Kortbetalning
Innehåll

Hur fungerar kortbetalning?

När du betalar med kort i en butik, skickas transaktionen via en inlösare till din kortutgivare för kontroll av kortet. Transaktionen passerar också det kortnätverk som ditt kort är kopplat till. 

Kortets uppgifter, inklusive kontonummer, namn och utgångsdatum, skickas till kortutgivaren, som sedan godkänner eller avvisar transaktionen. Denna process säkerställer att pengar överförs från ditt konto till handlarens konto snabbt och säkert.

Så går processen till

När du som kund betalar med kort i en butik går transaktionen genom flera steg och involverar olika aktörer. Först dras ditt kort i handlarens betalterminal, som skickar transaktionen till handlarens kortinlösare. Därefter vidarebefordras den till din kortutgivare (banken som utfärdat ditt kort) för auktorisation och kontroll av kortet via kortnätverket (t.ex. Visa eller Mastercard).

Sedan godkänner eller nekar din kortutgivare transaktionen utifrån tillgängligt saldo och eventuella säkerhetsrestriktioner. Godkända transaktioner återförs då till betalterminalen och genomförs. Som handlare är det viktigt att ha ett inlösenavtal med en kortinlösare för att kunna ta emot kortbetalningar.

Reklamationer gällande kortbetalningar hanteras mellan kortinnehavare, kortutgivare och handlare. Nya regler för kortbetalningar infördes med PSD2 (betaltjänstlagen) i syfte att förbättra säkerheten och minska risken för bedrägerier.

Säkerheten när du betalar med ditt kort

Hur fungerar kortbetalning

Autentisering och identifiering

För att säkerställa att det är rätt person som använder kortet finns det olika metoder för autentisering och identifiering. Vanligtvis används en PIN-kod, som du matar in när du betalar eller tar ut pengar. Det kan också användas mobilt BankID för att identifiera dig som användare.

Säkerhet och skydd med chipp och PIN

Chipp- och PIN-tekniken skapar en hög säkerhetsnivå för kortbetalningar. Chippet lagrar informationen om ditt kortnummer och kontouppgifter på ett säkert sätt, medan PIN-koden används för att verifiera din identitet vid transaktioner.

Online säkerhet med 3D Secure och SSL

Vid kortbetalningar på nätet används ofta 3D Secure och SSL för att skydda informationen. 3D Secure erbjuder en extra säkerhetsnivå som kräver att du verifierar dig genom exempelvis lösenord eller BankID. SSL skapar en krypterad anslutning mellan din webbläsare och servern där betalningen sker, vilket skyddar dina uppgifter från att bli stulna. På grund av denna höga säkerhet kan du exempelvis legitimera dig med BankID när du skaffar ett kreditkort.

Mastercard Identity Check och andra säkerhetsåtgärder

Ytterligare säkerhetsåtgärder som Mastercard Identity Check kan implementeras för att skydda dig under kortbetalningar. Dessa åtgärder hjälper till att förhindra bedrägerier och otillåten användning av ditt kort.

Genom att förstå och använda dessa säkerhetsfunktioner kan du känna dig trygg när du handlar och betalar med ditt kort.

Olika sätt att betala med kortet

Kort på nätet och internetköp

När du handlar på nätet använder du ofta ditt betal- eller kreditkort för att genomföra köpet. Under betalningsprocessen, fyller du i ditt kortnummer, giltighetsdatum och CVV-kod. För ökad säkerhet kan du även bli ombedd att använda Mobilt BankID för att legitimera dig.

Mobil betalningar

Mobila betalningar gör det möjligt att genomföra köp direkt från din smartphone. Anslut ditt kort till en digital plånbok som Apple Pay eller Samsung Pay, och betala smidigt genom att hålla din mobiltelefon eller klocka nära betalterminalen.

Här kan du läsa om Google Pay.

Kontaktlös betalning

Kontaktlös betalning är en snabb och smidig teknik som låter dig betala genom att hålla ditt kort nära betalterminalen. Denna typ av betalning är framförallt användbar för små köp, då beloppet ofta är begränsat. Säkerheten garanteras genom kryptering av informationen som överförs mellan kortet och terminalen.

Vanliga frågor om kortbetalning

Vad innebär det att betala med kortbetalning?

Att betala med kortbetalning innebär att du utför en betalning, antingen med ett fysiskt kort eller digitalt genom t.ex. mobila betalningar som Apple Pay.

Hur fungerar kortbetalningssystemet?

Kortbetalningssystemet är ett snabbt och säkert sätt att genomföra transaktioner världen över. Systemet involverar flera aktörer som samarbetar för att processa och godkänna betalningar.

Är kortbetalningar säkra?

Kortbetalningar är generellt säkra, men det är viktigt att hantera kort, koder och lösenord på ett säkert sätt för att minimera risken för bedrägerier. Nya regler som PSD2 har införts för att öka säkerheten ytterligare.

Källa: