två händer växlar svenska sedlar och amerikanska sedlarJust nu går det 8:22 svenska kronor på en amerikansk dollar. Foto: FJZEA/Shutterstock.com

Nyheter Penningpolitik

Sveriges valuta är den som utvecklats bäst i världen under 2020, skriver SvD Näringsliv. Men fortsätter kronan att stärkas kan det leda till att minusräntan återinförs, för att Riksbanken ska kunna nå sitt inflationsmål.

Under året som gått har den svenska kronan gått upp 13,8 procent mot den amerikanska dollarn. Det innebär att den svenska valutan har haft den starkaste utvecklingen av alla de 36 största valutorna i världen.

Marginalen är dessutom ganska stor. Näst bäst har den australiska dollarn utvecklats som har gått upp med 9,6 procent, följt av den danska kronan med 9,4 procent.

Svag start och god ekonomi under krisen

En dollar kostade 9:36 kronor för ett år sedan. I mars, när pandemin slog till i Sverige, var priset som högst, nämligen 10:36 kronor. Efter det har kronan kommit tillbaka, och i dag kostar en dollar 8:22 kronor.

Enligt en prognos från SEB kommer kronan fortsätta bli starkare mot både dollarn och euron. Efter halva 2021 tror de att en dollar kommer att kosta 7:80 kronor och en euro 9:90 kronor.

En orsak till att kronan har klarat sig så bra är att den var svag när år 2020 började. En annan faktor är att Sveriges ekonomi har klarat sig relativt bra under krisen som råder, med en bättre tillväxt än många andra länder.

Centralbankernas strategi har spelat in

Dessutom har flera centralbanker världen över tagit efter Riksbankens strategi kring räntepolitiken. Bland annat Federal Reserve i USA har nu sänkt räntan ganska rejält. Sveriges Riksbank övergav minusräntan redan i slutet av 2019. 

Det här har resulterat i att kronan blivit starkare medan dollarn har blivit svagare.

– Riksbanken har tidigare gått lite på tvärs mot resten av världens centralbanker. Men nu är svensk penningpolitik inte så extrem längre, menar Carl Hammer, som är analyschef på SEB.

Inflationen förblir låg – kan ge minusränta

En konsekvens av den starka kronan är att inflationen har svårare att stiga. Förklaringen är att många produkter som säljs i Sverige är importerade, och blir därmed billigare när kronan är stark.

Just nu är inflationstakten 0,2 procent – väldigt låg jämfört med Riksbankens mål med 2 procent. Det innebär en risk för att minusräntan kan komma tillbaka, enligt Carl Hammer.

– Om kronan stärks ytterligare kommer Riksbanken att bli alltmer fientlig, och försöka bromsa förstärkningen. Det skulle kunna leda till att de återgår till minusränta.

 

Remember Flex
Remember Flex
 • Ingen årsavgift
 • Rabatt i över 300+ butiker
 • Återbäring även på hotell, flyg- och utlandsresor
 • Prisgaranti, allriskförsäkring och reseförsäkring
5.0 av 5
Läs omdöme
Morrow Bank Kreditkort
Morrow Bank Kreditkort
 • Bonus på alla köp
 • Reseförsäkring, köpskydd och ID-skydd
 • Ingen årsavgift eller avgift för uttag
3.5 av 5
Läs omdöme
Bank Norwegian-kortet
Bank Norwegian-kortet
 • Ingen årsavgift eller kontantuttagsavgift
 • Bonus på alla köp
 • Upp till 10 % CashPoints på flygbiljetter
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
5.0 av 5
Läs omdöme