Tanka fel försäkring

Försäkring när du tankat fel

Tanka fel försäkring är en viktig del av bilförsäkringen som hjälper dig att få ersättning när du tankat fel bränsle i bilen. Försäkringen täcker oftast kostnader för tömning och rengöring av bränslesystem, såsom tank, behållare, ledningar och bränslefilter. 

Det är viktigt att inte starta motorn om du upptäcker att du tankat fel bränsle, då detta kan leda till följdskador på bilen.

Kontakta ditt försäkringsbolag för att få hjälp med skadeanmälan och förstå de specifika villkoren för din försäkring. Självrisk och allrisk kan variera beroende på försäkringsbolag och försäkringsvillkor.

Många kreditkort på marknaden har även en tanka fel försäkring som ingår när man köper bensin med kortet.

Tankat bensin i dieselbil

Om du har råkat tankat bensin i en dieselbil är det viktigt att inte starta motorn. Bensin i en dieselmotor kan förstöra motorns delar och leda till dyra reparationer. Samma sak gäller ifall du har tankat diesel i bensinbil. 

För att undvika feltankning kan man investera i ett ”feltankningsskydd”, vilket är ett extra tanklock där endast dieselpumpar går in. Priset ligger runt 500 kronor. Om olyckan är framme, kontakta en bärgare eller närmaste verkstad för att tömma bränsletanken och rengöra systemet.

Kom ihåg att vara noggrann vid tankningen och kontrollera bränslet innan påfyllning för att undvika denna situation.

Åtgärder när du tankat fel bränsle

Tankat bensin i diselbil

Om du har tankat fel bränsle i bilen, följ dessa steg: Stäng av bilen och stanna direkt. Starta inte motorn, annars kan bränslet dras in i systemet och förstöra motorn. Det är viktigt att få bilen bärgad till närmaste märkesverkstad.

Kontakta en bärgare eller bogsera bilen till verkstaden utan att köra motorn. När bilen är på verkstaden, tala om för dem att du har tankat fel bränsle så att de kan utföra korrekta åtgärder. Kom ihåg att kontakta din försäkringsbolag för att se om kostnaderna täcks av din försäkring.

Konsekvenser av feltankning

Feltankning kan leda till allvarliga skador på motorn och andra komponenter i fordon, oavsett om det är en bil, dieselbil, bensinbil, båt, husbil eller mc. När fel bränsle används kan bränslefilter, ledningar och bränsletank påverkas negativt.

Om motorn startas efter feltankning kan följdskador uppstå. Det är viktigt att inte köra iväg, utan hellre kontakta bärgning eller bogsering för att minimera skador och förlänga fordonets livslängd.

Tips för att undvika feltankning

  • Kontakta din märkesverkstad: Om du är osäker på vilket bränsle din bil ska ha, kontakta din märkesverkstad för att få rätt information för ditt bilmärke.
  • Var uppmärksam på drivmedelstanken: Tänk på vilket kort du använder vid betalning, då det kan vara kopplat till ett visst bränsle.
  • Hantering vid fyllt på fel: Om du misstänker att du har fyllt på fel bränsle, starta inte motorn. Kontakta en bärgare och ditt försäkringsbolag för hjälp.

Vanliga frågor om tanka fel försäkring

Hur vet man om man har tanka fel?

Om du misstänker att du tankat fel bränsle, leta efter tecken som bränslemätaren som inte rör sig normalt, en annorlunda lukt eller ovanligt motorbeteende. Stanna och kontakta en mekaniker för hjälp. Försök inte köra långt med fel bränsle för att undvika skador på motorn.

Får man ersättning för bensinen om man tanka fel?

Tyvärr, generellt sett får man vanligtvis inte ersättning för drivmedel om man har tankat fel. Det anses vara förarens eget ansvar att välja rätt bränsle för sitt fordon. Det bästa är att vara noggrann vid tankning för att undvika eventuella kostsamma misstag

Vart hittar jag villkoren för tanka fel försäkring?

Du kan vanligtvis hitta information om försäkringens villkor på försäkringsbolagets webbplats eller genom att kontakta deras kundtjänst. Se till att specificera att du söker villkoren för tanka fel-försäkringen för att få exakt information som gäller för ditt specifika avtal.