Google Pay är en digital plånbok och en betalapp som bland annat låter dig koppla ett kreditkort till din mobila enhet. På så sätt kan du “blippa” telefonen i en kortläsare och genomföra en transaktion utan att ta fram kortet eller knappa in din pinkod. Appen låter dig även hantera andra sorters betalningar, både digitalt och fysiskt.

Vad är google pay

Mer om Google Pay

Som namnet avslöjar är Google Pay – eller G Pay – Googles digitala plånbok och således är den tillgänglig för alla enheter med Android. Appen ska dock inte förväxlas med Samsung Pay som vi förklarar längre ner på sidan. Har du frågor angående Google Pay, hur Google Pay fungerar eller hur du kommer igång med mobila betalningar så hittar du svaren på denna sida.

Så här börjar du betala med Google Pay

Det är väldigt lätt att börja med mobila betalningar via Google Pay. Tänk på att Google Pay endast kan användas om du har en Android enhet, använder du en iPhone eller iPad ska du istället använda dig av Apple Pay

Din första uppgift är att hitta ett kreditkort med stöd för Google Pay. Du hittar en topplista högst upp på denna sida. Var noggrann med vilket kreditkort du väljer då inte alla stöder mobila betalningar och då alla dessutom har varierande villkor och förmåner.

Därefter laddar du ner Google Pay från appbutiken Google Play. Du kommer behöva registrera ditt Google-konto för att logga in och börja använda appen.

I nästa steg besöker du din kreditgivare eller bank och följer deras instruktioner för att registrera deras kort till Google Pay.

Och det är allt du behöver göra för att koppla ditt kreditkort till Google Pay. Från och med nu kommer du kunna betala både med ditt kreditkort och med din mobiltelefon.

OBS! Du kan med fördel koppla flera kredit- och bankkort till Google Pay och på så sätt ha tillgång till hela din plånbok direkt via telefonen.

Varför ska man använda Google Pay (G Pay)?

Enligt våra efterforskningar (och personlig erfarenhet) finns det två huvudsakliga anledningar till varför man bör överväga att använda Google Pay, nämligen säkerhet och smidighet.

Digitala plånböcker som Google Pay och Apple Pay är extremt säkra och på många sätt mer säkra än ett traditionellt kreditkort. Med kryptering, genererade kontonummer och mycket mer ser digital plånböcker till att du alltid är säker när du betalar. Du måste dessutom identifiera dig med fingeravtryck, ansiktsigenkänning eller pinkod för att använda appen, så ingen annan förutom du kommer åt din plånbok.

För det andra är det smidigt att betala med sin mobil. Det gör inget om man råkat glömma plånboken hemma och i de allra flesta fall har man telefonen närmare till hands än sitt kort, vilket gör att man kan betala snabbare.

Google Pay i Sverige

Google Pay är idag vida utspritt i Sverige och tjänsten används redan av ett stort antal svenskar. Dessutom har alla moderna kortläsare stöd för NFC-betalningar via smartphones, vilket betyder att du kan betala med din mobil nästan var som helst.

Som du kan se i inledningen till denna guide finns det också flertalet bra kreditgivare som har stöd för Google Pay.

Med andra ord är det enkelt att använda denna betalningslösning i Sverige, vare sig du ska betala något online eller via en kontaktlös kortterminal.

Storbankerna stödjer också Google Pay

Är du inte på jakt efter ett nytt kreditkort men vill ändå börja betala med mobilen? Inga problem. De flesta storbanker har idag stöd för mobila betalningar på deras Mastercard och Visa-kort. Du kan alltså i regel koppla ditt vanliga bankkort till Google Pay och börja betala mobilt redan idag.

Exempel på banker med stöd:

  • Handelsbanken
  • SEB
  • Swedbank
  • Nordea

Samsung Pay eller Google Pay?

Många känner sig förvirrade över varför det finns både Google Pay och Samsung Pay då tjänsterna är utvecklade för samma enhet. Sanningen är att Samsung anser att Google Pay inte är perfekt för deras enheter, och därför har man valt att utveckla sin egen plattform.

Har du möjligheten att välja mellan Google Pay och Samsung Pay så är det helt upp till dig vilken du föredrar. Apparna är likvärdiga både i användbarhet och säkerhet. I vissa fall – exempelvis med Re:member Flex – kan man inte välja utan då är det bara Samsung Pay som är tillgängligt. Som du säkert förstår innebär det problem om du har en annan Android enhet än en Samsung.

Spara biljetter på Google Pay

Google Pay och andra digitala plånböcker fyller flera olika funktioner. Till exempel kan man ofta spara kopior af boardingkort för flygresor som man bokat i Google Pay för att göra resor och in-checkningar smidigare. På samma sätt kan man även lägga till evenemangsbiljetter till konserter och framträdanden av olika slag.

För att spara en biljett i Google Pay väljer du helt enkelt alternativet ”Spara till Google Pay”. Därefter har du tillgång till din biljett direkt i telefonen.

Frågor & svar om Vad är Google Pay?

Vad är Google Pay?

Google Pay är en digital plånbok och betalapp för Android-enheter. Plattformen låter dig hantera digital betalningar snabbt och enkelt och kan även kopplas till ett kreditkort. På så sätt kan du använda din mobiltelefon till att betala och genomföra transaktioner, utan ditt fysiska kort.

Hur betalar man med Google Pay?

För att betala med Google Pay behöver du ett kreditkort som stödjer det samt Google Pay nedladdat på telefon. Sen kopplar du ditt kort till Google Pay (följ din banks instruktioner). Så fort kopplingen är gjord kan du börja betala med din mobil.

Mobila betalningar är kontaktfria – NFC – vilket innebär att du “blippar” din telefon mot en kortläsare för att betala.

Hur fungerar Google Pay?

Google Pay fungerar genom att koppla ditt kreditkort till din mobiltelefon så att du kan börja betala med telefonen. Det är både säkrare och smidigare än att betala med traditionella kort.