Japan har traditionellt varit ett kontantsamhälle, men acceptansen för kreditkort ökar. Denna guide syftar till att informera om hur kreditkort fungerar i Japan, vilka kreditkort som är fördelaktiga att använda, och ger praktiska tips för att underlätta resan.

Kreditkort japan
Innehåll

De mest accepterade korten i Japan

De mest accepterade kreditkorten i Japan inkluderar Visa, Mastercard, American Express och JCB. Japan Credit Bureau (JCB) är en kortutgivare från Japan och är det mest populära kreditkortet i landet och har en bred acceptans bland handlare. 

Det kan vara fördelaktigt att ha med sig ett JCB-kort eller något av de andra nämnda korten för att underlätta betalningar under din resa.

Kontanter fortsätter dominera trots ökad acceptans kreditkort

Trots en ökande acceptans för kreditkort, är kontanter fortfarande det vanligaste betalningsmedlet i Japan. I större städer och framförallt i större butiker och restauranger är kreditkort vanligtvis mer accepterade. 

Dock kan situationen vara annorlunda i mindre städer eller på mindre platser, där kontanter fortfarande kan vara den enda accepterade betalningsformen.

För- och nackdelar med att använda kreditkort på resan

Resa i japan

Användandet av kreditkort utomlands och specifikt i Japan, medför både fördelar och nackdelar som kan påverka din reseupplevelse. Det är viktigt att vara medveten om dessa för att kunna planera och hantera din ekonomi på ett effektivt sätt under din resa.

Fördelar:

  • Kort för resor: Många kreditkort erbjuder flygpoäng för varje köp du gör. Dessa poäng  kan sedan användas för framtida köp, resor eller andra förmåner.
  • Kort med reseförsäkring: När du genomför ett köp med ditt kreditkort kan en reseförsäkring ofta ingå. Detta extra skydd aktiveras vanligtvis när du betalar en viss summa.

Nackdelar:

  • Valutaväxlingsavgifter: När du gör köp i en annan valuta än din egen kan valutaväxlingsavgifter tillkomma. Avgifternas storlek kan variera beroende på din bank och det specifika kort du har.

Smarta tips för användning av kreditkort i Japan

För att få ut mesta möjliga av ditt kreditkort och undvika onödiga avgifter eller problem, här är några smarta tips att följa:

  • Val av kreditkort: Om möjligt, välj ett kreditkort utan valutaväxlingspåslag. Det kan även vara fördelaktigt att välja ett kort utan uttagsavgift om du skulle behöva ta ut kontanter från en bankomat
  • Vid betalning: När du betalar med kortet, välj alltid att betala i landets valuta Yen (JPY) för att undvika extra avgifter.
  • Kolla dina transaktioner: Håll koll på ditt kreditkort och dina kvitton, och rapportera omedelbart till din bank om du märker några misstänkta transaktioner eller om ditt kort går förlorat eller blir stulet.

Jämförelse av kreditkort – välj det bästa för din resa

KortValutapåslagUttagsavgiftAvbeställningsskyddBagageförsening skydd
Bank Norwegian1,75 %0 %JaJa
Remember Flex1,75 %3 %JaJa
Coop Mastercard1,75 %1,50 %JaJa

Hitta bankomater i Japan

Inte alla uttagsautomater i Japan accepterar internationella kreditkort. De säkraste platserna att hitta ATM:er som gör det är i 7-Eleven-butiker och på postkontor, med engelskspråkiga instruktioner tillgängliga.

Avgifter kan tillkomma vid uttag med ditt kreditkort, och det är klokt att kontrollera med din bank om avgifterna innan du reser. Ett alternativ är att överväg att ta med ett kreditkort som inte har några uttagsavgifter.

Vanliga frågor och svar

Vilka kreditkort är mest accepterade i Japan?

Visa, Mastercard, American Express och JCB. JCB är särskilt populärt i Japan.

Används kontanter mer än kreditkort i Japan?

Ja, trots ökad acceptans för kreditkort är kontanter fortfarande det primära betalningsmedlet, särskilt i mindre städer.

Vilka är för- och nackdelar med att använda kreditkort i Japan?

Fördelar: Flygpoäng och reseförsäkring. Nackdelar: Valutaväxlingsavgifter och potentiella uttagsavgifter.

Var kan jag hitta ATM:er som accepterar internationella kort i Japan?

7-Eleven-butiker och postkontor är mest tillförlitliga för internationella kortuttag.

Vad är det för valuta i Japan?

Valutan i Japan heter yen och förkortas JPY.

Andra läsvärda guider