Banker Nyheter

Den som regelbundet använder ett kreditkort har säkert stött på oklara fakturor. Problemet som uppmärksammats på senaste tiden är att konsumenten får fakturor med ”lägsta belopp att betala” ifyllt, om man betalar det beloppet gör man dock en avbetalning på den totala skulden – till hög ränta. Flera konsumenter rapporteras att ha hamnat i ofrivilliga skulder till följd av detta sätt att hantera faktureringen. För att slippa att drabbas finns det flera saker man kan tänka på, bland annat att alltid läsa hela fakturan.

Problematik i faktureringen

Varför flera banker har valt att fakturera på detta sätt är något oklart. Några hävdar att det är ett sätt för bankerna att tjäna mer pengar. Detta eftersom många erbjuder räntefria kreditkort, men om man betalar det ”lägsta beloppet” kan man få en tvåsiffrig ränta på sin faktura. Andra hävdar att det är sätt att uppmuntra konsumenten att själv säkerställa fakturans riktighet. Oavsett var motivet ligger gäller det för konsumenten att inte luras och betala onödigt mycket för sitt kreditkort.

Tänk på! Läs hela fakturan för att säkerställa att det belopp du betalar verkligen är hela skulden och inte en avbetalning.

Det främst sättet att undvika denna typ av missförstånd vid betalning av en faktura är att läsa hela fakturan noggrant. På fakturan ska nämligen även totalskulden stå noterad, väljer du att betala denna har du inte längre en skuld och behöver därmed inte heller betala ränta.

Undvik onödigt dyra räntekostnader

För dig som vill ha ett så billigt kreditkort som möjligt gäller det att tänka på flera saker:

  1. JämförOm du ska skaffa ett kreditkort är det lätt att jämföra kreditkort och därmed hitta det billigaste och bästa för dig. Att välja rätt kreditkort från första början sparar dig både pengar och tid.
  2. Betala i tid. För att inte betala för mycket för ett kreditkort gäller det att undvika onödiga räntekostnader. Det gör du lättast genom att alltid betala hela din skuld så snabbt som möjligt. dröjer inbetalningarna riskerar du en betydligt högre ränta.
  3. Läs villkoren. Olika kreditkort har olika villkor, vissa kan vara svårare att förstå än andra. Räntefria kreditkort och liknande kan vara värt att kolla igenom lite noggrannare så att du förstår under vilka villkor erbjudandet gäller. Missförstår du villkoren riskerar du onödiga kostnader.

Är du väl påläst och har en bra överblick över vad de olika kreditgivarna erbjuder har du också bättre chanser att få ett kreditkort med bra villkor för just dig. Det kan även för vissa vara fördelaktigt att ha flera kreditkort för olika ändamål. Exempelvis ett för när du reser och ett för större inköp.