Nyheter Tips & råd

Bensinkort med kredit kan hjälpa dig att sänka bränslekostnaderna under sommarens bilsemester, om du bara betalar fakturan i rätt tid. SvD Näringsliv har tittat på några bensinkort på marknaden och konstaterar att deras effektiva räntor är höga, men att de har räntefria perioder på mellan en och två månader.

Under sommaren är det högsäsong för bilsemestern. Sverige är en av de tio länder som har högst bensinpriser i EU, enligt statistik från EU-kommissionen. Därför kan det helt klart vara värt att överväga något av bensinföretagens kreditkort för att hålla nere kostnaderna.

Bensinkorten ger rabatter när du tankar bilen, ofta med mellan 10 och 25 öre per liter. De flesta kort ger också bonuspoäng både när du handlar med dem på macken och på andra ställen. På så sätt kan bensinkorten alltså vara ett sätt att spara in pengar på bilkörandet.

Spara pengar på att betala fakturan under de räntefria dagarna

Till skillnad från många andra kreditkort medför sällan bensinkorten någon årsavgift, vilket är en fördel gentemot många andra alternativ i kreditkortsdjungeln. Det menar Elin Emanuelsson, som är vd för Kortio.

Däremot gäller det att betala fakturan inom den räntefria perioden. Annars kan kostnaderna genast stiga på grund av de effektiva räntorna. För delbetalning ligger dessa räntor någonstans mellan 16,95 och 21,28 procent. Vilken effektiv ränta som gäller är olika för de olika korten.

Bensinkortens räntor ligger inom det normala spannet för kreditkort

Elin Emanuelsson tycker dock att bensinkortens erbjudande är bra, trots de höga räntesiffrorna.

– Bensinkorten ligger rätt medel sett till kreditkortsräntorna, som ligger inom spannet 10 till 24 procent, säger hon till SvD Näringsliv.

Antalet räntefria dagar varierar mellan 39 och 60 dagar hos de kort som SvD Näringslivs har tittat närmare på. Några av de bensinkort som man har tittat på är Preem Mastercard, Shell Mastercard och Circle K Mastercard.

Foto: Syda Productions/Shutterstock.com