Google Pay är en digitalplånbok som fungerar på Android-enheter och låter dig utföra betalningar snabbt och säkert. Genom appen Google Pay kopplar du ditt bankkort eller kreditkort till din Android-telefon, och när du betalar så dras pengarna direkt från ditt bankkonto.

Hur fungerar Google Play

Tekniken bakom Google Pay

Appen använder en teknik som kallas NFC (Near Field Communication) för att kommunicera med betalningsterminaler. När du låser upp telefonen och håller den nära terminalen, skickas betalningsinformationen säkert och betalningen genomförs.

För att använda Google Pay behöver du en Android-enhet som har NFC och stöder operativsystemet Wear OS. De flesta moderna Android-telefoner har dessa funktioner, vilket gör det enkelt för dig att dra nytta av denna smidiga betallösning.

Så gör du för att använda Google Pay

Vad är Google Play

Installera appen

För att börja använda Google Pay behöver du först installera appen på din Android-telefon, klocka eller surfplatta. Se till att din enhet är kompatibel med Google Pay och följ instruktionerna för att ställa in appen.

Lägga till ett kort

När du har installerat appen är det dags att lägga till ditt bankkort eller kreditkort i Google Pay. Du kan lägga till Visa och Mastercard kort i appen samt koppla kortet till ditt bankkonto. Följ instruktionerna i appen för att säkerställa att kortet läggs till korrekt.

Betala med Google Pay

När ditt kort är registrerat i appen kan du enkelt och säkert utföra mobila betalningar. Betalningarna sker genom att hålla mobilen eller klockan mot terminalen för kontaktlösa betalningar. Du kan också använda Google Pay för att betala med när du shoppar online eller i butiker.

Specialfunktioner

Google Pay har några specialfunktioner som underlättar ditt dagliga användande av appen. Du kan hålla koll på alla dina transaktioner och se ditt saldo direkt i appen. Dessutom kan du använda Google Pay för att köpa biljetter och överföra pengar till vänner och familj.

Säkerhet när du använder Google Pay

Google Pay är ett säkert sätt att betala då det använder flera säkerhetslager, inklusive autentisering och tokenisering. När du betalar med Google Pay skapas en unik kod, kallad token, som används istället för ditt riktiga kortnummer. Detta skyddar dina kortuppgifter mot obehöriga.

Personuppgiftssäkerhet

För att skydda dina personuppgifter kräver Google Pay att du låser upp din telefon innan du kan betala. Det innebär att obehöriga inte kan använda din telefon för att göra betalningar. 

Dessutom har Google Pay inbyggda säkerhetsfunktioner som skyddar ditt konto och upptäcker hot som spam och skadlig programvara. Håll din säkerhet i fokus och använd Google Pay med förtroende.

Jämförelse av Google Pay mot andra betalningsmetoder

Google Pay Vs Apple Pay

Google Pay och Apple Pay är båda populära digitala plånböcker som använder NFC-teknik för att erbjuda smidiga och säkra betalningar. 

Med Google Pay kan du betala med Android-enheter och en del iPhones, medan ett kreditkort med Apple Pay enbart fungerar på Apple-enheter. Båda tjänsterna är kostnadsfria och drar pengar direkt från ditt kopplade betalkort eller kreditkort.

Google Pay Vs Samsung Pay

Google Pay och Samsung Pay fungerar liknande som betalningsmetoder, men de skiljer sig åt i enhetskompatibilitet. Samsung Pay kan bara användas på Samsung-enheter, medan Google Pay fungerar på de flesta Android-enheter. 

Samsung Pay har en fördel för sina användare, då den kan användas med både NFC-betalningar och magnetiska kortläsare, vilket ger den en bredare kompatibilitet med butiker. Google Pay är dock enklare att ställa in och integreras med din befintliga bank. 

Båda dessa tjänster, tillsammans med Apple Pay, erbjuder användarna säkra och snabba betalningsalternativ över traditionella metoder som kreditkort, och konkurrerar även med andra onlinebetalningssystem, som PayPal. 

Enheter och operativsystem som är kompatibla

För att använda Google Pay krävs att din enhet har NFC-teknik (Near Field Communication). Denna teknik används för att skicka informationen mellan din enhet och terminalen när du betalar. Google Pay accepterar också betalningar via Wear OS för smartklockor.

Kompatibla enheter

För att använda Google Pay på din Android-enhet måste den ha Lollipop 5.0 eller en nyare version installerad. Det gäller både för smartphones och smartklockor med Wear OS. 

När du försäkrat dig om att din enhet är kompatibel och har rätt Android-version kan du smidigt betala med Google Pay där det stöds. Kom ihåg att kontrollera vilka banker och kort som stöds av Google Pay innan du registrerar ditt betalkort i tjänsten.

Vanliga frågor om hur Google Play fungerar

Hur betalar man med Google Pay?

För att betala med Google Pay, håll mobilen nära betalningsterminalen, verifiera med fingeravtryck, PIN-kod eller ansiktsigenkänning, och transaktionen genomförs säkert via NFC-teknik.

Hur använder man Google Pay?

För att använda Google Pay, lägg till ditt bankkort i appen, välj Google Pay vid kassan, och verifiera betalningen med fingeravtryck, PIN-kod eller ansiktsigenkänning.

Vad är Google Pay?

Google Pay är Googles digitala plånbok och betalningstjänst, som möjliggör snabba, säkra betalningar online, i butiker och i appar med kopplade bankkort eller bankkonton.

Hur mycket kan man betala med Google Pay?

För köp under 200 SEK behöver du bara väcka telefonen, men för större belopp måste du låsa upp mobilen.