Kreditbetyg
Innehåll

Så fungerar kreditvärdighet

Kreditvärdighet är en måttstock som används för att bedöma en persons, företags eller lands förmåga att betala sina skulder, såsom lån och fakturor. 

Det är viktigt för långivare att bedöma en låntagares kreditvärdighet innan de beviljar ett lån eller fastställer vilken ränta som ska tillämpas.

Kreditscore

Kreditbetyg, även kallade kreditvärderingsklasser, används av banker och finansiella institutioner för att kategorisera personer, företag och länder, baserat på deras kreditvärdighet. 

Kreditbetyg kan uttryckas i termer av:

 • Hög kreditvärdighet
 • Medel kreditvärdighet
 • Låg kreditvärdighet

och är avgörande för att fastställa kreditmöjligheter.

Vad är bra kreditscore?

 • UC (Upplysningscentralen): UC-score mäts på en skala från 0.1% till 100%, där 0.1% är utmärkt och 100% är svag​​.
 • Creditsafe: Använder en skala från 1 till 100, där 70-100 indikerar mycket hög betalningsförmåga och 1-19 indikerar låg betalningsförmåga​.
 • Bisnode: Använder en skala från 0 till 10, där 10 indikerar god kreditvärdighet och 0 innebär ingen kreditvärdighet kan ges​.
 • Det finns också en annan skala där ”scoren” är indelad som: Mycket bra (635-744), Bra (559-634), Mindre bra (455-558) och Svag (1-454)​.

Kreditupplysningsföretag

kreditscore

Kreditupplysningsföretag hjälper banker, långivare och andra företag att bedöma kundernas kreditvärdighet innan de beviljar lån eller kreditkort. I Sverige är Upplysningscentralen (UC) det största kreditupplysningsföretaget och används av alla stora banker och långivare. 

Kreditvärderingsinstitut, såsom Moody’s, Fitch och Standard & Poor’s, bedömer kreditvärdighet på en internationell nivå och fokuserar främst på företag, finansiella institutioner och länder.

Läs även: Vad är ett kreditupplysningsföretag?

Kreditupplysning

En kreditupplysning är ett dokument som innehåller information om en persons kreditvärdighet. Den används av långivare för att bedöma din förmåga att betala tillbaka lån och skulder. 

Rapporten innehåller uppgifter om din inkomst, skulder samt eventuella betalningsanmärkningar. En hög kreditvärdighet innebär större chans att få lån med goda villkor, som lägre ränta.

Vad påverkar kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är en bedömning av en individs eller företags betalningsförmåga. Här är några av de faktorer som påverkar kreditvärdigheten:

 • Återbetalningshistorik: Tidigare betalningsbeteende kan indikera framtida betalningsförmåga.
 • Skuldkvot: Förhållandet mellan inkomst och skulder påverkar kreditvärdigheten.
 • Inkomst: Högre inkomst kan leda till bättre kreditvärdighet.
 • Ålder: Äldre individer med längre kredithistoria kan ha högre kreditvärdighet.
 • Kreditanvändning: Låg användning av befintlig kredit kan förbättra kreditvärdigheten.

Dessa faktorer utvärderas och kombineras för att bedöma en individs eller företags kreditvärdighet.

Läs även: Hur kan jag se min kreditvärdighet?

Hur man förbättrar sin kreditvärdighet

För att förbättra din kreditvärdighet finns det några steg som kan följas:

 • Betala räkningar i tid: Det är viktigt att alltid betala dina räkningar i tid för att undvika betalningsanmärkningar.
 • Samla lån och krediter: Om du har flera lån kan det vara klokt att samla dem i ett enda lån för att öka kreditvärdigheten.
 • Använd låneförmedlare: När du ska låna pengar, använd låneförmedlare för att få bästa möjliga villkor och påverka din kreditvärdighet minst möjligt.
 • Uppsäg outnyttjade krediter/kreditkort: Säg upp kreditkort och krediter som bara ligger och inte används för att förbättra din kreditvärdighet.

Följ dessa tips för att optimera din kreditvärdighet och visa långivare att du är en ansvarsfull låntagare.

Vanliga frågor och svar

Hur räknas kreditvärdighet ut?

Kreditvärdighet beräknas utifrån flera faktorer, som din inkomst, betalningshistorik och skulder. Banker och finansiella institutioner använder detta för att bedöma återbetalningsförmåga.

Vilken kreditvärdighet ska man ha?

Det finns ingen fast gräns för vilken kreditvärdighet man ska ha, men en hög kreditvärdighet ökar chanserna att få lån och erbjudas bättre villkor, som lägre ränta.

Hur vet man om man har hög kreditvärdighet?

Hög kreditvärdighet innebär att du har en stabil ekonomi och en god betalningshistorik. För att veta om du har hög kreditvärdighet kan du kontrollera din kreditupplysning hos en kreditupplysningsbyrå.

Hur får jag veta min kreditvärdighet som privatperson?

För att ta reda på din kreditvärdighet som privatperson, kan du beställa en kreditupplysning på dig själv från någon av de större kreditupplysningsbyråerna, som UC

Hur får man bättre kreditvärdighet?

För att förbättra din kreditvärdighet bör du betala dina räkningar i tid, undvika hög skuldsättning, ha olika typer av kreditkonton och kontrollera din kreditrapport regelbundet för felaktigheter.