nominell ränta

En av de viktigaste sakerna att ha koll på när man ansöker om och använder ett kreditkort är räntan. Det är nämligen den som avgör hur mycket det kostar att använda krediten som är kopplad till kortet.

Däremot är det inte helt klart vad ränta är och framför allt vad de två vanligaste sorternas ränta är: nominell ränta och effektiv ränta. Därför har vi satt ihop denna guide där vi snabbt och enkelt förklara vad just en nominell ränta är.

Innehåll

Nominell ränta – allt du behöver veta

Nominell ränta är den faktiska ränta du betalar för att använda din kredit och/eller ditt lån; utan andra avgifter eller tillägg. Det är också den räntesats som banker och kreditgivare i regel marknadsför utåt. Ansöker du om ett kreditkort som har ränta 14,50% så är det med största sannolikhet den nominella ränta det handlar om.

Med andra ord är det den grundläggande räntan, men det kan vara missvisande att bara förlita sig på det. Den nominella ränta än nämligen ränta minus alla andra avgifter och det är därför det finns en annan räntesats som du måste ha koll på, nämligen den effektiva ränta.

Nominell ränta eller effektiv ränta?

Som sagt är nominell ränta din grundränta minus alla avgifter. Den effektiva räntan däremot är den nominella räntan plus alla andra avgifter och även den anges i procent. Därför är den effektiva räntan alltid högre (eller samma) som den nominella. Effektiv ränta representerar helt enkelt de fullständiga kostnaden som du kommer behöva betala, inklusive årsavgifter, etc.

På grund av detta måste man granska både den effektiva och den nominella räntan när man jämför olika kreditkort eller lån. Och givetvis vill man att båda räntesatserna ska vara så låga som möjligt så att man inte betalar för mycket för sin kredit.

Andra vanliga kreditkortsavgifter

Det som ofta inkluderas i den effektiva räntan förutom den nominella räntan är:

  • Års-/månadsavgift – en fast avgift som du betalar årligen eller månatligen för att äga kortet, vare sig du använder det eller inte.
  • Administrationsavgift – kallas ibland för aviavgift och är kostnaden som kreditgivaren tar ut för att skicka ut en faktura till dig och hantera andra administrativa uppgifter.
  • Delbetalningsavgift – denna avgift är lite krångligare och varierar stort mellan olika kreditgivare. För att se vad du förväntas betala i avgift när du delar upp en betalning ber vi dig kontakta din ansvariga kreditgivare.

Det kan också vara bra att känna till att de flesta kreditgivare erbjuder räntefria dagar. Detta är en period under vilken du inte behöver betala ränta så länge din kreditfaktura betalas i tid. Med hjälp av dessa perioder kan du effektivt undvika att betala för mycket i ränta.