Cypern är en populär destination för svenska resenärer tack vare sin kulturella rikedom och vackra natur. Denna guide tillhandahåller viktig information om hur man använder kreditkort i Cypern, för en smidigare ekonomisk upplevelse under vistelsen.

Kreditkort i cypern
Innehåll

De vanligaste accepterade kreditkorten i Cypern

Kreditkort accepteras i stor utsträckning över hela Cypern, vilket underlättar för resenärer. De vanligaste kreditkorten är Visa och Mastercard, men det är alltid klokt att kontrollera med din bank om ditt kort är lämpligt för internationell användning innan du reser.

Öppna upp kortet för användning utomlands

Innan du reser till Cypern är det viktigt att förbereda ditt kreditkort för användning utomlands. Det menas att säkerställa så att ditt kort är öppet för utlandstransaktioner. Du kan enkelt justera detta via din bank eller på mobilappen.

Platser där kreditkort accepteras och inte gör det

Betala med kort cypern

För att undvika oväntade situationer är det klokt att ha en uppfattning om huruvida kreditkort accepteras i de olika typer av platser du planerar att besöka. Här är några punkter att ha i åtanke:

 • Stora varuhus och butikskedjor: I större varuhus och butikskedjor är kreditkortsbetalningar vanligtvis välkomna. Dessa etablissemang har ofta moderna betalningssystem som accepterar en mängd olika kreditkort.
 • Restauranger och kaféer: Många restauranger och kaféer, särskilt de i större städer och turistområden som Ayia Napa, accepterar kreditkort. Dock kan mindre eller mer avlägsna ställen föredra kontanter.
 • Hotell: Hotell, resorts och andra typer av boende accepterar oftast kreditkort för bokningar, incheckning och andra tjänster.
 • Mindre butiker och marknader: Mindre butiker, marknader eller stånd kan ha begränsade betalningsalternativ och kanske bara accepterar kontanter. Det är klokt att ha något kontanter till hands när du utforskar lokala marknader.
 • Taxi och kollektivtrafik: Medan vissa taxi- och kollektivtrafiktjänster kan acceptera kreditkort, så är det inte alltid fallet. Det kan vara värt att fråga i förväg eller ha kontanter redo.

Förstå valutaväxlingspåslag och uttagsavgifter från bankomater

När du använder ditt kreditkort på resan, särskilt i Cypern, är det viktigt att vara medveten om de avgifter som kan tillkomma. Detta kan inkludera valutaväxlingspåslag och avgifter för uttag från bankomater.

 • Valutapåslag: När du betalar med ditt kreditkort i butiker eller restauranger i Cypern, och transaktionen sker i euro, kan din bank ta ut ett valutapåslag för att konvertera beloppet till svenska kronor.
 • Uttagsavgifter från bankomater: När du tar ut kontanter från en bankomat i Cypern kan det tillkomma en uttagsavgift. Avgiften kan vara en fast summa eller en procentandel av det uttagna beloppet.

För att undvika eller minimera dessa avgifter, överväg att:

 • Betala i landets valuta och undvika erbjudanden om att genomföra transaktionen i svenska kronor, då detta ofta medför en sämre växelkurs och/eller högre avgifter.
 • Undersöka vilka avgifter som din bank tar ut för utlandstransaktioner och uttagsavgifter innan du reser.
 • Överväga att använda ett kreditkort som inte har valutapåslag och uttagsavgifter från bankomater.

För att undvika eller minimera dessa avgifter, överväg att:

 • Betala i landets valuta och undvika erbjudanden om att genomföra transaktionen i svenska kronor, då detta ofta medför en sämre växelkurs och/eller högre avgifter.
 • Undersöka vilka avgifter som din bank tar ut för utlandstransaktioner och uttagsavgifter innan du reser.
 • Överväga att använda ett kreditkort som erbjuder låga eller inga avgifter för valutapåslag och uttag från bankomater.

Tre kreditkort för resan

KreditkortValutapåslagUttagsavgiftReseförsäkringLounge access
Bank Norwegian1,75 %0%JaLounge pass
Remember Flex1,75 %3 %JaNej
Resurs World1,65 %1,50 %JaNej

Åtgärder vid förlorat eller stulet kreditkort

Om ditt kreditkort går förlorat eller blir stulet, är det viktigt att omedelbart spärra kortet genom att kontakta din bank. Ha nödnummer till din bank tillgängligt och anmäl händelsen till lokala myndigheter vid behov.

Vanliga frågor och svar

Vilka kreditkort accepteras i Cypern?

På Cypern accepteras de flesta internationella kreditkort, inklusive Visa, MasterCard och American Express. Lokala banker och handlare erbjuder ofta kortterminaler.

Kan man betala med kort på Cypern?

Ja, kortbetalningar är vanliga på Cypern. Restauranger, hotell och de flesta butiker accepterar kredit- och betalkort, men det är bra att ha kontanter i mindre ställen.

Vad kostar det att betala med kort på Cypern?

Många handlare tar inte ut extra avgifter för kortbetalningar. Dock kan din bank eller kortutfärdare ta ut en utländsk transaktionsavgift. Kontrollera med din bank i förväg.

Hur fungerar valutaväxling med kreditkort i Cypern?

När du använder ditt kreditkort i Cypern kan transaktionen konverteras till din hemvaluta. Undvik dynamisk valutaväxling eftersom det kan medföra högre avgifter.

Andra läsvärda guider