behov.

 • Kreditkort – Med ett kreditkort får kortinnehavaren tillgång till en kredit, vilket innebär att de kan låna pengar från en bank eller en kreditgivare. Kreditkortet ger en viss kreditgräns, och användaren kan betala av skulden med månatliga avbetalningar, istället för att betala hela beloppet på en gång.
 • Kontokort – Kontokort är ett samlingsnamn för kreditkort, betalkort, bankkort och debetkort. Det innebär att alla dessa korttyper kan betraktas som kontokort, men de har olika funktioner och förmåner.
 • Bankkort – Detta kort är kopplat direkt till kortinnehavarens bankkonto. När en transaktion genomförs dras pengarna direkt från kontot, vilket gör det idealiskt för personer som vill ha full kontroll över sina utgifter. Bankkort är ofta synonymt med debetkort.
 • Debetkort – i folkmun kallas betalkort skiljer sig från ett kreditkort, samlas inköpen på en faktura som inte kan delbetalas vid användning av betalkort. Debetkort kräver att kortinnehavaren betalar hela månadsfakturan innan förfallodatum.

Det är viktigt att noggrant överväga vilket kort som passar bäst utifrån ens ekonomiska situation och spenderingsvanor. Kreditkort kan erbjuda förmåner som reseförsäkringar och bonussystem, medan bankkort och betalkort kan vara mer lämpliga för personer som vill undvika räntekostnader och skulder.

Vanliga frågor om hur kreditkort fungerar

Vilka är fördelarna och nackdelarna med kreditkort?

Fördelarna inkluderar bättre köpskydd, bonuspoäng och möjlighet till delbetalning. Nackdelar kan vara höga räntor och risk för överskuldsättning.

Vad skiljer betalkort från kreditkort?

Betalkort drar pengar direkt från ditt bankkonto medan kreditkort ger dig möjlighet att handla på kredit och betala tillbaka senare.

När tillkommer ränta på kreditkort?

Ränta tillkommer om du inte betalar tillbaka hela skulden inom fakturans betalningsperiod, vanligtvis 30 dagar

Hur fungerar kreditkortsränta?

Ränta beräknas på den utestående skulden och läggs till ditt kreditkortsaldo om du inte betalar hela beloppet på fakturan inom betalningsperioden.