Företagskort är vad man kallar kreditkort för företag och har du frågor om detta hittar du alla svaren i denna guide. Vi kommer bland annat gå igenom hur företagskort fungerar, vilka förmåner de erbjuder samt de villkor som gäller när man använder ett kreditkort för företag. Givetvis listar vi även de bästa företagskorten just nu!

Det är viktigt att du förstår att ett kreditkort för privatpersoner skiljer sig från ett företagskort. Således kan de inte användas på samma sätt och har heller inte samma villkor.

De bästa företagskorten

Vill du skaffa ett företagskort redan idag så har vi bra nyheter. Vi har nämligen granskat och jämfört alla kreditkort för företag och följande 2 är de absolut bästa företagskorten just nu.

Mynt företagskort
Mynt företagskort
 • Automatiserad bokföring
 • Ingen ränta eller månadsavgift
 • Rabatt och cashback
3.5 av 5
Läs omdöme
Qred företagskort
Qred företagskort
 • Ledande kreditkort för företagare
 • Undvika räntan med 45 räntefria dagar
 • Ett avgiftsfritt företagskort
3.5 av 5
Läs omdöme

Fördelar med kreditkort för företag

Det absolut viktigaste att ha koll på när man ansöker om ett företagskort är så klart förmånerna man erbjuds. Till skillnad från privata kreditkort där de främsta förmånerna brukar vara reseförsäkring och bonusprogram, erbjuder ett företagskort lite annorlunda fördelar.

Enkel administration

Den absolut främsta fördelen med att ha ett kreditkort kopplat till sitt företag är att det underlättar administration, fakturering och bokföring. Genom att samla alla företagsutgifter och kostnader på ett kort kan du enkelt samla alla underlag du behöver till din bokföring.

Är det så att du har anställda förare kan du öppna ett företagskort kopplat till en bensinmack för att på så sätt få bonus och rabatter för allt bränsle som köps på företaget.

Digitalisering av företaget

Vi står just nu inför en massiv digitalisering på samhällsnivå och de verksamheter som inte håller jämna steg kommer snart hamna efter. Att öppna ett kreditkort för företag är ett smidigt sätt att digitalisera alla ekonomi inom verksamheten. Så sluta hantera pappersfakturor, kvitton och annat onödigt pappersarbete och samla finanserna online istället.

Försäkringar

De flesta kreditkort – inklusive företagskort – har även försäkringar som kan hjälpa till att skydda din verksamhet. En del kort har exempelvis kompletterande reseförsäkringar vilket är ett bra skydd om du eller dina anställda reser mycket tåg och flyg.

Granska därför kortet du vill ansöka om och dess försäkringar så att du vet att det är något du kommer ha användning för.

Förmåner

Slutligen finns det också företagskort med bonusar. Detta är dock mindre vanligt än bland privata kreditkort eftersom det är svårare att koppla ett vettigt bonusprogram till företag i olika branscher.

Vad är egentligen ett företagskort?

Ett företagskort, eller kreditkort för företag, är ett kreditkort som du använder inom en verksamhet. Kortet kopplas inte till en viss person utan till företaget i fråga. Därmed får ett företagskort inte användas till privata utgifter utan endast kostnader kopplade till företaget. Letar du efter ett privat kreditkort kan du kika på vår jämförelse av alla Sveriges kreditkort.

Det innebär att du kan använda kreditkortet till att betala fakturor, hyra och andra fasta avgifter, men det går också bra att använda till inköp av varor och tjänster samt för mindre utgifter såsom lunch.

Idag är Sveriges storbanker de vanligaste utgivarna av företagskredit och de mest populära är:

 • SEB företagskort
 • Swedbank företagskort
 • Handelsbanken företagskort
 • Amex företagskort

Men även Shell företagskort är ett populärt alternativ för verksamheter med förare och företagsbilar.

Kreditkort oavsett bolagsform

Det kan också vara bra att känna till att man kan ansöka om ett företagskort oavsett vilket sorts företag man driver. Med andra ord finns det kreditkort till enskilda verksamheter, aktiebolag och handelsbolag.

Med det sagt är det inte säkert att du godkänns för din ansökan bara för att du har ett företag. För att dina ansökan ska accepteras måste ditt företag leva upp till vissa villkor och en kreditprövning kommer att genomföras. Du kan läsa mer om detta nedan.

Villkor och skyldigheter

I likhet med privata kreditkort kommer alla företagskort med villkor och skyldigheter som du som företagare måste leva upp till. Dels kommer en kreditprövning att genomföras både på organisation och den person som står som sökande.

Givetvis förväntas du även betala ränta på det kreditbelopp du använder, fast de allra flesta kreditgivare har idag räntefria dagar som du kan använda till att slippa räntan. Vidare tillkommer det månadsavgift och årsavgift på många kreditkort.

Viktigast av allt är att komma ihåg att du alltid är skyldig att betala tillbaka de belopp du använder. Om du inte gör det kommer skulden förr eller senare hamna hos ett inkassobolag och därefter hos Kronofogden vilket kan skada din verksamhet och i värsta fall tvinga er i konkurs.

Därför måste du alltid granska alla villkor och förstå vad som förväntas av dig, innan du ansöker om ett företagskort. Efter att ansökan ha beviljats och du börja använda ditt kreditutrymme som börjar nämligen villkoren att gälla och då kan du inte ta dig ur avtalet igen.

Andra populära kreditkort för företag och privatpersoner

Norwegian-kortet
Norwegian-kortet
 • Upp till 10 % CashPoints vid köp av flygbiljetter
 • 0,5 % CashPoints på alla andra köp
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår
4.5 av 5
Läs omdöme
Supreme Card Classic
Supreme Card Classic
 • Ingen årsavgift
 • Delbetala efter behov
 • Låg ränta
3.5 av 5
Läs omdöme
P.F.C Kort
P.F.C Kort
 • Ett av de bästa debetkorten i Sverige
 • Styr hela din ekonomi från en app
 • Ansök om PFC med betalningsanmärkning
3.0 av 5
Läs omdöme