Banker Nyheter

Kreditkort blir en allt mer vanlig betalningsform vid internethandel. Svenskar är även mästare på internetshopping. Under år 2016 shoppade var fjärde svensk online minst en gång i veckan. Detta är lika mycket som snittet för internetshopping i hela Europa. För kontinenten förutspås en ökad e-handel. Mellan 2015-2018 förväntas den europeiska e-handeln växa med hela 45 procent, nästan en fördubbling. Förutsättningarna för smidig onlineshopping blir därmed allt bättre. Det finns däremot fortfarande en del saker du bör veta för att göra din internethandel så säker och gynnande för dig som möjligt.

Kortbetalningar är vanligast vid internetköp

För svenskar är kort den vanligaste betalningsmetoden, både för köp via laptop och mobil. Detta upplevs som smidigast. En bidragande faktor kan vara Mastercards globala tjänst Masterpass. Betalningsplattformen gör det ännu lättare för svenskar att shoppa online då den säkert behandlar och bevarar kortuppgifterna. Förutom betalkort kan kreditkort vara ett alternativ till att handla med. Kreditkort kommer ofta med olika förmåner, till skillnad från vanliga betalkort. Bonus, återbäring och försäkringar kan vara sådana tjänster som tillkommer vid kreditkort. Du kan jämföra kreditkort för att se vilket kreditkort som ger vilka förmåner.

Vid internethandel kan kreditkort vara passande

Kreditkort kan vara ett passande alternativ vid e-handel som den ser ut och vad den håller på att utvecklas till. E-handel står inte bara för köp av modevaror. Det blir exempelvis allt vanligare att beställa mat online. Studier visar även att svenskar i större utsträckning än resterande länder i Europa handlar hälsovaror och apoteksprodukter på nätet. Inköp online är alltså förnödenheter en person behöver för att klara sin vardag. Vid kontantköp och köp med betalkort behöver många ibland begränsa sin levnadsstandard när lönen eller studiestödet börjar ta slut. Istället kan du handla på kreditkort och få en samlad faktura i slutet av månaden, då du faktiskt har pengar.

Tänk på! När du handlar på kredit betalar du med pengar du inte äger. Detta belopp ska du kunna betala tillbaka när du får den slutgiltiga, månatliga fakturan. Handla därför inte för mer än vad du kommer kunna betala tillbaka.

Något som inte får glömmas bort är däremot att betala fakturorna. Ej betalda fakturor kan leda till betalningsanmärkningar. Har du redan en betalningsanmärkning men vill skaffa kreditkort, finns det kreditkort med betalningsanmärkningar. Se däremot till att ha ordnat upp din ekonomi innan du skaffar ett kreditkort. Detta gäller oavsett med tidigare betalningsanmärkning eller inte. När du handlar på kredit, betalar du för tillfället med pengar du inte har. Glöm inte att detta är det belopp som du ska betala i slutet av månaden när du får din faktura. Ett tips är därmed att inte handla för mer pengar än vad du kommer få ut i exempelvis lön.

E-handel över landgränser alltmer populärt

Efter undersökningar har det visat att e-handel över landgränserna blir mer populärt. Genomsnittet för e-handel i Europa är 40 procent, där någon någon gång handlar utanför sitt eget land. I Sverige ligger detta snitt på 36 procent. Anledningarna till att just svenskar handlar från utlandet sägs vara bättre tillgänglighet på varor, mer attraktiva erbjudanden samt bättre pris. Däremot finns det hinder som begränsar hela Europas e-handel. Främst är det två problem som lyfts av både svenskar och européer.

  • Returer. Det kan skapa stora svårigheter att returnera en vara till ett annat land. Framför allt skapar det höga fraktkostnader.
  • Kundtjänst. Att få hjälp på ett främmande språk är inte alltid det lättaste.

Genom att underlätta både returer och skapa en mer stabil kundtjänst kan ännu fler våga handla från utlandet. Det kan även ligga en viss osäkerhet i att använda sitt betalkort eller kreditkort på ett annat lands hemsida. Att utveckla säkra betaltjänster kan även främja internethandeln över landgränserna.