Effektiv ränta
Innehåll

När man jämför olika kreditkort så är en av de mest grundläggande faktorerna man måste granska räntan och andra kostnader. Därför är det viktigt att du förstår vad effektiv ränta är och framför allt hur det skiljer sig från nominell ränta.

Har du frågor eller funderingar om effektiv ränta på kreditkort eller behöver hjälp att räkna ut effektiv ränta så hittar du svaren här nedan.

Vad betyder effektiv ränta?

Effektiv ränta är den grundläggande räntan plus alla andra avgifter som tillkommer med ditt kreditkort. I regel så flaggar kreditgivare och banker med grundräntan (nominell ränta) då den är lägre än den effektiva räntan. På grund av det ska man inte stirra sig blind på en av räntesatserna utan man måste ta både i beaktning. Med det sagt måste alla kreditgivare och banker vara ytterst tydliga med vad deras nominella och effektiva ränta är, så det är information man enkelt hittar.

För att förtydliga så är den effektiva ränta alltså den ränta du betalar för din kredit plus alla andra avgifter som tillkommer, däribland årsavgift, administrationsavgift, delbetalningsavgift, etc.

Skillnaden på effektiv ränta och nominell ränta

Vad är effektiv ränta

Skillnaden på effektiv ränta och nominell ränta är att den nominella räntan är den kostnad du betala till din kreditgivare för att använda din kredit – eller till din bank för att få ett lån. Den effektiva räntan är den nominella räntan plus alla avgifter, dvs. den faktiska kostnaden för att använda och äga ditt kreditkort.

Båda räntesatserna anges i procent och av naturliga anledningar är den effektiva räntan alltid högre.

Räkna ut effektiv ränta

Hur räknar man ut ränta?

Som tur är det enkelt att räkna ut effektiv ränta. Du tar helt enkelt räntesatsen för kortet och lägger till alla avgifter som du förväntas betala. Men som sagt är detta inget du behöver göra på egen hand då alla kreditgivare måste vara tydliga med vad båda räntesatserna ligger på. Dessutom är även vi tydliga med vad de olika räntorna är så du hittar all information du behöver i våra kreditkortsrecensioner.