Under de räntefria dagarna betalar du ingen ränta på din kreditkortsskuld. Det betyder att du kan delbetala dina köp under den räntefria perioden utan att det utgår någon ränta.

Antalet räntefria dagar varierar beroende på vilket kreditkort du har. En del kreditkort har en räntefri period på upp till 30 dagar medan andra kreditkort har upp till 45 till 60 räntefria dagar. Vill du också börja utnyttja räntefria dagar med en räntefri kredit så berättar vi allt om hur det fungerar här.

Hur fungerar räntefria dagar på kreditkort
Innehåll

Vad betyder räntefria dagar?

Räntefria dagar betyder precis vad det låter som – ett visst antal dagar då du slipper betalar ränta på en kredit.

Idag har de allra flesta bra kreditkort räntefri dagar och antalet varierar som sagt en del. Det är bra att känna till att kreditgivarna alltid anger räntefria dagar som ”upp till”, dvs. upp till 45 räntefria dagar. Anledningen till detta är att de dels har ett max antal räntefria dagar, och dels att antalet dagar du får beror på när du gjorde köpet du vill ha räntefritt.

Är det bara 30 dagar kvar tills din kreditfaktura kommer så får du 30 räntefria dagar och så vidare.

Så vill du utnyttja den räntefria perioden så mycket som möjligt bör du planera dina köp ordentligt.

Räntefri delbetalning

När man pratar om räntefri kredit så stöter man ofta på begreppet räntefri delbetalning. Men vad innebär det egentligen?

Det innebär helt enkelt att du har möjligheten att delbetala en större utgift utan att någon ränta läggs på. I många fall finns det begränsningar på hur ofta du kan göra detta och hur stora belopp som godkänns.

Notera också att många kreditgivare lägger på en extra avgift för räntefri delbetalning, därmed blir delbetalningen inte helt kostnadsfri.

Finns det räntefri kredit eller räntefritt kreditkort?

Någon helt räntefri kredit finns inte idag på samma sätt som det inte finns ett räntefritt kreditkort.

Däremot finns det möjlighet att använda ett kreditkort räntefritt genom att ta del av de räntefria dagar som erbjuds. Men för alla utgifter som inte kvalificerar för de räntefria dagarna tillkommer det alltid ränta.

Därmed är ingen kredit helt räntefri så länge man inte planerar sina utgifter in i minsta detalj.

Vill du se till att betala så lite som möjligt i ränta även utan för den räntefria perioden kan du istället välja ett kreditkort med låg ränta och många räntefria dagar.

För- och nackdelar med räntefri kredit

Fördelar

  • Du slipper betala ränta på utnyttjad kredit
  • Planera större utgifter så att de blir så billiga som möjligt
  • Få ut det mesta av ditt tillgängliga kreditutrymme

Nackdelar

  • För att maximera räntefria dagar måste du planera dina utgifter
  • Det finns inga kreditkort som är helt räntefria alltid

Kreditkort med många räntefria dagar (50+)

Skulle du vilja ha en räntefri kredit kan vi rekommendera ett av följande kreditkort då de har många räntefria dagar att ta del av.

Se gärna till att du väljer ett kreditkort med så låg ränta som möjligt så att du kan komma billigt undan även när du inte använder en räntefri delbetalning.

Resurs Classic
Resurs Classic
  • Låg ränta
  • Ingen årsavgift
  • 6 månaders räntefri delbetalning
4.0 av 5
Läs omdöme
Remember Flex
Remember Flex
  • Ingen årsavgift
  • Rabatt i över 300+ butiker
  • Återbäring även på hotell, flyg- och utlandsresor
  • Prisgaranti, allriskförsäkring och reseförsäkring
5.0 av 5
Läs omdöme
Resurs Gold
Resurs Gold
  • 0,5 bonuspoäng per krona på alla köp
  • 6 månaders räntefri delbetalning
  • Få exklusiva rabatter och erbjudanden
  • Erbjuder sparkonto med 0,90 % ränta
4.5 av 5
Läs omdöme
Morrow Bank Kreditkort
Morrow Bank Kreditkort
  • Bonus på alla köp
  • Reseförsäkring, köpskydd och ID-skydd
  • Ingen årsavgift eller avgift för uttag
3.5 av 5
Läs omdöme

Vad menas med upp till 55 dagars räntefri kredit?

Kreditkortsutgivarna väljer i princip alltid att skriva upp till 55 dagars räntefri kredit.

Anledningen till att kreditkortsutgivarna väljer att skriva ”upp till” beror på att det blir olika många räntefria dagar beroende på när du använder krediten. Antalet dagar är alltid det kreditkortsutgivaren anger, men det kan finnas tillfällen när du inte kan utnyttja hela den räntefria perioden.

Antalet dagar utan ränta som du kan använda beror på när i månaden du gjorde inköpet.

Fakturaperioden för kreditkortsutgivare kan variera, men oftast ligger det en brytpunkt i början av månaden.

Om din kreditkortsutgivare har ett förfallodatum den 29 i månaden kan du bara använda hela den räntefria perioden om du handlar första dagen vid brytpunkten.

Exempel: Din kreditkortsutgivare har en fakturaperiod som sträcker sig från den 5 maj till den 4 juni. Alla dina inköp som görs mellan 5 maj och 4 juni samlas på en faktura som har förfallodatum den 29 juni.

Ditt kreditkort har en räntefri period på upp till 55 dagar. Det betyder att du kan nyttja alla de räntefria dagarna på allt du köper den 5 maj. För inköp du gör den 11 maj har du 48 dagars räntefri kredit och för de inköp du gör den 18 maj har du 42 dagars räntefri kredit och så vidare.

Hur hög ränta har ett kreditkort?

Räntan på ett kreditkort varierar. Vissa kreditkort har en mycket låg och fördelaktig ränta medan andra har en väldigt hög ränta. Det finns dessutom två olika sorters ränta – nominell ränta och effektiv ränta.

Rent generellt ligger räntan för de allra flesta kort mellan 10 och 17 procent. Den ränta som kreditkortsutgivarna uppger är årsräntan.

Om årsräntan är 14 procent och du har en skuld på 10 000 kronor blir räntan 116,66 kronor per månad. För att räkna ut månadsräntan tar du beloppet gånger räntan och delar det på 12 månader.

I det här fallet blir det alltså 10 000 kronor x 0,14 procent / 12 månader = 116,66 kronor. 

Hur du väljer att lägga upp din betalning av din kreditkortsskuld beror på hur din ekonomi ser ut.

Vill du ha en låg månadskostnad kan du välja att betala in minsta belopp och betala skulden under en längre tid. Om det är viktigare att totalpriset inte blir alltför högt kan du betala ett högre belopp varje månad. Då gör också att den totala räntekostnaden blir lägre.

Tänk på! Räntefritt är inte samma sak som avgiftsfritt. Krediten är bara väldigt fördelaktig så länge du sköter din ekonomi och betalar kreditkortsfakturan innan förfallodatum.

Vad händer om jag inte betalar min kreditkortsskuld inom den räntefria perioden?

Om du inte betalar din kreditkortsskuld före förfallodatumet måste du betala ränta på din skuld. Om du måste skjuta upp din betalning och delbetala dina krediter kan det bli väldigt dyrt.

Räntan på kreditkortet är ofta väldigt hög, så det är bra om du kan betala din skuld innan fakturans förfallodatum för då behöver du inte betala något extra. Förutom att det tillkommer ränta på din skuld kan du bli skyldig att betala dröjsmålsränta och förseningsavgift.

Vad händer om jag inte betalar min kreditkortsskuld inom den räntefria perioden?

Om du inte betalar din kreditkortsskuld före förfallodatumet måste du betala ränta på din skuld. Om du måste skjuta upp din betalning och delbetala dina krediter kan det bli väldigt dyrt.

Räntan på kreditkortet är ofta ganska hög, så det är bra om du kan betala din skuld innan fakturans förfallodatum för då behöver du inte betala något extra. Förutom att det tillkommer ränta på din skuld kan du bli skyldig att betala dröjsmålsränta och förseningsavgift.

Lyckas du fortfarande inte betala tillbaka det belopp du är skyldig kommer skulden förr eller senare gå till ett inkassobolag som lägger på ytterligare avgifter. Därefter hamnar skulden hos Kronofogden och du får en betalningsanmärkning som försvagar din kreditvärdighet.

Vanliga frågor om räntefria dagar

Finns det kreditkort med 60 dagar räntefritt?

Ja, det finns kreditkort som erbjuder 60 räntefria dagar. För att kunna använda hela den räntefria perioden måste du planera dina utgifter så att de sker vid rätt tillfälle under månaden.

Högre upp på sidan hittar du en lista över kreditkorten med fler räntefria dagar just nu.

Finns det kreditkort med räntefri delbetalning?

Ja, det finns kreditkort med räntefri delbetalning. Det är ett bra verktyg som du kan använda till att delbetala större utgifter utan att oroa dig för ränta och dyra avgifter.

Eftersom villkoren för räntefri delbetalning skiljer sig ganska mycket mellan olika kreditgivare, uppmanar vi dig att granska villkoren innan du börja delbetala utgifter.

Finns det ett helt räntefritt kreditkort?

Nej, det finns inget kreditkort som är helt räntefritt. Håller du dig inom den räntefria period som kreditgivaren tillhandahåller kan du däremot undvika räntan.

Kan jag skaffa ett kreditkort med 6 månaders räntefri delbetalning?

Nej, det finns inte kreditkort som erbjuder 6 månaders räntefri delbetalning. Däremot kan du ibland lyckas få en så lång period räntefritt genom att exempelvis handla elektronik på avbetalning från större varuhus.

Källor: