Det är förvånansvärt lätt att ansöka om kreditkort.

Så länge man lever upp till de villkor som kreditgivaren följer kan du ansöka om kreditkort på ett par minuter och bli godkänd redan samma dag. Därefter får du snart kortet levererat och kan börja använda ditt kreditkort. En bra början i jakten på rätt kreditkort är följande tre kreditkort då de har utsetts till de tre bästa i år.

Denna sida innehåller annonser

Med fyra enkla steg – varav två steg du har kontroll över och två steg som du inte har kontroll över – har du genomfört din kreditkortsansökan.

Hur ansöker man om ett kreditkort

Steg 1 – Hitta rätt kreditkort för dig

Att hitta rätt kreditkort är det viktigaste och det mest tidskrävande steget i hela processen. Det finns idag närmare 100 olika kortutgivare på den svenska marknaden och din uppgift är att hitta det kort som passar dina förutsättningar och behov bäst. Detta gäller oavsett om du vill ha ett privat kreditkort eller ett företagskort.

Om du inte redan har lite koll på vad du kan förvänta dig av ett kreditkort så har du kommit helt rätt. Hela denna webbplats är nämligen dedikerad till att hjälpa dig hitta rätt kreditkort innan du ansöker om kreditkort. Vi ha bland annat rekommenderat alla de bästa kreditkorten på marknaden med omfattande recensioner, och dels skrivit detaljerade guider om olika sorters kreditkort, exempelvis matkort, resekort, företagskort, etc. I menyn högst upp på sajten hittar du direktlänkar till våra guider samt till vår FAQ där vi svarar på alla frågor du kan tänkas ha.

Steg 2 – Starta ansökan

Efter att du har hittat rätt kreditkort behöver du besöka kreditgivarens hemsida genom att följa länkarna på denna webbplats. Där påbörjar du sedan ansökan, men tänk på att först läsa igenom villkoren för att säkerställa att du kvalificerar.

För att ansöka om ett kreditkort kommer du behöva uppge personlig information såsom fullständigt namn, personnummer, adress, inkomst, etc. Informationen kommer att verifieras och måste vara korrekt, annars kommer ansökan att nekas direkt.

Olika kort kan ha lite olika ansökningsprocesser men informationen som ska uppges är densamma då branschen är strikt reglerad.

Under ansökan uppger du även hur stort kreditutrymme det är du ansöker om. Detta kan varierar från 5 000 kronor upp till flera hundratusentals kronor. Vissa exklusiva kreditkort har inte ens en övre gräns.

Steg 3 – Kreditupplysning

Så fort din ansökan har skickats in till företaget så genomförs en kreditupplysning. Detta för att säkerställa att du har en lämplig ekonomisk bakgrund, inte har några betalningsanmärkningar och att din inkomst matchar det kreditutrymme du ansökt om.

Det är helt enkelt en bakgrundskontroll för att se till att du lämpar dig för kreditkortet i fråga.

Steg 4 – Godkänd eller nekad ansökan

Efter detta har genomförts kommer kreditgivaren att analysera din information och ekonomiska situation. Därefter får du direkt reda på om din ansökan har godkänts eller nekats.

Observera att du kan godkännas för ett mindre kreditutrymme än det du ansökt för.

Är det så att du nekas beror det förmodligen på att din ekonomiska situation inte lever upp till de krav som satts för kortet. Du kan då antingen försöka ansöka om ett annat kreditkort (fast sannolikheten är hög att du nekas även för det), eller börja jobba på att stärka din ekonomi tills den lever upp till villkoren, för att sedan ansöka på nytt.

I regel kan du inte överklaga en nekad ansökan utan får bara finna dig i situationen.

Vem kan inte ansöka om kreditkort?

Som sagt måste du granska villkoren innan du börjar ansöka om kreditkort. I regel gäller följande grundvillkor:

  • Du ska vara minst 18 år gammal (20 år i vissa fall)
  • Folkbokförd i Sverige
  • Ha en fast inkomst på minst 120 000 kr/år
  • Inga betalningsanmärkningar

Lever du för tillfället inte upp till dessa villkor kan du läsa mer om dina möjligheter i våra guider om “Hur man ansöker om ett kreditkort utan inkomst”, “Hur man ansöker om ett kreditkort med betalningsanmärkning” och “Hur man ansöker om ett kreditkort utan UC”.

Skulle det vara så att du ansöker om kreditkort men blir nekad finns det ett praktiskt alternativ som är lite som en blandning mellan ett kreditkort och ett vanligt bankkort. Dessa kort kallas för debetkort och finns i flera varianter i Sverige. Följande tre debetkort anser vi vara bäst just nu.

Lunar Pro
Lunar Pro
  • Designa ditt eget metallkort med gravyr
  • Försäkring och förmåner som kan liknas med ett kreditkort
  • Sveriges mest exklusiva debetkort
4.0 av 5
Läs omdöme
P.F.C. Mastercard Freemium
P.F.C. Mastercard Freemium
  • Ett av Sveriges bästa debetkort
  • Styr hela din ekonomi från en app
  • Går att få trots anmärkningar
2.5 av 5
Läs omdöme