Debetkort, debitkort, betalkort, debit… kärt barn har många namn brukar man säga och så är verkligen fallet med betalkort. Idag används debetkort av hundratusentals svenskar, antingen i kombination med kreditkort eller istället för kreditkort. Det finns nämligen många fördelar med debetkort, varav den främsta är att man kan ansöka om dem även med betalningsanmärkning.

Eftersom debetkort ökat så mycket i popularitet på sistone och eftersom antalet aktörer som erbjuder betalkort ständigt ökar, har vi skapat en heltäckande guide till de bästa debetkorten. I guiden diskuterar vi olika debetkort, rekommenderar de allra bästa och diskuterar skillnaden mellan debit och kredit.

Hur fungerar ett debetkort?

Ett debetkort, ofta kallat betalkort, är ett kort som du använder likt ett bank- eller kreditkort. Fast istället för att kortet kopplas till ett bankkonto eller ett kreditutrymme ansvarar du själv över att föra över pengar till ditt kort. Därmed utfärdas debetkort inte av banker utan av privata aktörer.

I regel styrs ditt debetkort och tillhörande konto från en app där du har full kontroll över inställningar och funktioner. Här kan du till exempel sätta upp ekonomiska mål, få hjälp med sparande, föra över pengar, skapa virtuella debetkort samt koppla ditt kort till Google Pay eller Apple Pay.

De främsta fördelarna med debetkort är just att man enkelt kan ta kontroll över sin ekonomi och få översikt över sina utgifter.

Bästa debetkortet

P.F.C är utan tvekan ett av de bästa debetkorten på marknaden. Under sin slogan “Håll koll på pengarna” erbjuder P.F.C en rad verktyg som hjälper dig ta kontroll över din ekonomi. PFC-kortet är gratis att använda och kopplat till PFC-appen där du kan sätta budget, ekonomiska mål och få en översikt över vad du lägger dina pengar på. Numera erbjuder P.F.C även ett avgiftsbelagt kort som kallas Premium där du erbjuds fler funktioner.

Med ett debetkort från PFC får du dessutom tillgång till generösa rabatter hos utvalda butiker vilket i regel är ovanligt för debetkort.

P.F.C Kort
P.F.C Kort
 • Ett av de bästa debetkorten i Sverige
 • Styr hela din ekonomi från en app
 • Ansök om PFC med betalningsanmärkning
3.0 av 5
Läs omdöme

Fördelar med debetkort

Trots att debetkort skiljer sig från kreditkort och inte erbjuder alls lika många förmåner så finns det absolut fördelar till att använda ett debetkort, antingen på egen hand eller i kombination med ett kredit- eller bankkort.

1. Ekonomisk koll

Som tidigare nämnt är debetkort framför allt ett verktyg för att ta kontroll över din ekonomi. Eftersom du själv måste sätta över pengarna du vill använda på ditt kort har du full kontroll över hur mycket pengar du kan spendera. Dessutom kommer debetkorten med budget- och sparverktyg som ger dig ännu större möjligheter att få ordning på din ekonomi.

2. Mobilapp för kontroll

Alla debetkort är kopplade till ett konto som man i regel når via en mobilapp. På så sätt har du alltid tillgång till ditt konto så länge du har din smartphone med dig. Från appen sätter du alla dina ekonomiska mål men kan även öppna och spärra kontot, göra överföringar och ändra i dina kontoinställningar.

3. Virtuella bankkort

Idag kommer de flesta debetkort med stöd för virtuella kortbetalningar, dvs. kort som endast existerar i ditt digitala konto och inte i form av ett fysiskt kort. Dessa kort byter kortnummer efter varje betalning vilket minskar risken för skimming dessutom ger de dig möjligheten att betala direkt med din smartphone i alla butiker med en kortläsare.

4. Färre krav – ingen kreditupplysning

Har man en rörig ekonomi med skulder och betalningsanmärkningar så kan man, som bekant, inte ansöka om kreditkort. Detta eftersom alla kreditgivare måste genomföra en kreditupplysning på sina kunder. Debetkort är annorlunda då de inte är associerade med någon ekonomisk risk.

Därför kan man ansöka om debetkort även med skulder hos Kronofogden och betalningsanmärkningar. På grund av detta används debetkort i stor utsträckning av personer som av olika anledningar inte godkänns för kreditkort. 

5. Stor täckning (Mastercard & Visa)

Slutligen är alla debetkort antingen Mastercard eller Visa vilket innebär att du kan använda ditt kort hos alla butiker och verksamheter som accepterar korten, inklusive i bankomater och utomlands.

Korten fungerar helt enkelt som ditt vanliga Visa eller Mastercard som du får utfärdat av din bank, fast med ett gäng unika förmåner som din bank inte erbjuder.

Vad är skillnaden på debit och kredit?

Innan vi börjar avrunda tänkte vi passa på att ge en detaljerad förklaring av skillnaden mellan debit och kredit.

Debitkort är ett kort där du själv kontrollerar hur mycket pengar du har tillgång till genom att sätta in pengar på kontot eller föra över från ditt vanliga bankkonto. Därmed är det alltid du som bestämmer hur mycket pengar du har att röra dig med.

Kreditkort är kort med ett kreditutrymme som erbjuds av en så kallade kreditgivare, vilket kan vara en bank eller ett privat företag. Kreditutrymmen kan variera i storlek från ett par tusenlappar till flera hundratusen och detta belopp får du spendera precis som du vill, däremot måste beloppet betalas tillbaka till kreditgivaren inom en viss tidsram. I utbyte mot denna tjänst tar kreditgivare ut ränta och andra avgifter.

Baserat på detta är den absolut största skillnaden mellan debit och kredit att man betalar för att använda ett kreditkort medan ett debetkort – i de flesta fall – är gratis. I och med att man betalar sin kreditgivare ränta erbjuds man även unika förmåner, däribland bonusar, rabatter och försäkringar på resor, bilar och annat.

Hitta ett kreditkort

Är ett debetkort inte det du söker? Då är du förmodligen på jakt efter ett kreditkort. Nedan hittar du vår topplista över de bästa kreditkorten i Sverige idag.

Remember Flex
Remember Flex
 • Upp till 25 % i återbäring i över 300 webbutiker
 • Prisgaranti och allriskförsäkring när du shoppar
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
4.5 av 5
Läs omdöme
Komplett Bank Mastercard
Komplett Bank Mastercard
 • 0,5-4 % återbäring på alla köp
 • ID-skydd som hjälper vid vid ID-stöld
 • Ingen avgift för kontantuttag
4.5 av 5
Läs omdöme
Coop Mastercard
Coop Mastercard
 • Upp till 5 bonuspoäng per krona på alla köp
 • Prisgaranti, drulleförsäkring och förlängd garanti
 • Ingen årsavgift första året
4.0 av 5
Läs omdöme

Frågor & svar om Debetkort

Vad är debetkort?

Ett debetkort är ett betalkort som du själv har kontroll över. Du ansvarar över att föra över de pengar du vill använda på ditt debetkort och kan sedan använda beloppet efter behov. Debetkorten erbjuder också funktioner som underlättar för sparande och ekonomiskt välgrundade beslut.

Ett debetkort är därmed inte samma sak som ett kreditkort och inte heller samma som ett bankkort som din vanliga bank utfärdar.

Finns det gratis debetkort?

Ja, de allra flesta debetkorten är helt kostnadsfria att använda. Vissa av aktörerna har exklusiva premium kort som du betalar en mindre avgift för, men det finns alltid gratis varianter att välja.

Vilket är det bästa debetkortet?

Det bästa debetkortet på den svenska marknaden idag är P.F.C-kortet. Men det finns ett antal andra populära alternativ däribland Lunar, Rocket och Revolut. Du hittar mer information om de bästa debetkorten längre upp i denna guide!