Att resa till Tyskland kan vara en spännande upplevelse, men det är viktigt att vara förberedd när det gäller betalningsmetoder. Denna guide syftar till att klargöra användningen av kreditkort i Tyskland för svenska resenärer, och bidrar med viktig information för en smidig finansiell upplevelse under din vistelse.

Kreditkort i Tyskland
Innehåll

Betalningsvanor i Tyskland

I Tyskland är kontanter ofta föredragna, speciellt i mindre butiker och för små belopp. Större städer som Berlin och München har dock en bredare acceptans för kreditkort jämfört med mindre städer. 

Men under senare tid så finns det en ökande tendens att acceptera betalning med kreditkort. Det är ändå klokt att ha euro till hands för mindre inköp och i områden där kreditkort är begränsat.

Vanliga kreditkort som accepteras

I Tyskland är Mastercard och Visa de vanligaste och accepterade kreditkorten, och du kommer kunna använda dem på de flesta ställen. American Express och Diners Club har däremot en begränsad acceptans och fungerar främst på större hotell och restauranger. 

Kort eller kontanter i Tyskland?

Det är viktigt att vara medveten om att vissa mindre affärer och stormarknader kan ha restriktioner för kortbetalningar, särskilt för låga belopp. Det kan vara smart att ha kontanter till hands för mindre inköp, för att undvika eventuella besvär.

Avgifter och valutapåslag

Betala med kort i Tyskland

Här belyser vi de två huvudsakliga typerna av avgifter som du kan stöta på när du använder ditt kreditkort i Tyskland.

Utomlands avgifter

När du använder ditt kreditkort utomlands kan avgifter tillkomma. Dessa avgifter varierar mellan olika kortutgivare, och det kan vara en fast avgift eller en procentuell avgift av det totala köpbeloppet. Det är viktigt att kontrollera med din bank eller kortutgivare om vilka avgifter som gäller för internationella transaktioner innan du reser.

Valutaväxlingspåslag

Vid köp i Tyskland med ett svenskt kreditkort sker en valutaväxling från svenska kronor (SEK) till euro (EUR). Olika kortutfärdare erbjuder olika valutapåslag och kan även ta ut en avgift för konverteringen. Men det finns kreditkort på marknaden som erbjuder lågt valutapåslag, och vissa företag erbjuder även kort helt utan valutaväxlingspåslag.

Exempel om du ska handla på bordershop

Antag att du planerar att köpa alkohol i Tyskland för ett bröllop och den totala kostnaden blir 10 000 SEK. Med ett valutaväxlingspåslag på 1,5% och en avgift för internationella transaktioner på 2% blir den totala kostnaden 10 350 SEK. 

Detta exempel visar hur avgifterna kan ackumuleras och öka den totala kostnaden för ditt köp, vilket understryker vikten av att vara förberedd och medveten om dessa avgifter.

Uttag av kontanter i bankomater

kort eller kontanter i tyskland

Bankomater är utbredda i Tyskland, vilket underlättar för dig som resenär. De flesta bankomater accepterar internationella kreditkort som Visa och Mastercard, så det bör inte vara några problem att hitta en kompatibel bankomat.

Uttagsavgift

Det är viktigt att vara medveten om att uttagsavgifter kan tillkomma när du tar ut kontanter. Avgifterna kan variera beroende på din bank och den bank som äger bankomaten. Det kan vara en fast avgift per uttag eller en procentuell avgift baserad på uttagets storlek.

Tips för lägre avgifter

Här är några användbara tips för att hålla avgifterna nere när du använder bankomater i Tyskland:

  • Använd bankomater från större banker: Större banker tenderar att ha lägre avgifter jämfört med mindre banker.
  • Undersök samarbetande banker: Kontakta din bank för att se om de har samarbetsavtal med någon tysk bank som kan erbjuda lägre avgifter eller avgiftsfria uttag.
  • Planera dina uttag: Försök att minimera antalet uttag genom att ta ut större belopp åt gången, om det är säkert att göra så.
  • Undvik bankomater vid turistområden: Bankomater i turisttäta områden kan ha högre avgifter. Det kan vara värt att gå lite längre till en bankomat som tillhör en större bank.

Tre bra kort för användning i Tyskland

När du reser till Tyskland kan rätt kreditkort minimera kostnader och maximera återbäringen. Här är tre bra kort som erbjuder fördelaktiga villkor under din resa.

  • Collector Easyliving: Är fördelaktigt på resan för att det inte har något valutapåslag, vilket minimerar kostnaderna vid transaktioner i utländsk valuta.
  • Bank Norwegian: Erbjuder fördelen av att inte ha någon uttagsavgift, vilket gör det till ett utmärkt val för resan.
  • Remember Flex: Kortet är fördelaktigt då det erbjuder återbäring även på hotell, flyg- och utlandsresor, vilket gör det till ett ekonomiskt smart val.

Nödvändiga förberedelser inför din resa till Tyskland

Innan du åker till Tyskland kan det vara klokt att vidta vissa förberedelser för att undvika eventuella problem som kan uppstå. Här är några punkter att tänka på:

  • Informera din bank: Meddela din bank om dina resplaner så att de kan öppna upp ditt kort för användning utomlands.
  • Kontrollera kortets utgångsdatum: Se till att ditt kreditkort inte går ut under din vistelse i Tyskland. Om det är nära utgångsdatumet, begär ett nytt kort i god tid.
  • Överväg alternativa betalningsmetoder: Ha en backup-plan om kreditkort inte accepteras. Det kan vara att ha tillgång till kontanter eller ett debetkort.

Genom att vara väl förberedd minskar du risken för överraskningar och gör din resa till Tyskland mer bekymmersfri.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar det att betala med kort i Tyskland?

Vad kostar det att betala med kort i Tyskland? Avgifter varierar beroende på korttyp och bank. Vanliga kostnader inkluderar valutakonverterings (1-3%) och eventuella uttagsavgifter vid bankomatuttag (ca 25-50 SEK).

Vilka korttyper accepteras oftast i Tyskland?

I Tyskland accepteras främst VISA och Mastercard, medan American Express också tas emot på större kedjor men inte i varje butik. Girocard och debetkort är också vanliga, med en ökande popularitet för charge- och revolving-kort.

Är det rekommenderat att ha kontanter när man reser till Tyskland?

Att ha kontanter på sig under resan till Tyskland är högst rekommenderat. Kontantbetalning är fortfarande mycket populärt i landet, och det underlättar betydligt i olika situationer om du har både sedlar och mynt till hands.

Andra relevanta artiklar