digtala plånböcker
Innehåll

Vad är en digital plånbok?

Digital plånbok även kallad E-Wallet eller mobil plånbok, är ett smidigt och säkert sätt att hantera dina pengar online. Genom att skapa ett konto på en digital plånbok kan du enkelt flytta pengar genom kontoöverföringar eller kortbetalningar.

Användning av digitala plånböcker

Fördelarna med att använda digitala plånböcker är många. Du kan enkelt och snabbt göra betalningar online, till exempel när du handlar på nätet eller betalar räkningar. 

Dessutom kan du ha flera olika konton och kreditkort i mobilen eller online samlade på ett och samma ställe, vilket gör det lättare att hålla koll på dina pengar.

Hur fungerar en digital plånbok?

En digital plånbok fungerar genom att du skapar ett konto online och sedan flyttar pengar till detta konto genom kontoöverföringar eller kortbetalningar. 

Du kan sedan använda dina pengar för att göra betalningar i mobilen, online eller överföra dem till andra användare av samma digitala plånbokstjänst.

Fördelar med digital plånbok

Mobil plånbok

Att använda en digital plånbok har flera fördelar:

 • Säkerhet: När du använder en digital plånbok behöver du inte exponera ditt kortnummer eller annan känslig information varje gång du gör en betalning. Istället skapas ett tillfälligt elektroniskt kortnummer som är kopplat till din plånbok, vilket minskar risken för bedrägeri.
 • Enkelhet: Med en digital plånbok kan du enkelt betala för varor och tjänster med bara några få klick på din mobiltelefon eller dator. Du behöver inte längre ta fram ditt fysiska kort och skriva in informationen manuellt.
 • Flexibilitet: En digital plånbok ger dig möjlighet att lagra flera kort och betalsätt på samma ställe. Detta gör det enklare att hålla koll på dina betalningsalternativ och att välja det som passar dig bäst vid varje tillfälle.
 • Snabbhet: När du betalar med en digital plånbok kan transaktionen genomföras på bara några sekunder. Detta gör det möjligt att betala snabbt och smidigt både online och i butik.
 • Tillgänglighet: En digital plånbok är tillgänglig dygnet runt och kan användas var som helst där det finns internetuppkoppling. Detta gör det möjligt att betala på ett säkert och enkelt sätt oavsett var du befinner dig.

Med en digital plånbok kan du betala enkelt och snabbt, samtidigt som du minskar risken för bedrägeri och har tillgång till flera betalningsalternativ på samma ställe.

Nackdelar med digitala plånböcker

Även om digitala plånböcker har många fördelar finns det också några nackdelar att tänka på när du väljer att använda dem.

 • Säkerhet: När du använder en digital plånbok måste du lita på att den är säker och att dina uppgifter inte kommer att bli stulna eller hackade. Även om många plånböcker har höga säkerhetsstandarder finns det alltid en risk för intrång.
 • Begränsad acceptans: Inte alla butiker och företag accepterar digitala betalningar, vilket kan begränsa dina användningsmöjligheter. Det kan också vara svårt att hitta en plånbok som fungerar med alla dina kreditkort och bankkonton.
 • Tekniska problem: Precis som med all teknik kan det finnas problem med att använda en digital plånbok. Det kan vara svårt att ansluta till nätverk, uppdatera programvaran eller lösa andra tekniska problem som kan uppstå.
 • Kostnad: Vissa digitala plånböcker kan ha höga avgifter för att använda tjänsten eller överföra pengar till andra användare. Detta kan göra det mindre attraktivt att använda en digital plånbok om du vill spara pengar.

Men det är viktigt att tänka på de potentiella nackdelarna och välja en plånbok som passar dina behov och budget.

Vanliga mobil-plånböcker

Om du letar efter en digital plånbok att använda för betalningar, finns det flera alternativ att välja mellan. Här är några av de vanligaste digitala plånböckerna att överväga:

 • PayPal: En av de mest populära digitala plånböckerna som erbjuder enkel och snabb betalning online.
 • Trustly: En annan vanlig digital plånbok som tillåter direktöverföringar från din bank.
 • Swish: En mobilbaserad betallösning som är mycket populär i Sverige.
 • Zimpler: En mobilbaserad betallösning som tillåter användare att göra enkla och snabba betalningar.
 • Apple Pay: Apple Pay är speciellt utformad för Apple-användare och tillåter betalningar med hjälp av din iPhone eller Apple Watch genom att du kopplar ditt kreditkort till Apple Pay.
 • Google Pay: Google Pay är en digital plånbok som är speciellt utformad för Android-användare och tillåter betalningar med hjälp av din Android-telefon. För detta behöver du ett Google Pay kreditkort med stöd.
 • Masterpass: Masterpass är en digital plånbokstjänst som tillhandahålls av Mastercard. Den tillåter användare att göra snabba och säkra online-köp genom att lagra alla sina betal- och leveransinformation på en säker plats.

Oavsett vilken digital plånbok du väljer, är det viktigt att se till att den är säker och tillförlitlig. 

Är digitala plånböcker säkra?

Digitala plånböcker är en bekväm och enkel lösning för att hantera dina betalningar och transaktioner. Men är de säkra? Säkerheten vid användning av digitala plånböcker är avgörande för att skydda dina pengar och personlig information.

Använd säkert skärmlås, starka unika lösenord, och Hitta-tjänster för att förhindra förlust eller stöld. Lita endast på betrodda betalningsmetoder och var försiktig med att dela information. Ett tips är att använda tvåfaktorsautentisering och andra tillgängliga säkerhetsfunktioner för ytterligare skydd.

Framtiden för digitala plånböcker

Digitala plånböcker har revolutionerat betalningsbranschen och deras popularitet förväntas bara öka i framtiden. Här är några av de faktorer som kommer att påverka framtidens digitala plånböcker:

 • Ökad användning: Allt fler använder digitala plånböcker för betalningar tack vare ökad popularitet av kontantlösa metoder.
 • Integration med andra tjänster: Digitala plånböcker kommer att integreras med andra tjänster som exempelvis körkort, utbildningsmeriter och andra former av id-handlingar.
 • Ökad säkerhet: Digitala plånböcker kommer att fortsätta att förbättra säkerheten genom att använda teknik som biometrisk autentisering och tokenisering.
 • Ökad användning av kryptokurser: Digitala plånböcker kommer att stödja fler kryptovalutor och göra det enklare för användare att använda dem för betalningar.
 • Ökad global användning: Digitala plånböcker blir mer vanliga globalt, speciellt i utvecklingsländer utan vanliga banktjänster

Sammanfattningsvis kommer digitala plånböcker att fortsätta att förbättras och utvecklas för att möta behoven hos en allt mer digitaliserad värld.

Vanliga frågor och svar

Vilken digital plånbok är bäst?

Det beror på dina behov och preferenser. Populära alternativ inkluderar Swish, PayPal, Klarna, och Apple Pay. Se till att välja en plånbok som är säker och pålitlig.

Hur använder man digital plånbok?

Ladda ner appen för plånboken, registrera dig och koppla ditt betalkort. Sedan kan du använda din plånbok för att betala online eller i butik.

Vad är en mobil plånbok?

En mobil plånbok är en digital plånbok som du kan använda på din smartphone. Du kan ladda upp pengar på den och använda den för att betala i butiker och online.

Hur säker är användning av digitala plånböcker?

Digitala plånböcker är vanligtvis säkra eftersom de använder krypterad teknik för att skydda dina personuppgifter och betalningsinformation. Men det är alltid viktigt att använda en pålitlig plånbok och att skydda ditt lösenord och andra känsliga uppgifter.