I början av 1960-talet anlände det första kreditkortet i Sverige. Det gavs ut av Nordiska Kompaniet (NK) och var egentligen en utveckling från en tidigare kreditbricka i brons, som hade lanserats på 1920-talet.

När kom kreditkort till Sverige?
Innehåll

Utvecklingen av kreditkort i Sverige

Nordiska Kompaniet (NK) var en föregångare när det gällde kreditkort i Sverige, när de i början av 1960-talet lanserade Sveriges första kredit- och kontokort i plast. 

Detta kort kallades för “köpkortet” och var övergången från den gamla kreditbrickan i brons. NK köpkort bidrog till en ökad användning av kontokort som betalningsmedel.

Kreditkortets historia

I början av 1960-talet kom det första kreditkortet ut i Sverige, som var knutet till Diners Club. Deras kort ersatte kontobeviset av papper och kreditbrickan i brons. 

Ungefär samtidigt hade 56 detaljhandlare i Stockholm gått samman och bildat Stockholms Konto-Ring AB. 

Senare under 1960- och 1970-talet introducerades Visa och Mastercard som två av de största globala aktörerna inom kreditkortsmarknaden.  Dessa kort blev snabbt populära och bredde ut sig över hela världen, inklusive Sverige.

Bank of America och innovationer

Kreditkort historia

Under samma tid som kreditkort blev mer populära i Sverige, utvecklades tekniken snabbt. Bank of America revolutionerade kreditkortsmarknaden i USA med sitt BankAmericard.

I Sverige såg man också potentialen för innovationer inom kreditkorts marknaden, och detta ledde till introduktionen av plastkort med magnetremsor för att lagra och läsa av kundinformation.

Det moderna kreditkortet som vi känner till idag

När banker och butiker i Sverige insåg potentialen hos kreditkortet, så började fler aktörer erbjuda kreditkort som betalningsmetod. På 1980-talet började svenska banker på allvar erbjuda kreditkort och betalkort som betalningsmedel. 

Med tiden har kreditkort blivit allt säkrare tack vare tekniska innovationer, som övergången från magnetremsor till chip och NFC-teknik för kontaktlösa betalningar. Kreditkort och betalkort har idag blivit en självklar del av svenskarnas vardag och betalningsvanor.

Digitala plånböcker är nästa steg

Ett annat framväxande fenomen är digitala plånböcker, även kända som e-plånböcker. Dessa applikationer, som Apple Pay och Google Pay, tillåter användare att lagra sina kreditkortsinformation digitalt och genomföra transaktioner direkt från sin smartphone. 

Detta ger en extra nivå av bekvämlighet och säkerhet, eftersom digitala plånböcker ofta använder avancerade säkerhetsprotokoll som ansiktsigenkänning eller fingeravtryck för att verifiera transaktioner.

Vanliga frågor och svar

När började man använda kreditkort i Sverige?

Sverige var först i Europa med att anamma kreditkortet och införde det under 1960-talet.

När började man med kreditkort?

Kreditkortets historia går tillbaka till 1950-talet då de första korten började användas i USA.

Vilka företag var först med att introducera kreditkort?

Vilka företag var först med att introducera kreditkort?

Hur har utbudet av kreditkort förändrats i Sverige?

Utbudet har utökats med flera kreditkort och finansiella institutioner som erbjuder kort med olika fördelar och funktioner.

När kom kreditkortet?

Kreditkortet introducerades i sin moderna form under 1950-talet. Det första allmänt accepterade kreditkortet var Diners Club, lanserat 1950, följt av American Express 1958. Dessa kort lade grunden för det utbredda kreditkortssystem vi har idag.