kortavgift
Innehåll

Kortavgift

I denna digitala era är kortbetalningar en viktig del av vår vardag. Men känner du till de olika avgifter som kan tillkomma när du använder ditt kort?

I denna artikel kommer vi att diskutera vad en kortavgift är, vilka olika typer som finns och hur man kan undvika dem.

Kreditkort

Kortavgift är den avgift som handlaren betalar för att låta kunderna betala med kort i butiken. För kreditkort som Visa eller Mastercard ligger avgiften normalt på ca 1,5 – 2% av köpbeloppet. Kreditkort har också ränta och andra avgifter såsom uttagsavgift och valutapåslag att överväga vid jämförelse.

Debetkort

Debetkort är kopplade till kundens bankkonto och drar pengar direkt från kontot vid betalning. Kortavgiften för debetkort varierar mellan olika banker, men det är generellt lägre än avgiften för kreditkort.

Bankkort

Bankkort är en kombination av kredit- och debetkort som erbjuder både kontobetalning och kreditfunktioner. Avgifterna för bankkort kan variera beroende på bankens villkor, och det är viktigt att känna till kortavgifterna för att göra en jämförelse.

Ungdomskort

Ungdomskort är kort som riktar sig till yngre kunder och erbjuder oftast lägre eller inga avgifter. De kan vara både debet- och kreditkort beroende på banken. Det är viktigt att jämföra kortavgifter och villkor för att hitta det bästa ungdomskortet.

Olika typer av avgifter

Kortavgifter

Årsavgift

Årsavgiften är en kostnad som betalas årligen för användning av kreditkortet. Den varierar beroende på korttyp och banken som kortet utfärdas från, och det finns även kreditkort helt utan årsavgift.

Uttagsavgifter

Uttagsavgifter är de extra kostnader som tillkommer när man tar ut pengar från sitt kort vid uttagsautomater, särskilt utanför EU. En del kreditkort har inte denna avgift då det är så kallade kort utan uttagsavgift.

  • Inom EU – oftast kostnadsfritt att ta ut euro
  • Utanför EU – uttagsavgift kan tillkomma

Valutapåslag

Valutapåslag är den avgift som tillkommer när kortet används för betalning i en annan valuta än kortets grundvaluta. Vill du resa så billigt som möjligt bör du därför skaffa ett kort utan valutaväxlingsavgift.

Förseningsavgifter

Förseningsavgifter uppstår om betalningen inte görs i tid på kreditkortet. Dessa avgifter beror på hur länge betalningen är försenad.

Exempel på några avgifter som kan tillkomma:

  • Transaktionsavgift kortbetalning – Den extra avgift handlaren betalar för att kunderna betalar med kort i butiken. Normalt 1,5 – 2% av köpbeloppet för Visa/Mastercard och ca 3% för Amex.
  • Kortavgifter för handlare – Samma som transaktionsavgiften.
  • Betalningsförmedlingsavgift – Betalningsförmedlingsavgiften är en avgift som tas ut av banken eller betalningsförmedlaren för att hantera betalningstransaktionen mellan konsument och handlare.

Kreditkort för särskilda grupper

Student

Studentkreditkort kan erbjuda bra förmåner som lägre avgifter och anpassade tjänster till studenter. Dessa kort kan vara anslutna till Visa eller Mastercard-nätverken och utmärker sig ofta för att ha låga avgifter och kostnader så att de passar studenter med begränsad budget.

Barn och unga

  • Kreditkort för barn och unga erbjuder föräldrar möjlighet att övervaka och kontrollera sina barns köp
  • Vissa kort har åldersgränser och kräver förälderns godkännande

Företagskort

Företagskort erbjuder förmånliga avgifter och tjänster för företagsinnehavare. Ofta anslutna till Visa och Mastercard för enkel användning och acceptans, och med förmåner som automatiskt bokföring, extra kort till alla anställda och cashback där du använder kortet som mest.

Vanliga frågor om kortavgift

Vilka banker tar ut kortavgifter?

De flesta banker tar ut kortavgifter, men de varierar mellan olika banker och korttyper.

Varför debiteras kortavgifter?

Kortavgifter debiteras för att täcka bankernas kostnader för att hantera och säkra korttransaktioner.

Kan man undvika kortavgifter vid utlandsbetalningar?

Det kan vara svårt att helt undvika kortavgifter vid utlandsbetalningar, men vissa kort erbjuder lägre avgifter.