Apple Pay är namnet på en digital plånbok och betalapp utvecklad av Apple för deras iOS-enheter, dvs. iPhones, iPads och Apple Watches. Appen kan användas till betalningar via nätet men kan också kopplas till ett kreditkort för betalningar i fysisk butik. Med Apple Pay kan du helt enkelt förvandla din mobiltelefon till en betalningsmetod som du kan “blippa” med i butik.

Det finns flera fördelar med att använda Apple Pay jämfört med traditionella kort betalningar, dessutom är det många som har frågor om hur Apple Pay fungerar och hur man använder tjänsten. Därför har vi skapat denna överskådliga guide till allt som har med Apple Pay att göra.

vad är apple pay

Så här använder man Apple Pay

Att använda Apple Pay är mycket enkelt. För att sätta igång behöver du först se till att du har ett bankkort eller kreditkort med Apple Pay. Därefter måste du ladda ner appen till din mobila enhet.

När det är gjort kan du besöka din kreditgivare för att se hur man kopplar deras kort till appen. Processen är mycket enkel och tar endast ett par minuter.

Så fort kopplingen är färdig kan du börja använda din telefon som ett kreditkort. För att betala öppnar du Apple Pay på mobilen, väljer kortet du vill använda, identifierar dig och blippar sedan mobilen mot en kortläsare. Så enkelt är det att börja använda Apple Pay för att betala med mobilen.

Varför betala med Apple Pay?

Det finns två huvudsakliga orsaker till varför vi rekommenderar Apple Pay (eller motsvarande betalapp) till alla våra läsare. Dessa appar gör det nämligen både säkrare och smidigare att betala oavsett situation.

Säkerheten är betydligt mycket högre eftersom apparna är krypterade och digitalt skyddade enligt strikta lagar. Dessutom genererar Apple Pay ett nytt kortnummer varje gång du ska betala så att du inte kan bli skimmad. Sist men inte minst måste man identifiera sig för att betala för något, antingen med pinkod, ansiktsigenkänning eller fingeravtryck. Säkrare än så blir det inte idag.

Dessutom är det mycket smidigare och snabbare att betala med telefonen än att krångla med kort gömda i en plånbok. Faktum är att du inte behöver ta med dig plånboken eller dina kreditkort om du använder Apple Pay.

Apple Pay i Sverige

Apple Pay är väldigt vanligt i Sverige idag, fast det är fortfarande långt ifrån alla kreditgivare och banker som stödjer plattformen. Högst upp i denna guide hittar du de tre bästa kreditkorten för Apple Pay idag och vi hoppas att vi kan bygga ut denna listan med nya aktörer snart.

Men som sagt lär det dröja ett par år till innan mobila betalningar är en universal tjänst som man kan använda överallt.

Stöd från storbankerna

Förutom privata kreditgivare har även de flesta storbankerna i Sverige stöd för Apple Pay, däribland:

Google Pay eller Apple Pay?

Svaret är väldigt enkelt och ganska självförklarande. Google Pay är till för Googles enheter medan Apple Pay är för Apples produkter. I grunden är apparna väldigt lika varandra och de erbjuder samma funktionalitet när det kommer till att koppla dem till fysiska kort. Det är alltså ingen skillnad mellan Google och Apple Pay förutom vilka enheter de används på.

Därför är det inget val mellan vilken app som är bäst, utan vilken app som fungerar på din telefon. Har du Android– och en Samsung Galaxy – kan du också använda dig av Samsung Pay.

Läs mer om Google Pay och kreditkort i Sverige i vår guide.

Frågor & svar om Vad är Apple Pay?

Vad är Apple Pay?

Apple Pay är en digital plånbok och en betalapp för Apples bärbara enheter. Appen kan användas för en rad olika sorters betalningar, däribland kan de kopplas till ett kreditkort. Tjänsten erbjuder både ökad säkerhet och smidighet och låter dig betala med mobilen redan idag.

Hur använder man Apple Pay?

För att använda Apple Pay behöver du ett kreditkort med stöd för mobila betalningar samt appen Apple Pay nerladdad på telefonen. Det är enkelt att koppla kortet till appen och vi rekommenderar att du följer din kreditgivarens instruktioner.

Så fort kopplingen är gjord kan du börja betala med din mobil via Apple Pay.

Hur betala man med Apple Pay?

Har du kopplat ditt kreditkort till Apple Pay kan du använda telefonen till att “blippa” betalningar i kortterminaler. Således behöver du inte ta fram telefonen eller knappa in din pinkod för att genomföra transaktioner.

Appen kan också användas för att göra betalningar på nätet.

Hur fungerar Apple Pay?

Apple Pay är en digital plånbok som du kan koppla dina betal- och kreditkort till. Detta för att göra det enklare och säkrare att betala för tjänster och produkter, både på nätet och i fysiska butiker.

Observera att Apple Pay endast kan användas på iOS-enheter och att inte alla kreditkort eller banker har stöd för det.