Hur fungerar räntefria dagar på ett kreditkort?

Under de räntefria dagarna betalar du ingen ränta på din kreditkortsskuld. Det betyder att du kan delbetala dina köp under den räntefria perioden utan att det utgår någon ränta.

Antalet räntefria dagar varierar beroende på vilket kreditkort du har. En del kreditkort har en räntefri period på upp till 30 dagar medan andra kreditkort har upp till 45 till 60 räntefria dagar.

Denna sida innehåller annonser

Kreditkort med många räntefria dagar (50+)

Resurs Classic
Resurs Classic
 • Låg ränta
 • Ingen årsavgift
 • 6 månaders räntefri delbetalning
4.0 av 5
Läs omdöme
Remember Flex
Remember Flex
 • Ingen årsavgift
 • Rabatt i över 300+ butiker
 • Återbäring även på hotell, flyg- och utlandsresor
 • Prisgaranti, allriskförsäkring och reseförsäkring
5.0 av 5
Läs omdöme
Resurs Gold
Resurs Gold
 • 0,5 bonuspoäng per krona på alla köp
 • 6 månaders räntefri delbetalning
 • Få exklusiva rabatter och erbjudanden
 • Erbjuder sparkonto med 0,90 % ränta
4.5 av 5
Läs omdöme
Morrow Bank Kreditkort
Morrow Bank Kreditkort
 • Bonus på alla köp
 • Reseförsäkring, köpskydd och ID-skydd
 • Ingen årsavgift eller avgift för uttag
3.5 av 5
Läs omdöme

Vad menas med upp till 55 dagars räntefri kredit?

Kreditkortsutgivarna väljer i princip alltid att skriva upp till 55 dagars räntefri kredit. Anledningen till att kreditkortsutgivarna väljer att skriva ”upp till” beror på att det blir olika många räntefria dagar beroende på när du använder krediten. Antalet dagar är alltid det kreditkortsutgivaren anger, men det kan finnas tillfällen när du inte kan utnyttja hela den räntefria perioden.

Antalet räntefria dagar som du kan använda beror på när i månaden du gjorde inköpet. Fakturaperioden för kreditkortsutgivare kan variera, men oftast ligger det en brytpunkt i början av månaden. Om din kreditkortsutgivare har ett förfallodatum den 29 i månaden kan du bara använda hela den räntefria perioden om du handlar första dagen vid brytpunkten.

Exempel: Din kreditkortsutgivare har en fakturaperiod som sträcker sig från den 5 maj till den 4 juni. Alla dina inköp som görs mellan 5 maj och 4 juni samlas på en faktura som har förfallodatum den 29 juni. Ditt kreditkort har en räntefri period på upp till 55 dagar. Det betyder att du kan nyttja hela den räntefria perioden på allt du köper den 5 maj. För inköp du gör den 11 maj har du 48 dagars räntefri kredit och för de inköp du gör den 18 maj har du 42 dagars räntefri kredit och så vidare.

Hur hög ränta har ett kreditkort?

Räntan på ett kreditkort varierar. Vissa kreditkort har en mycket låg och fördelaktig ränta medan andra har en väldigt hög ränta. Rent generellt ligger räntan för de allra flesta kort mellan 10 och 17 procent. Den ränta som kreditkortsutgivarna uppger är årsräntan.

Om årsräntan är 14 procent och du har en skuld på 10 000 kronor blir räntan 116,66 kronor per månad. För att räkna ut månadsräntan tar du beloppet gånger räntan och delar det på 12 månader. I det här fallet blir det alltså 10 000 kronor x 0,14 procent / 12 månader = 116,66 kronor. 

Hur du väljer att lägga upp din betalning av din kreditkortsskuld beror på hur din ekonomi ser ut. Vill du ha en låg månadskostnad kan du välja at betala in minsta belopp och betala skulden under en längre tid. Om det är viktigare att totalpriset inte blir alltför högt kan du betala ett högre belopp varje månad. Då gör också att den totala räntekostnaden blir lägre.

Tänk på! Räntefritt är inte samma sak som avgiftsfritt. Krediten är bara väldigt fördelaktig så länge du sköter din ekonomi och betalar kreditkortsfakturan innan förfallodatum.

Vad händer om jag inte betalar min kreditkortsskuld inom den räntefria perioden?

Om du inte betalar din kreditkortsskuld före förfallodatumet måste du betala ränta på din skuld. Om du måste skjuta upp din betalning och delbetala dina krediter kan det bli väldigt dyrt.

Räntan på kreditkortet är ofta väldigt hög, så det är bra om du kan betala din skuld innan fakturans förfallodatum för då behöver du inte betala något extra. Förutom att det tillkommer ränta på din skuld kan du bli skyldig att betala dröjsmålsränta och förseningsavgift.