Ta ut pengar med kreditkort
Innehåll

Kontantuttag med kreditkortet

Med kreditkort kan du ta ut pengar i bankomater och automater. När du gör kontantuttag dras pengarna från din kredit. Många kort har en maxgräns för hur mycket du kan ta ut per dag eller period.

Hur man får kontanter med ett kreditkort

För att ta ut pengar på kreditkortet i en bankomat eller automat, följ instruktionerna på skärmen. Ange ditt kort, välj ”Kredit” och följ stegen. Var medveten om att det kan tillkomma avgifter för kontantuttag med kreditkort, beroende på kortets villkor och automaten.

Hur mycket kan man ta ut på kreditkort?

Kan man ta ut pengar med kreditkort

Det är viktigt att vara medveten om att uttagsgränser för kreditkort kan variera mellan olika kortutgivare och korttyper. Här är några generella punkter att ha i åtanke:

  • Maxuttag per vecka – Det totala beloppet man kan ta ut under en vecka kan variera. För vissa kort kan det vara 15 000 kronor, medan för andra kan det vara 30 000 kronor.
  • Maxuttag per gång – Uttag i bankomater och butiker kan ha sina egna begränsningar på hur mycket man kan ta ut per gång.
  • Lokala bestämmelser – Det kan också finnas lokala bestämmelser och regler för uttag från bankomater, vilket kan påverka maxbeloppet per uttag.

Kom ihåg att hålla koll på dina uttag för att undvika extra avgifter eller övertrassla ditt kreditkort.

Avgifter och kostnader

När du tar ut kontanter med ditt kreditkort kan det finnas olika avgifter att tänka på. Vanligtvis tas en kontantuttagsavgift ut av kreditkortsföretaget, och det kan också finnas en räntekostnad för kontantuttaget.

Planerar du att ta ut mycket kontanter med ditt kreditkort bör du välja ett kort utan uttagsavgift för att spara pengar.

Valuta och växelkurs

När man använder kreditkort utomlands kan det uppstå avgifter och kostnader förknippade med valuta och växelkurs:

  • Valutapåslag – (ofta ca 1-3%) på transaktioner i utländsk valuta.
  • Växelkursavgift – ett fast belopp per köp eller kontantuttag

* Välj ett kreditkort utan valutaväxlingsavgift för att undvika dessa kostnader.

Utomlands

Vid användning av kreditkort utomlands kan följande avgifter tillkomma:

  • Utlandsavgift – (cirka 1-3%) på köp utanför EU
  • Kontantuttagsavgift – en fast avgift eller procentsats av det uttagna beloppet för kontantuttag från en uttagsautomat

Det är viktigt att vara medveten om avgifter och kostnader när man använder sitt kreditkort utomlands, för att undvika onödiga utgifter och minimera kostnaderna.

Vanliga frågor om att ta ut kontanter med kreditkort

Kan man ta ut pengar med kreditkort

Ja, det går att ta ut pengar med kreditkort, men det kan medföra extra kostnader i form av avgifter och ränta på kontantuttaget.

Kan man sätta in pengar på kreditkort

Sätta in pengar på kreditkort innebär att man betalar av sin kreditkortsskuld. Detta görs genom att betala fakturan som kommer månadsvis.

Kan man överföra pengar från kreditkort till konto

Man kan vanligtvis göra en kontantuttagsöverföring från kreditkortet till sitt bankkonto direkt genom sin internetbank eller mobilapp. Denna typ av transaktion kallas för saldoöverföring.