Kan man få kreditkort trots betalningsanmärkningar?

Nej. För dig som har en betalningsanmärkning är det svårt att skaffa ett helt nytt kreditkort. Det finns inget kreditkortsföretag som uttryckligen säger att de accepterar betalningsanmärkningar.

Denna sida innehåller annonser

Debetkort – det bästa alternativet till kreditkort med betalningsanmärkning

Ett debetkort är som en kombination av ett bankkort och ett kreditkort. Denna sortens kort saknar kreditutrymme och därför genomförs ingen kreditprövning när du ansöker och därmed kan du få ett sådant kort trots en betalningsanmärkning.

De bästa debetkorten just nu

Lunar Pro
Lunar Pro
 • Designa ditt eget metallkort med gravyr
 • Försäkring och förmåner som kan liknas med ett kreditkort
 • Sveriges mest exklusiva debetkort
3.5 av 5
Läs omdöme
P.F.C. Mastercard Freemium
P.F.C. Mastercard Freemium
 • Ett av Sveriges bästa debetkort
 • Styr hela din ekonomi från en app
 • Går att få trots anmärkningar
4.0 av 5
Läs omdöme
Lunar Premium
Lunar Premium
 • 1 % sparränta
 • Kompletterande rese- och bagageförsäkring
 • Ett smidigt alternativ till kreditkort
 • Etablerad aktör på den nordiska marknaden
3.5 av 5
Läs omdöme
Rocker Plus
Rocker Plus
 • Kompletterande reseförsäkring
 • 5% cashback på alla köp
 • Du kan ansöka även med en betalningsanmärkning
3.0 av 5
Läs omdöme

Varför är det svårt att få kreditkort med betalningsanmärkningar?

Om du har en eller flera betalningsanmärkningar kan du i de allra flesta fall inte teckna ett kreditkort. Men det är inte omöjligt, utan det finns undantag.

Undantaget kan vara att du har varit kund i en bank under en väldigt lång tid, skött din ekonomi och gjort alla dina betalningar i tid. Om banken kan se att du har varit en mycket bra kund och har en fast inkomst kan du försöka argumentera för din sak. Har du tur godkänner banken dig.

En betalningsanmärkning är ett tecken på att du inte har skött din ekonomi och inte har betalat dina räkningar i tid. En betalningsanmärkning får man inte med en gång bara för att man inte har betalat en räkning i tid. Det tar lite längre tid än så.

Om du inte betalar din räkning i tid får du först en påminnelse. Om du fortfarande inte betalar räkningen går skulden först vidare till inkasso, och därefter går skulden vidare till Kronofogden. Om Kronofogden bestämmer att du ska betala kommer du att få en betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning sänder en signal till kortutgivaren att det finns en risk att du inte kan betala din skuld. Det är inte Kronofogden som sätter en betalningsanmärkning på dig. Det är kreditupplysningsföretagen som gör det utifrån den informationen de får från flera olika myndigheter. Betalningsanmärkningen finns registrerad hos kreditupplysningsföretagen i tre år.

Tänk på! Betala alla räkningar i tid även under semestertider. Om du ska vara borta under en längre tid kan du alltid be någon om hjälp eller skaffa autogiro.

Undvik kreditkort om du har en betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning kanske det inte är läge att ansöka om ett kreditkort, eftersom du med största sannolikhet inte kommer att bli beviljad något. Om du inte kan sköta din ekonomi och betala dina skulder i tid är det dumt att dra på sig fler räkningar som ska betalas. Skaffar du ett kreditkort får du ytterligare en räkning som måste betalas varje månad.

Det finns andra alternativ till kreditkort

Du kanske egentligen inte behöver ett kreditkort. Om du handlar mycket på internet fungerar det lika bra att handla med ett vanligt bankkort.

Om du är i behov av pengar kan det vara bättre att ta ett lån. Det kan både bli billigare och gå snabbare. Det finns flera långivare som beviljar lån till personer med betalningsanmärkningar.

Tänk noga igenom om du verkligen behöver ta ett lån. Det kan vara bättre att starta ett sparkonto där du sparar en viss summa varje månad. Om du gör upp en plan för ditt sparande behöver du inte använda ett kreditkort för att göra dina inköp.