I en tid där kreditkort inte bara erbjuder möjligheten att betala, utan också en rad ekonomiska fördelar, är det viktigt att förstå hur antalet kort man innehar kan påverka ens ekonomiska situation. Medan många ser fördelarna med att ha flera kort för olika ändamål, finns det också risker att beakta.

I denna artikel granskar vi dessa aspekter, och ger 5 tips på hur man kan ta del av så många förmåner som möjligt med hjälp av flera kreditkort.

Hur många kreditkort kan man ha
Innehåll

5 fördelar med att ha många kreditkort

1. Förmåner och bonusar: När du har flera kreditkort kan du dra nytta av de olika förmånerna och bonusarna som varje kort erbjuder. Det kan vara allt från cashback, reseförsäkring och köpskydd till rabatter på bensin, hotell och upplevelser. Genom att använda rätt kort i rätt situation kan du maximera dina fördelar och spara pengar.

Här hittar du det bästa kreditkorten med reseförsäkring och bensinkorten.

2. Återbäring och cashback: Vissa kreditkort har återbäringssystem där du får tillbaka en del av dina inköp i form av cashback. Genom att använda flera kreditkort med olika cashback-program kan du få återbäring från flera olika områden, som resor, mat och bensin. På så sätt kan du spara ännu mer pengar på dina inköp.

Kolla in de bästa bonuskorten och kreditkort med cashback.

3. Reseförmåner: Om du reser mycket kan du dra nytta av de förmåner som vissa kreditkort erbjuder när det gäller resor. Det kan handla om rabatter på flygresor och hotell, tillgång till flygplatslounger eller särskilda resekort som ger dig bonuspoäng på alla dina resor. Genom att ha flera kreditkort kan du välja det kort som ger dig bäst förmåner för just din resa.

Här är de bästa kreditkorten på resan.

4. Ökad flexibilitet: Med flera kreditkort får du en ökad flexibilitet när det gäller dina betalningar. Om ett betalkort skulle sluta fungera, bli stulet eller råka ut för något annat problem har du alltid ett reservkort att använda. Dessutom kan du fördela dina utgifter på olika kort för att få bättre överblick över din ekonomi och hur du använder dina pengar.

5. Bättre kreditvärdighet: Genom att ha och använda flera kreditkort ansvarsfullt kan du förbättra din kreditvärdighet. Detta kan vara fördelaktigt när du exempelvis ska ta ett lån eller ansöka om kredit i framtiden. Men kom ihåg att det är viktigt att du betalar dina räkningar i tid och inte utnyttjar krediten mer än nödvändigt för att undvika negativa effekter på din kreditvärdighet.

Nackdelen med att ha flera kreditkort

Hur många kreditkort bör man ha

Kan leda till dålig kreditvärdighet

Om du har för många kreditkort kan det leda till en försämrad kreditvärdighet. Kreditvärdigheten påverkas av antalet lån och krediter samt det totala beloppet på dessa. 

Kortutgivare och banker ser ofta negativt på för många kreditkort eftersom det kan indikera en ökad risk för överkonsumtion och skulder.

Svårare att hålla koll på alla räkningar

Med flera kreditkort blir det även svårare att hålla koll på alla räkningar och fakturor som kommer in. Det ökar risken för att du missar någon betalning, vilket kan leda till betalningsanmärkningar och ytterligare negativ påverkan på din kreditvärdighet.

Många kreditkort kan göra det krångligt

Att ha många kreditkort kan också göra det svårt att hålla reda på dem alla. Det kan bli en utmaning att veta vilket kort som har bäst ränta, försäkringar eller förmåner som du vill nyttja. 

Du kan då mista överblick över din ekonomiska situation, vilket kan öka risken för ekonomiska problem på sikt.

3 tips till dig om du ska skaffa flera kreditkort

Först och främst, det är viktigt att säkerställa att du kan hantera flera kreditkort på ett ansvarsfullt sätt. Här är tre tips som kan hjälpa dig om du funderar på att skaffa flera kreditkort:

  1. Jämför kortens förmåner: Varje kreditkort erbjuder olika förmåner såsom rabatter, cashback, bonusprogram och försäkringar. När du vill ha flera kreditkort, se till att jämföra dessa förmåner så att korten kompletterar varandra. Exempelvis kan du välja ett kort för resor med bonussystem för hotell och flygbiljetter, och ett annat kort för inköp hos e-butiker som ger rabatt vid köp.
  2. Håll koll på dina utgifter: Att ha flera kreditkort innebär en ökad risk för överkonsumtion och räntekostnader. För att undvika detta, se till att kontinuerligt övervaka dina utgifter på varje kort och betala av skulden i tid så att du inte drabbas av onödiga räntor.
  3. Undersök din kreditvärdighet: En viktig faktor att ha i åtanke när du vill ha flera kreditkort är hur det kan påverka din kreditvärdighet. Kolla alltid upp din kreditvärdighet, är det svagt bör du vara försiktig med att skaffa flera kreditkort eftersom det kan göra det svårare att få lån eller en förmånlig ränta i framtiden. Prata med din bank eller kreditgivare för att få en bättre förståelse av hur många kreditkort de rekommenderar att du har med din nuvarande ekonomiska situation.