Ett engångskort är ett virtuellt eller fysiskt betalkort som är avsett för engångsbruk. Det genererar en unik kortnummer varje gång det används för en transaktion, vilket ökar säkerheten genom att minska risken för kortuppgiftsstöld. Efter användning blir kortnumret ogiltigt, vilket förhindrar framtida obehöriga transaktioner.

Engångskort
Innehåll

Hur fungerar det?

Ett engångskort är en virtuell betalningsmetod som genererar en unik kortinformation för varje transaktion. Detta innebär att om kortinformationen skulle komma i fel händer, kan den inte användas för ytterligare obehöriga köp.

Engångskort genereras oftast via en app eller en webbplats. Användaren kopplar sitt primära kreditkort eller bankkonto till tjänsten, som sedan skapar en virtuell kortinformation för engångsbruk eller för en specifik handlare.

Två populära alternativ

Klarnas Engångskort

Klarnas Engångskort

Med Klarna-appen kan du skapa och använda engångskort för onlineköp. När du betalar med Klarna i en webbutiks kassa kan du skapa ett engångskort med exakt det belopp som förväntas betalas till e-butiken.

Vid betalning används kortnumret, utgångsdatum och CVV-kod från det genererade engångskortet. Om engångskortet inte används inom 24 timmar förfaller det och kan inte längre användas. 

När du handlar med Klarnas engångskort skapas en faktura som nås via appen, istället för att debitera ett kort eller konto direkt.

Revolut Engångskort

I Revolut-appen kan du skapa virtuella kort för engångsbruk (single-use) och (multi-use). Om du väljer multi-use kan du även ange en utgiftsgräns per månad, vilket är praktiskt om kortet enbart ska användas för en löpande abonnemangskostnad.

Fördelar och nackdelar

Fördelar

  • Ökad säkerhet: Skyddar din primära kortinformation från potentiella säkerhetsrisker.
  • Flexibilitet: Möjlighet att ställa in utgifts gränser och giltighetstid.
  • Spårbarhet: Lättare att spåra transaktioner och utgifter för specifika ändamål.

Nackdelar

  • Begränsad användning: Kan inte användas för transaktioner som kräver fysiskt kort, som bensinstationer eller vissa hotell.
  • Kompatibilitetsproblem: Alla handlare accepterar inte virtuella kort.
  • Avgifter: Vissa tjänster kan ha avgifter för att generera engångskort.

Vanliga frågor och svar

Hur många engångskorts kan man ha?

Det finns inget bestämt antal engångskort som du kan ha, eftersom detta kan variera beroende på vilken tjänst du använder. Kolla med din kortutgivare för att få mer information om deras begränsningar och regler.

Är det möjligt att betala fakturor med engångskort?

Engångskort är främst utformade för att skydda vid enstaka onlineköp genom att låta dig använda unika kortnummer för varje transaktion. Men om företaget accepterar förbetalda kort, kan det fortfarande vara möjligt att använda engångskort för att betala fakturor.

Kan du använda engångskort utomlands?

Ja, du kan använda engångskort utomlands om de accepteras av den handlare du försöker betala.

Vad menas med engångskort hos Klarna?

Hos Klarna är ett engångskort ett virtuellt kort som kan användas i alla svenska webbutiker som accepterar förbetalda kort. När du skapar ett engångskort får du ett unikt kortnummer att använda, precis som när du betalar med ett vanligt kreditkort.

Andra läsvärda artiklar