Ja, du kan använda ditt kreditkort som VISA, Mastercard och American Express i de flesta butiker och hotell i USA. Kom ihåg att även öppna upp ditt kort för användning utomlands innan du åker.

Kan jag använda mitt kreditkort i USA
Innehåll

Information om kreditkort i USA

Kreditkortets historia i USA sträcker sig längre tillbaka än i Sverige och är betydligt vanligare där. När du som svensk använder ditt kreditkort i USA bör du veta att svenska kort generellt fungerar väl där. 

De mest använda korten i USA är VISA, MasterCard och AMEX, så det är enkelt för dig att betala i butiker, restauranger och använda bankomater. Var dock medveten om att uttagsavgifter och valutapåslag kan variera mellan olika kort, så välj ett kort utan dessa avgifter när det är möjligt.

Vanligaste kreditkortsutgivare i USA

Här är en lista över några av de vanligaste kreditkortsutgivare i USA:

 • VISA
 • Mastercard
 • American Express (AmEx)
 • Discover

För dig som resenär, kommer du att kunna använda ditt kreditkort från dessa utgivare på de flesta ställen på din resa i USA.

Använda kreditkort i USA

kreditkort resa usa

Innan du ska använda ditt kreditkort på resan i USA är det viktigt att känna till några grundläggande saker. Här de några viktiga saker att ha i åtanke:

 1. Avgifter: Var medveten om att det kan tillkomma avgifter när du betalar med kort i utländsk valuta. Det är vanligt att kortutgivare tar ut en valutaväxlingsavgift som normalt är en procentuell del av det betalda beloppet.
 2. Växlingskurser: Tänk också på att kortutgivare använder sig av olika växlingskurser. Genom att betala i lokal valuta, det vill säga US-dollar, kan du få en förmånligare växelkurs.
 3. Kontantuttag (ATM): Kontantuttag med kreditkort i USA är möjligt genom bankomater (ATM). Det är dock viktigt att vara medveten om att kontantuttag kan medföra högre avgifter än betalningar med kort.
 4. Uttagsavgifter: Uttagsavgifter varierar mellan olika kortutgivare och kan bero på typ av kort och avtal. Uttagsavgifter kan vara fasta belopp eller en procentandel av uttagsbeloppet. Det kan även finnas avgifter som tas ut i USA av de som har uttagsautomater.
 5. Regionspärr: Innan du åker till USA, kontrollera om ditt kort är öppet för användning utomlands. Vissa banker har regionspärr, vilket innebär att du måste aktivera ditt kort för användning till din destination innan du reser.
 6. Moms: Slutligen, kom ihåg att priser i USA normalt inte inkluderar moms (sales tax). Momsen läggs till vid betalningen och kan variera mellan olika stater och städer.

Genom att vara medveten om dessa punkter kan din resa till USA bli smidigare och du kan undvika oönskade överraskningar när det gäller användningen av ditt kreditkort.

Fördelar och nackdelar med att använda kreditkort i USA

Fördelar

 • Du får enkel tillgång till kontanter genom att ta ut pengar i bankomater.
 • Kreditkort är ett accepterat betalmedel på de flesta ställen, såsom restauranger och butiker.
 • Möjlighet att få återbäring i form av bonusar eller cashback om ditt kreditkort erbjuder det.
 • Rabatter på bensin, hyrbilar, hotell och annat om ditt kort har ett förmånligt lojalitetsprogram.

Nackdelar

 • Kreditkort kan ha valutapåslag och uttagsavgifter när du är utomlands, vilket leder till extra kostnader.
 • Det kan vara risk för att kortet spärras av din bank på grund av misstänkt bedrägeri, vilket kan vara problematiskt när du befinner dig på resande fot.
 • Om du inte betalar dina kreditkortsskulder i tid kan det leda till höga räntekostnader och påverka din kreditvärdighet negativt.

Sjukförsäkring vid resa till USA

När du planerar en resa till USA är det viktigt att tänka på sjukförsäkring. Sjukvårdskostnaderna i USA är betydligt högre än i Sverige, vilket innebär att försäkringar för resor dit ofta kostar mer än vanligt. Det är därför klokt att investera i en kompletterande reseförsäkring som täcker sjukvårdskostnader i USA, utöver den reseförsäkring som följer med ditt kreditkort.

Tips när du ska välja kreditkort för din resa till USA

betala med kort i usa

När du planerar en resa till USA är det viktigt att ha ett passande kreditkort. Här är några tips att tänka på när du väljer kreditkort för användning utomlands.

Kreditgräns

Se till att ditt kreditkort har en tillräcklig kreditgräns för att täcka dina utgifter under resan. Detta kan variera beroende på dina behov. Det är också en bra idé att ha utrymme för oförutsedda utgifter om något oväntat inträffar. Att ha rätt kreditgräns på ditt kort bidrar till en tryggare och smidigare resa.

Reseförmåner

När du använder ditt kreditkort i USA kan du dra nytta av flera reseförmåner. Vi kommer att gå igenom några av de vanligaste förmånerna som kan komma till nytta under din vistelse i USA. Dessa inkluderar:

Bonuspoäng

Genom att använda ditt kreditkort för betalningar och inköp kan du samla bonuspoäng som du senare kan byta mot exempelvis flygresor, hotellnätter eller andra reseupplevelser.

Reseförsäkring

Många kreditkort inkluderar reseförsäkring som kan täcka olycksfall, sjukvård, förseningar och andra situationer som kan uppstå under din resa.

Lounge Access

Vissa kreditkort ger dig tillgång till lounger på flygplatser runt om i världen, så du kan koppla av i en bekväm miljö medan du väntar på ditt flyg.

Concierge Service

En del kreditkort erbjuder även en concierge-service som kan hjälpa dig med att boka hotell, restauranger, hyrbilar och andra tjänster som kan underlätta din resa.

Avgift på bankomater i USA och valutapåslag

Det är viktigt att du känner till eventuella avgifter som kan tillkomma när du använder ditt kreditkort i USA. Här är några avgifter du bör vara medveten om:

Uttag från bankomat: Om du behöver ta ut kontanter från en bankomat kan det även tillkomma en avgift för detta. Kolla med din bank för att ta reda på hur mycket det kommer att kosta dig att ta ut pengar från en bankomat i USA.

Valutaväxlingsavgifter: När du betalar med ditt kreditkort i USA kan det tillkomma en valutaväxlingsavgift. Denna avgift varierar beroende på kort och bank, så det är en god idé att undersöka hur mycket det kommer att kosta dig innan du reser.

Genom att vara medveten om dessa reseförmåner och avgifter kan du göra det mesta av ditt kreditkort under din vistelse i USA och göra din resa så smidig och bekväm som möjligt.

Jämför tre svenska kort som accepteras i USA

KreditkortNorwegian VisaRe:member MastercardAmerican Express Platinum
Valutapåslag1,75 %1,75 %2 %
Uttagsavgift0 %3 % (minst 35 kr)4 % (minst 25 kr)
ReseförsäkringJaJaJa
Lounge AccessLounge PassNejPriority Pass
Maxkredit150 000 kr120 000 kr1 500 000 kr

4 extra tips inför din resa

 1. Visum: Se till att ha ett giltigt visum för din vistelse i USA.
 2. Kort ger extra säkerhet: Om man tappar sitt kreditkort eller det blir stulet kan man omedelbart spärra det för att förhindra obehörig användning.
 3. Back-up kort: Ha ett extra kort som backup ifall ditt huvudsakliga kort försvinner eller stöter på problem.
 4. Glöm inte dricksa: I USA är det vanligt att lämna dricks på mellan 15-20% av notan som ett tecken på uppskattning för tjänsten.

Beställa varor från USA med kreditkort

När du beställer varor från USA med ditt kreditkort är det viktigt att vara medveten om tull, moms och eventuellt valutaväxlings kostnader. Var noga med att kontrollera dessa kostnader innan du genomför ditt köp, för att undvika överraskningar.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket kostar det att ta ut kontanter i USA?

Det varierar mellan bankerna, men ofta tillkommer både en uttagsavgift och en valutaväxlingsavgift. Kolla med din bank om avgifter för uttag i USA.

Hur mycket kan jag spendera i USA?

Gränsen bestäms av ditt kreditkorts kreditgräns och eventuella dagliga begränsningar. Kontakta din bank för mer information om dina gränser.

Måste man ha kreditkort för att hyra bil i USA?

Många biluthyrningsföretag i USA kräver ett kreditkort för att hyra en bil. Kontrollera företagets policy innan du bokar.

Vilka svenska bankkort accepteras i USA?

De vanligaste svenska bankkorten som accepteras i USA är Visa och Mastercard. Undersök vilka kort din bank erbjuder och se till att det är öppet för användning i USA.

Fungerar Mastercard i USA?

Ja, Mastercard fungerar i USA och accepteras av de flesta butiker som tar emot kreditkort​ som betalning.

Andra läsvärda guider