Giltighetstiden på ett kreditkort anger hur länge ett kreditkort kan användas. Du hittar det på framsidan av ditt kreditkort, angivet som månad och år. Generellt sett varierar giltighetstiden för kreditkort mellan tre och fem år, beroende på kortutgivare och bank.

Giltighetstid kreditkort
Innehåll

Varför finns det giltighetstid på bankkort?

Det finns giltighetstid på kreditkort av flera anledningar. För det första slits kortet med tiden och det är bättre att byta ut det regelbundet. För det andra säkerställer giltighetstiden att kortutgivaren kan införa den senaste tekniken i nya kort för att förbättra säkerheten.

Läs också: Vad händer om jag inte använder mitt kreditkort?

Så ser du hur länge ett kreditkort gäller

För att se hur länge ditt kreditkort är giltigt, kolla framsidan av kortet. Där hittar du en månad och ett år som visar när kortet går ut. 

Till exempel, om det står ”Valid thru 12-12”, betyder det att kortet slutar vara giltigt efter December 2012. Se upp för detta datum så att du vet när du behöver förnya ditt kort.

mitt bankkort går ut

Läs också: Vad betyder alla nummer på ett kreditkort?

Vad händer när giltighetstiden har gått ut?

När ditt kreditkort har gått ut i giltighetstiden kan det inte längre användas för köp eller kontantuttag. Oroa dig inte, banken skickar vanligtvis ett nytt kort med posten några veckor innan ditt nuvarande kort går ut. Ditt nya kort kommer att ha samma kortnummer och pinkod som det gamla kortet.

Läs också: Vart kan man slänga ett kreditkort?

Vanliga frågor och svar

Hur länge är kreditkort giltigt?

Kreditkort är vanligtvis giltiga i ungefär fyra år. Giltighetstiden varierar dock beroende på kortutgivare och typ av kreditkort.

Vad händer när ett kreditkort går ut?

När ett kreditkort går ut kan du inte längre använda det för betalningar. Du bör då ansöka om ett nytt kort hos din kortutgivare.

Hur vet jag när mitt kreditkort går ut?

Datumet för när det går ut finns på framsidan av ditt kreditkort, anges med två siffror för månad och två för år.

Kan jag använda mitt kreditkort efter utgångsdatumet?

Nej, efter utgångsdatumet är kortet ogiltigt och kan inte användas för betalningar.

Hur ansöker jag om ett nytt kort när mitt nuvarande går ut?

Kontakta din kortutgivare och ansök om ett ersättningskort. Vanligtvis skickas ett nytt kort automatiskt till din folkbokförda adress innan det gamla kortet går ut.