Kortkredit är en kredit kopplad till ditt bankkort, det innebär att du får möjlighet att handla med en viss kreditsumma där du sedan betalar räkning i slutet av månaden. Kortkredit kostar ingenting om den inte utnyttjas och ger dig flexibilitet i dina betalningar.

Vad är kortkredit
Innehåll

Hur fungerar kortkredit?

När du betalar med kortkredit samlas inköpen på en räkning som kommer i slutet av månaden. Du kan då välja att betala hela beloppet utan ränta, eller skjuta upp en del av betalningen. Om du skjuter upp betalningen tillkommer ränta. Räntan varierar mellan olika kort och banker, så det är viktigt att jämföra villkoren innan du väljer kortkredit.

Kostnader för kortkredit

Kostnader när du använder krediten

När det gäller kostnader för kortkredit finns det oftast flera avgifter att hålla koll på, såsom ränta, uppläggningsavgift och fakturaavgift. Räntan kan variera mellan olika kort, men om du betalar hela beloppet inom räntefri period, oftast 30 dagar, tillkommer ingen ränta.

Ett räkneexempel: 

Antag att din kortkredit är 10 000 kronor och återbetalningstiden är 12 månader. Då blir den effektiva räntan 17,55 % och årsavgiften 195 kronor. Det totala beloppet att betala blir 10 903 kronor, vilket ger en genomsnittlig månadskostnad om 909 kronor.

Tänk på att alltid kontrollera vilka kostnader och avgifter som gäller för just ditt kreditkort, så du kan använda kortkredit på ett ekonomiskt smart sätt.

Läs också:

Fördelar och nackdelar med kortkredit

Fördelar med kortkredit

Med kortkredit har du en flexibel lösning för oväntade utgifter. Det ger dig möjlighet att betala direkt utan att behöva ta dyra snabblån. Om du betalar hela beloppet på en gång tillkommer inga ränteavgifter, vilket är en tydlig fördel jämfört med andra lånealternativ. Kortkredit kopplat till ditt bankkort, exempelvis Mastercard, erbjuder också bonusar och förmånliga villkor.

Risken med kortkredit

Nackdelar med kortkredit inkluderar höga räntekostnader om skulden inte betalas i tid. Det kan leda till att din ekonomiska situation försämras, särskilt om kortet används för impulsköp. Dessutom kan kortkrediter komma med avgifter och valutapåslag vid användning i utlandet, vilket gör dem mindre fördelaktiga jämfört med debetkort. Så det är viktigt att känna till dessa risker och hantera ditt kort på ett ansvarsfullt sätt.

Andra läsvärda artiklar:

Vanliga frågor om kortkredit

Vilka är fördelarna med att använda kortkredit?

Använda kortkredit ger flexibilitet i betalningar, möjlighet att skjuta upp betalningar samt potentiella bonusar och rabatter.

Vilken skillnad finns mellan kortkredit och kontokredit?

Kortkredit används vid köp med kreditkort, medan kontokredit aktiveras när pengarna är slut på ditt konto. Kontokredit fungerar som en tillfällig lånebuffert.

Vilka avgifter gäller för kortkredit?

Avgifter kan variera mellan olika kort men kan inkludera årsavgift, ränta på utestående saldo och eventuella tilläggsavgifter för sena betalningar.

Källor: