Banker Nyheter

Slutligen når Google Pay äntligen Sverige, det rapporterade Svenska Dagbladet för en knapp vecka sedan. Den digitala plånboken liknar på många sätt Swish. Sökmotorjättens lansering möter visst motstånd från bankernas sida.

Google Pay är en så kallad mobil plånbok, i likhet med Apple Pay. Det innebär att kortuppgifter lagras digitalt i mobilen. Nu har tjänsten äntligen införts i Sverige.

Genom att använda en digital plånbok behöver inte kortet vara med när du betalar. Du godkänner istället betalningen via mobilen, i likhet med den redan etablerade appen Swish.

Vissa begränsningar kvarstår

För att kunna använda Google Pay måste du ha en telefon med Androids operativsystem.

Just nu går det bara att använda appen om banken som utfärdat bankkortet stödjer konceptet. Från Googles sida är man dock självsäkra att problemet snart är ett minne blott.

– En del banker har sina egna lösningar och då upplever de kanske inte samma tryck att ansluta sig till Google Pay, men jag är övertygad att fler banker kommer att ansluta sig de närmaste månaderna, säger Florence Diss, som är Googles ansvariga för kommersiella partnerskap i Europa.

[Ads1]

Google Pay ska konkurrera med Swish

Än så länge är det Swish som är ledande i Sverige med kortlösa betalningar. I nuläget har appen drygt sex miljoner användare.

Googles argument är dock att Google Pay kommer att vara smidigare att använda. För att betala en summa med Swish måste telefonen låsas upp, för att sedan även ange ett lösenord i Swish-appen.

Vid användning av Google Pay kommer enbart mobilen behöva lösas upp, för att den sedan ”blippas” mot en betalterminal. Dessutom finns det en skillnad i att Swish är kopplat till ditt bankkonto, medan Google Pay är kopplat till kontokortet.