Banker Nyheter

Nya rön visar att kreditkort är på väg att digitaliseras. Mastercard lanserade nyligen en tjänst i samarbete med Samsung som gör det möjligt för utvalda Samsung-användare med kort från Mastercard att betala med mobilen. Tjänsten kallas för Samsung Pay och finns tillgänglig på vissa Samsungmobiler från och med den 9 mars. Enklare betaltjänster till mobilen finns tillgängliga sedan tidigare, men det har inte funnits en så pass avancerad tjänst tidigare. Med Samsungs nya funktion blir ditt kreditkort inbyggt i din telefon, och Samsung säger att de har som mål att ersätta hela plånboken. Sverige är det första landet i norden och det andra i Europa som lanserar den nya tjänsten.

Så fungerar Samsung Pay

Du lägger till ditt kreditkort i appen. Då genereras ett ”token”-nummer i enheten, som inte bara är kopplat till ditt kort utan även specifikt till just den enheten. Detta gör att det inte går att använda på någon annan enhet. När du använder mobilen för en transaktion är det då detta token-nummer och inte ditt ”riktiga” kortnummer som lämnas ut till butiken. Tokeniseringsprocessen kallas för Mastercard Digital Enablement Service (MDES) och använder sig av branschstandardiserad tokenisering, vilket är helt säkert för dig som användare. Funktionen använder sig också av en trestegsprocess för verifiering, vilket innebär att den i praktiken är säkrare än betalning med ett kort med chip. De tre säkerhetsstegen lyder som följer:

  • Du autentiserar ditt köp med hjälp av pinkod eller fingeravtryck.
  • Denna säkerhetskod finns lagrad i en skyddad lösning som kallas Samsung Knox
  • Därefter förs en unik token, knuten till din telefon, över till mottagaren vilket innebär att ditt kortnummer aldrig avslöjas.

Här kan du använda den nya funktionen

Du kan använda Samsung Pay nästan överallt där du kan använda vanliga kreditkort. Fler och fler kortterminaler använder sig idag av både Near Field Communication (NFC) och Magnetic Secure Transmission (MST). Tillåter butiken kontaktlösa betalningar med ditt kreditkort, något som snart alla kortterminaler gör, så kommer Samsung Pay fungera lika bra. Det går också att använda sig av en variant av den klassiska magnetremsan.

Fördelarna med att ha ett kreditkort med möjligheten att koppla till den mobiltelefon kommer troligtvis att öka i framtiden. Sannolikt kommer även vi på den här sidan i jämförelsen av kreditkort visa på om kreditkortet stödjer mobila lösningar eller inte.

”Vårt mål är att helt ersätta plånboken”

Betalning med mobiltelefonen är både snabbt, smidigt och säkert. Många har med sin mobiltelefon vart de än går, och plånboken blir allt mindre viktig i och med att digitala och kontaktlösa betalningar blir vanligare. Nathalie Oestmann, Europachefen för Samsung Pay, säger att målet är att kunna ersätta alla kort i plånboken med digitala lösningar. Det är alltså inte bara kreditkortet som avses, utan gymkort, busskort och kundkort. Mobiltelefonen ska kunna användas till allt. Det är just för att vi alltid har mobiltelefonen med oss som dessa nya lösningar har sådan slagkraft. Med en betalningslösning som Samsung Pay kan du passa på att handla även när du är ute på en löptur och kanske inte har plånboken med dig.