När du får ett nytt betal- och kreditkort är det viktigt att du aktiverar kortet innan du kan använda det för såväl fysiska köp som onlineköp. Låt oss gå igenom några enkla steg för att aktivera ditt kort.

Aktivera kreditkort
Innehåll

Varför måste man aktivera kortet?

När du får ett nytt kreditkort är det nödvändigt att aktivera det innan du kan börja använda det. Men varför är denna aktivering så viktig? Svaret ligger i säkerheten. Aktiveringsprocessen fungerar som en bekräftelse på att kortet har nått rätt person. Om kortet skulle råka hamna i fel händer innan det når dig, förhindrar denna aktivering att någon obehörig kan använda det. Det är alltså ett viktigt steg för att säkerställa att kortet används på ett tryggt och säkert sätt.

7 metoder på hur du aktiverar ditt kort

Aktivera kort

För att aktivera ditt kort, bankkort eller kreditkort, kan du göra något av följande:

  1. Genomför ditt första köp i en butik med chip och pinkod.
  2. Handla på nätet där Mobilt BankID krävs.
  3. Ta ut kontanter med kortet och pinkod vid en uttagsautomat.
  4. Logga in i bankens app eller internetbank och aktivera kortet där.
  5. Kontakta bankens kundservice via telefon.
  6. Använd bankens telefonsupport för att aktivera kortet.
  7. Besök ditt närmaste bankkontor för personlig hjälp med aktivering.

Kom ihåg att olika banker kan ha varierande metoder, så kontrollera vad som gäller för just ditt kort.

Andra läsvärda artiklar:

Vanliga frågor och svar

Vad innebär det att aktivera kortet?

Aktivering av kortet innebär att du förbereder ditt nya betal- eller kreditkort för användning genom att följa bankens instruktioner.

Hur aktiverar jag mitt bankkort?

Du kan enkelt aktivera ditt bankkort genom att göra ett köp i en betalterminal eller ett uttag med chip och pinkod. Alternativt kan du logga in på din internetbank och aktivera kortet där.

Hur lång tid tar det att aktivera kreditkortet?

Tiden det tar att aktivera kreditkortet varierar, men oftast kan du börja använda det så snart du har följt aktivering instruktionerna från din bank.

Kan jag aktivera ett kort för mitt barn?

Ja, det är möjligt att aktivera ett kort för ditt barn. Följ bankens rekommendationer, och om barnet har tillgång till en app eller internetbank, kan de själva aktivera sitt kort där.

Är det nödvändigt att aktivera Visa-kort?

Ja, om du har fått ett helt nytt Visa-kort måste det aktiveras innan du kan använda det för alla typer av köp. När det är aktiverat kan du använda det för kontaktlösa köp såsom blippa.

När ska jag aktivera mitt kort?

Om du har beställt ett kreditkort och fått det utskickat måste det aktiveras för att kunna användas för kontaktlösa köp, exempelvis att blippa eller handla på nätet. Detta gäller både nya kort och utbyteskort.

Varför måste jag aktivera kortet?

Bankerna skickar ut nya kort som ”passiva” av säkerhetsskäl om kortet skulle försvinna under leveransen. Endast den med pinkod eller inloggningsuppgifter kan aktivera kortet.

Kan jag använda blippa för att aktivera kortet?

Nej, du måste göra ett köp med chip och pinkod för att aktivera det. Efter att du har gjort ett sådant köp kan du använda blippa och betala utan kod.

Hur aktiverar jag mitt bankkort för internetköp?

För att aktivera ditt bankkort för internetköp loggar du in på din internetbank och gör önskade inställningar för kortanvändning på nätet. Om du har ett helt nytt kort måste detta också aktiveras innan det kan användas.

Kan jag inaktivera mitt kort?

Vissa kortutgivare erbjuder möjlighet att tillfälligt stänga kortet. Det går även att stänga och öppna för köp och uttag i vissa regioner eller för internetköp. Vill du stänga kortet helt kan du spärra det.