Skaffa kreditkort
Innehåll

Få ett kreditkort som passar dig

När du väljer ett kreditkort är det viktigt att först överväga dina behov och din ekonomi. Tänk på din kreditvärdighet, som kan påverka vilka kort du kan ansöka om och vilka avgifter och räntor du kommer att få. Kreditupplysning kommer att användas av banker och kortutgivare för att bedöma din kreditvärdighet.

Här är några faktorer att tänka på när du väljer ett kreditkort:

 • Betal- och kreditkort: Kreditkort ger dig möjlighet att låna pengar från kortutgivaren upp till en viss gräns. Betalkort kräver att du betalar hela saldot varje månad. Båda typerna erbjuder förmåner och nackdelar.
 • Avgifter: Vissa kreditkort har årsavgifter eller andra avgifter, så var noga med att undersöka dessa och väga dem mot eventuella förmåner innan du ansöker.
 • Effektiv ränta: Detta är den totala kostnaden för lånet per år och inkluderar både nominell ränta och eventuella avgifter. Lägre effektiv ränta innebär lägre kostnader för dig.
 • Räntefri kredit: Många kreditkort erbjuder räntefria perioder, vilket innebär att du kan låna pengar utan att betala ränta under en viss tid. Om du betalar av hela din kredit inom den räntefria perioden slipper du betala ränta på lånet.

Hur skaffar man kreditkort?

Hur skaffar man kreditkort

För att skaffa kreditkort behöver du först välja vilket kort som passar dig bäst enligt dina behov och önskemål. När du har hittat rätt kort, följ dessa steg:

 1. Ansök online eller via pappersblankett: Du kan ansöka om kreditkort genom att fylla i ansökningsformuläret online eller via en pappersblankett på ditt bankkontor. Online-ansökan är snabbare och enklare, men det kan vara skönt att göra det på papper om du vill ha hjälp av en banktjänsteman.
 2. Använd BankID för identifiering: Om du ansöker online kommer du ofta att behöva använda BankID för att identifiera dig. Detta säkerställer att det är du som skickar in ansökan och skyddar mot bedrägerier.
 3. Vänta på godkänd ansökan: Efter att ha skickat in ansökan, kommer banken eller kreditkortsföretaget att granska din kreditvärdighet och andra faktorer innan de fattar beslut om kreditbeloppet. Om din ansökan godkänns, kommer du att informeras om det godkända kreditbeloppet och eventuella kostnader kopplade till kortet.
 4. Motta och aktivera ditt kreditkort: När din ansökan har godkänts, erhåller du ditt nya kreditkort med posten. Du kan behöva aktivera kortet genom att följa instruktionerna som medföljer, vilket vanligtvis innebär att signera kortet och/eller ringa ett telefonnummer.

Genom att följa dessa steg kommer du att kunna skaffa ett kreditkort som passar dina behov på ett enkelt och smidigt sätt.

Förmåner med att ha ett kreditkort

Med ett kreditkort kan du njuta av flera fördelar och bonusar för att maximera ditt kortanvändande:

Kort sagt är det en klar fördel att skaffa kreditkort, både för din ekonomi och för att underlätta din vardag.

Vanliga villkor och krav

För att skaffa kreditkort måste du uppfylla vissa krav och villkor. Varje kortutgivare har sina egna specifika riktlinjer, men generellt gäller följande:

 • Du måste vara myndig (18 år eller äldre)
 • Du behöver ha en årsinkomst som överstiger kortutgivarens krav
 • Inga aktiva betalningsanmärkningar får finnas

Viktiga saker du bör tänka på

För att skydda din ekonomi, är det viktigt att vara medveten om säkerhetsåtgärder när du ansöker om och använder kreditkort. Här är några tips:

 • Bekanta dig med kortets effektiva ränta och avgifter
 • Håll dina personliga och kortuppgifter säkra

Använd lösenord eller PIN-kod för att verifiera transaktioner

Vanliga frågor och svar

Vad kan jag göra om jag blir nekad kreditkort?

Om du blir nekad kreditkort kan du förbättra din kreditvärdighet, t.ex. genom att betala av befintliga skulder eller undvika betalningsanmärkningar.

Hur undviker jag skuldfällan med kreditkort?

För att undvika skuldfällan med kreditkort är det viktigt att spendera inom dina ekonomiska gränser och betala hela fakturan före förfallodagen för att undvika räntekostnader.